Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Noslēdzas Latvijas filmu maratona brīvdabas sezona

Easyget.lv, 02.09.2013. 15:28

Ar seansiem Jelgavā un Ventspilī šonedēļ noslēgsies Ivara Selecka un Tālivalža Margēviča dokumentālās filmas „Kapitālisms Šķērsielā” brīvdabas kinotūre.
Noslēdzas Latvijas filmu maratona brīvdabas sezona

4. septembrī Jelgavā LLU saliņā un 7. septembrī Ventspilī Inženieru ielas deviņstāvu māju pagalmā notiks šīs sezonas pēdējie filmas “Kapitālisms Šķērsielā” brīvdabas seansi Latvijas filmu maratona ietvaros, informē Latvijas Filmu maratons reģionos vadītāja, režisore Inese Kļava.

Dokumentālo filmu „Kapitālisms Šķērsielā” uz lielā ekrāna sešās Latvijas pilsētās šovasar noskatījušies jau vairāk nekā 1200 skatītāju. Līdzšinējā pieredze liecina, ka filma interesē gan vecāko paaudzi, kas redzējusi un labi atceras iepriekšējās divas filmas par Šķērsielu, gan arī jauniešus, kas par šādu filmu dzird pirmo reizi, tāpēc uz seansiem Jelgavā un Ventspilī, kas notiks augstskolu tuvumā, īpaši gaidīti arī studenti. Daudz jauniešu nāk uz filmu, neko par to nezinādami – vienkārši paskatīties, ko rāda uz lielā ekrāna, – bet, noskatījušies filmu līdz galam, atzīst, ka bija vērts, jo filma ir gan skumja, gan smieklīga reizē. Savukārt zinātāji pēc seansa labprāt izjautā autorus gan par aizkadrā palikušajiem notikumiem, gan par autoru un filmas varoņu tagadējām attiecībām un tālākiem nodomiem.

Režisora Ivara Selecka un scenārista Tālivalža Margēviča pilnmetrāžas dokumentālā filma „Kapitālisms Šķērsielā” ir jaunākā Latvijas kino „lielfilma”, kas pirmizrādi piedzīvoja 4. maijā. Filmas priekšvēsture aizsākās pirms 25 gadiem, kad uzņemšanas grupa noskatīja nelielu Rīgas priekšpilsētas ieliņu un uzņēma tur ārēji necilu dokumentālu stāstu Šķērsiela (1988), kas tomēr kļuva par titulētāko dokumentālo filmu Latvijas kinovēsturē, iegūstot trīs pasaulē prestižākās dokumentālā kino balvas, tai skaitā Eiropas Kinoakadēmijas atzinību kā gada labākajai dokumentālajai filmai.

Kopš tā laika filmas autori vēl divreiz atgriezušies pie mazās ieliņas iedzīvotājiem – tapušas filmas „Jaunie laiki Šķērsielā” (1999) un „Kapitālisms Šķērsielā” (2013), saglabājot pirmajā filmā talantīgi atrasto skatījumu – Šķērsiela kā vispārināts sabiedrības un pasaules mikromodelis. Un, protams, šāda vide un šādi cilvēki nav nekas specifiski Rīgai raksturīgs – katrā Latvijas pilsētā noteikti ir sava Šķērsiela. Iepriekšējās divas filmas iespējams noskatīties Lattelecom TV videonomā un bibliotēku tīklā visā Latvijā.

Nākot uz brīvdabas seansiem, organizētāji aicina skatītājus saģērbties silti un paņemt līdzi arī kādu pledu un karstas tējas termosu. Latvijas filmu maratons ar Kapitālismu Šķērsielā šovasar jau pabijis Valmierā, Kuldīgā, Jēkabpilī, Cēsīs, Smiltenē un Liepājā. Ar seansiem Jelgavā un Ventspilī brīvdabas sezona noslēgsies, bet Latvijas filmu maratons atsāksies novembrī, kad, gaidot Latvijas dzimšanas dienu, latviešu filmas no rīta līdz vakaram atkal varēs skatīties telpās.

Latvijas Filmu maratonu reģionos organizē Anša Epnera studija AVE sadarbībā ar Nacionālo Kino centru, Valsts Kultūrkapitāla fondu, apgādu Mansards un pašvaldībām.

Vairāk par maratonu: http://www.facebook.com/pages/Latvijas-Filmu-maratons/116910961724632

Foto: Brīvdabas seansu skatītāji Liepājā. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV