Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Baltajā naktī māksla izkāps no rāmjiem

Easyget.lv, 02.09.2013. 11:54

Mūsdienu kultūras foruma Baltā nakts ietvaros naktī no 7. uz 8. septembri Rakstniecības un mūzikas muzejs aicina uz akciju „Māksla izkāpj no rāmjiem”.

Akcijas pamatā ir ideja par muzejā glabāto, klasiķu radīto tēlotājas mākslas darbu atdzīvošanos ar dažādu laikmetīgās mākslas žanru starpniecību, informē Rakstniecības un mūzikas muzeja pārstāve Maija Treile.

Baltajā naktī RMM no plkst. 19:00 līdz 3:00 varēs apmeklēt „Pēdējo izstādi” un instalāciju izstādi „Kurš ir tavs īstais Rainis?”, skatīties īpašu videoprogrammu, kā arī dzīvos priekšnesumus.

„Pēdējā izstādē” 21. gs. mākslinieki radījuši laikmetīgas interpretācijas par savu 20. gs. kolēģu darbiem. Mūsdienu māksliniekus darbu radīšanas procesā iedvesmojuši arī attiecību stāsti, ko glabā vēstules, fotogrāfijas un piemiņas lietas. Izstāde jau guvusi pozitīvas mākslas kritiķu un skatītāju atsauksmes, kā arī nominēta balvai Kilograms kultūras 2013.

Artūra Arņa instalāciju izstādē „Kurš ir tavs īstais Rainis?”, izmantojot RMM glabātos tēlniecības darbus, atklātas piecas Raiņa sejas sadzīviskās un metafiziskās situācijās. Raiņa spoks, Rainis iemīlējies, Rainis vējā – šie un citi darbi ir mēģinājums piešķirt monumentālajam kultūras varoņa tēlam cilvēcīgus vaibstus.

Baltajā naktī māksla izkāps no rāmjiem ar teātra (Laumas Balodes performance par Sievietes-Dievietes tēmu), laikmetīgās dejas (Dejas anatomijas izrāde-lekcija Dunkani – dīvaiņi vai pravieši?), mūzikas (apvienības Pērkonvīri variācijas par Kārļa Zemdegas simbolistiskajām grafikām) un video palīdzību. Varēs iepazīt kino ģēnija Sergeja Eizenšteina zīmējumus, 20. gs. sākuma rakstnieku mūzas Marijas Stalbovas un viņas vīra Viktora Eglīša saraksti lasīs aktrise Sarmīte Rubule un rakstnieks Rihards Bargais.

Akciju atbalsta Rīgas dome.

Akcijas "Māksla izkāpj no rāmjiem" programma:

  • Pēdējā izstāde 19:00 – 03:00 (1. stāva izstāžu zāle)
  • Kurš ir tavs īstais Rainis? 19:00 – 03:00 (Kinozāle, dzīvo priekšnesumu starplaikos)
  • Videoprogramma 19:00 – 03:00 (Kinozāle, dzīvo priekšnesumu starplaikos)
  • Laikmetīgās dejas izrāde-lekcija Dunkani – dīvaiņi vai pravieši? plkst. 20:30 (Kinozāle). Autores un izpildītājas: dramaturģe Inta Balode, laikmetīgās dejas projekts Dejas anatomija – Elīna Breice, Monta Vandere un Agnese Bordjukova
  • Performance Sieviete-Dieviete plkst. 22:00 (Kinozāle). Režisore: Kristīne Vītola. Aktrise: Lauma Balode.
  • Marijas Stalbovas un Viktora Eglīša sarakste plkst. 23:15 (Kinozāle). Vēstules lasa aktrise Sarmīte Rubule un rakstnieks Rihards Bargais
  • Muzikālās apvienības Pērkonvīri uzstāšanās plkst. 00:30 (Kinozāle) 
  • Dzīvo priekšnesumu videotranslācija (Ziedoņzāle)
Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV