Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Agatas Kristi jaunākie detektīvromānu ekranizējumi kanālā LNT

Easyget.lv, 30.08.2013. 16:14

No 7.septembra sestdienās 21:35 kanālā LNT sāksies septītā Agatas Kristi detektīvfilmu sezona par eleganto izmeklētāju Erkilu Puaro

15.septembrī aprit 33 gadi kopš detektīvu romānu karalienes Agatas Kristi nāves 86 gadu vecumā. Vai esiet aizdomājušies, kā un kur pasaulslavenā rakstniece A.Kristi piefiksēja idejas saviem romāniem? Nav šaubu, A.Kristi to darījusi meistarīgi, jo kā gan citādāk viņa būtu uzstādījusi pasaules rekordu un izdevusi 4032 lapaspušu biezu grāmatu.

Iedvesma nāk no vides

Agata Kristi idejas smēlās no vides un sabiedrības, kurā tobrīd dzīvoja. A.Kristi sabiedrība bija militāristi, ievērības cienīgi kungi un dāmas, atraitnes un dakteri. Viņai patika novērot dabisko izturēšanos, tāpēc visbiežāk ieņēma novērotājas lomu, ne runātājas. Taču ne tikai cilvēki bija tie, kas viņu iedvesmoja romāniem, bet arī vide, mirkļi, kurus viņa piedzīvoja grāmatnīcā vai ejot pa ielu. Un tam nevajadzēja būt nekam lielam, pietika vien ar sīkumu, jo viss bija atkarīgs no iztēles. Kāds vēsturnieks par A.Kristi ir teicis, ka nav lielāka meistara par viņu. Viņa bija precīza it visā, līdz niansēm. A.Kristi vienīgie palīglīdzekļi bija mazs, balts diktofons un piezīmju grāmatiņa. Vienā vai otrā rakstniece piefiksēja notikumus un iespaidus.

Stāsti top vilcienā

Savulaik A.Kristi bieži ceļoja ar vilcienu, tāpēc ilgais ceļš tika īsināts ar apkārt piefiksētajiem notikumiem. Kādā vēstulē A.Kristi savam mazdēlam Metjū Pričardam atklāja: "Ceļojums sākās ar pērkona negaisu, lieliem plūdiem un visapkārt satrauktiem cilvēki, kas rezultātā vilcienu apturēja, un no stacijas tas izbrauca nevis pirmdienā, bet trešdienā." Mazdēls M.Pričards stāsta, ka tieši šis ceļojums ir palīdzējis radīt A.Kristi iespaidīgu stāstu. M.Pričers tajā apbrīno aprakstītās lietas, sīkumu precizitāti, vilciena iekšpusi, cilvēkus, kas pārvietojas pa vilcienu. Paralēlie negaisa trokšņi un notiek slepkavība, kuru steidz izmeklēt neliela auguma elegantais, ar asu prātu apveltītais vīrs Erkils Puaro. Viņa pieredze un zināšanas palīdz atklāt daudzus jo daudzus noziegumus. Par to varēs atkal un atkal pārliecināties Agata Kristi. Erkils Puaro 7.sezonā, kas sāksies 7.septembrī 21:35 turpmāk ik sestdienu priecēs skatītājus kanālā LNT.

Pasaules lielākā grāmata

A.Kristi ir vairākkārtīgi uzstādījusi rekordus un viens no tiem - grāmata ar biezāko mugurkaulu jeb pamatni, kas satur lapaspuses. Grāmatas mugurkauls satur 4032 lapas, uz kurām ir sarakstītas 12 noveles un 20 īsi stāsti. Grāmata ir iesieta Winters Wintain ražotos ādas vākos un to izdevusi izdevniecība Cedric & Chivers. Uz grāmatas vāka ir ar zelta burtiem rakstīts Agatha Cristie, The Complete Miss Marple. Tai no koka ir izveidots īpašs koferis, kura stūri ir no zelta. Tās biezuma dēļ tirāža ir vien 500 grāmatu, un to savā īpašumā var iegūt tikai fani vai kolekcionāri par 1000 mārciņām. Grāmatas priekšvārdus ir rakstījis A.Kristi mazdēls Metjū Pričards: "Visu šo gadu garumā, kad tapa grāmata, daudzi teica, ka tā nekad netiks pabeigta, jo stāstu ir tik daudz, ka tos grūti apkopot vienā izdevumā. Lūk, tagad noteikti daudzi ir pārsteigti. Grāmata ir gatava, un tā ir ļoti zīmīgs notikums, jo tā simbolizē lielu mīlestību pret sabiedrību gan Lielbritānijā, gan citur pasaulē."

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV