Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Vairāk nekā reliģija. Ētika visai pasaulei

Easyget.lv, 29.08.2013. 16:44

Tuvojoties Viņa Svētības XIV Dalailamas Latvijas vizītei, Apgāds Zvaigzne ABC laidis klajā grāmatu “Vairāk nekā reliģija. Ētika visai pasaulei”, ko no angļu valodas tulkojusi budistu mūķene Margarita Putniņa.
Vairāk nekā reliģija. Ētika visai pasaulei

9. septembrī, Dalailamam tiekoties ar Tibetas atbalsta un budistu biedrību pārstāvjiem, grāmatu viņam svinīgi pasniegs Apgāda Zvaigzne ABC valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka.

Grāmata paredzēta ikvienam – arī tiem, kuri nespēj identificēt sevi ar nevienu reliģisko tradīciju, taču ilgojas pēc garīgi piepildītas dzīves un vēlas kalpot līdzcilvēkiem, lai padarītu šo pasauli labāku.

Vērojot, cik daudz netaisnības, nevienlīdzības un ciešanu ir pasaulē, V. S. Dalailama secina – pie šīm problēmām lielā mērā vainojama cilvēku pieķeršanās ārējiem, materiāliem esības aspektiem un iekšējo vērtību atstāšana novārtā. Kā šo problēmu risināt? Tradicionāli atbilde tiktu meklēta reliģijā, taču V. S. Dalailama, ne mirkli nenoliedzot pasaules reliģisko tradīciju milzīgo devumu gan senāk, gan šodien, uzskata – mūsdienu pasaulē reliģija nav vienīgais risinājums. Tā kā lielu daļu pasaules iedzīvotāju ir skārusi sekularizācija un reliģiskas kategorijas šos cilvēkus vairs neuzrunā, nepieciešama ētika, kas balstīta uz sekulāriem pamatiem. Ir jāmeklē vērtību sistēma, ko par savu varētu atzīt gan ticīgi cilvēki, gan tie, kuri nepraktizē nevienu reliģiju.

Viņa Svētības mērķis nav pārliecināt lasītāju, ka reliģijas būtu kļuvušas liekas vai ka to nozīmība mūsdienu pasaulē būtu mazinājusies. Iekšējās vērtības un universālā ētika, par kuru runā V. S. Dalailama, ir ārpus visām reliģiskajām sistēmām, taču nav pretrunā ar tām. Šī universālā ētika nav no ārpuses uzspiesti likumi – tā izriet no cilvēka patiesās būtības, kura ilgojas sniegt un saņemt līdzcietību, mīlestību, piedošanu.

“Kosmosa mērogos cilvēka dzīve līdzinās niecīgam mirkļa uzplaiksnījumam. Ikviens no mums uz šīs planētas ir tikai viesis, kuram ir dots ļoti ierobežots uzturēšanās laiks. Šis īsais brīdis jāizmanto, dzīvojot jēgpilnu dzīvi, ko bagātina tuvības izjūta ar citiem un kalpošana līdzcilvēkiem,” grāmatā “Vairāk nekā reliģija” raksta V. S. Dalailama. Ar pārsteidzošu precizitāti un izteiksmes skaidrību Tibetas garīgais līderis izgaismo iekšējo procesu, kurā, uztverei kļūstot smalkākai, cilvēks top līdzcietīgāks, atbildīgāks un mīlošāks. Dalailama mudina lasītāju izprast sirdsizglītības un iekšējo vērtību nozīmību materiālisma pārņemtajā pasaulē un piedāvā prāta trenēšanas programmu cilvēcisku pamatvērtību – tolerances, piedošanas un pacietības – attīstīšanai.

Grāmatu var iegādāties gan Apgāda Zvaigzne ABC grāmatnīcās, gan citās Latvijas grāmatu tirdzniecības vietās. Tā būs nopērkama arī V. S. Dalailamas publiskajā lekcijā “Līdzcietības kultūra”, kas notiks 9. septembrī plkst. 13.30 “Arēnā Rīga”.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV