Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Eiropas kultūras mantojuma dienas Daugavpils cietoksnī

Easyget.lv, 02.09.2013. 11:14

Daugavpils cietoksnis otro gadu piedalās Eiropas mēroga akcijā, rīkojot īpašus pasākumus par godu Eiropas kultūras mantojuma dienām, informē Cietokšņa pārstāvis Artjoms Mahļins.

Ik gadu, organizējot kultūras mantojuma dienas, katra Eiropas valsts nosaka tematiku. Pagājušajā gadā Latvijā tēma bija „Baltijas jūras piekrastes un iekšējo ūdeņu kultūras mantojums”, bet šogad tā ir „Skolas kultūras pieminekļos”. Latvija akcijā piedalās jau 19 gadus pēc kārtas, bet Daugavpils cietoksnis - otro reizi.

Daugavpils (Dinaburgas, Dvinskas) cietokšņa teritorijā skolu pirmoreiz nodibināja jezuītu mūki, vēlāk jezuītu skolas ēku izmantoja gan bērnu patversmei, tur bija arī kara aviācijas skolas štābs un ēdnīca. No 1948. līdz 2004. gadam tajā darbojās skola, kuru slēdza izglītojamo skaita straujās samazināšanās dēļ. Viens no ievērojamākajiem jezuītu skolas audzēkņiem bija holandietis Jāns Filips Rūthāns (Jan Philipp Roothaan), kurš šeit mācījās noviciātā 1804.-1806. gadā, tad strādāja par pasniedzēju trīs gadus. Vēlāk viņš kļuva par Jezuītu ordeņa 21. ģenerāli (vadītāju).

Jezuītu skolas ēka (Imperatora iela 6) šodien pieder privātīpašniekam, tādēļ ir apskatāma tikai no ārpuses. Tā tika vairākkārt pārbūvēta, saglabājot savu sākotnējo apjomu. Pie skolas ēkas fasādes kādreiz bija ierīkots saules pulkstenis. Ēkas priekšpusē zemes uzbērumā atrodas jezuītu baznīcas pamatu atliekas, bet blakus saglabājusies vienīgā kapavieta cietoksnī – šeit ir cietokšņa komandanta G.Piļenko atdusas vieta.

Sestdien, 7. septembrī, cietokšņa apmeklētājiem no plkst. 10:00 līdz 17:00 būs unikāla iespēja apskatīt pulvera pagrabu un kara hospitāļa ēku, kuras parasti ir slēgtas, kā arī iegūt papildus informāciju par cietoksni Kultūras un informācijas centrā (Nikolaja iela 5). Plkst. 12:00 un 16:00 gidi rīkos bezmaksas ekskursijas (pulcēšanās pie Kultūras un informācijas centra).

Svētdien, 8. septembrī, būs iespēja apskatīt cietokšņa vēsturiskās ēkas un plkst. 12:00 doties bezmaksas ekskursijā ar gidu.

Eiropas kultūras mantojuma dienu kulminācija notiks no plkst. 14:00 līdz 17:00, skanot pēcpusdienas džezam cietokšņa dārzā. Uzstāsies pilsētas labākie džeza kolektīvi: džeza ansamblis Arnolda Grīnberta un Džeza mūzikas un mākslas attīstības centra solistes Irinas Grīnbertes vadībā. Klausītāji baudīs vieglo mūziku "Ever Green", rudens ģitāras rudenīgās melodijas, kā arī pazīstamas mūziklu melodijas, folk jazz un latviešu šlāgerus. Ieeja bez maksas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV