Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Gada kino sensācija 17. Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma atklāšanā

Easyget.lv, 03.09.2013. 10:48

Forumu trešdien, 4. septembrī, kinoteātrī K Suns atklās genocīda pētnieku Dž. Openheimera, K.Sinnas un anonīmas Indonēzijas komandas kopdarbs „Nogalināšanas anatomija”
Gada kino sensācija 17. Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma atklāšanā

No 4.līdz 8. septembrim jau 17. reizi notiks Baltijas jūras dokumentālo filmu forums - Nacionālā Kino centra rīkots starptautisks pasākums dokumentālo kino profesionāļiem, kā arī filmu skatītājiem. Rīgas, Liepājas, Valmieras un Jēkabpils kino publika foruma programmā „Vairāk nekā sapnis” varēs noskatīties 11 jaunas, pasaulē ievērību guvušas dokumentālās filmas. Rīgā seansi notiks k/t „K.Suns”, Liepājā – k/t „Balle” un viesnīcā Promenade Hotel, Valmierā – k/t „Gaisma”, kā arī Jēkabpils Tautas namā un Krustpils kultūras namā.

Forumu atklās 2013. gadā visvairāk apspriestā dokumentālā kino sensācija - genocīda pētnieku Dž.Openheimera, K.Sinnas un anonīmas Indonēzijas komandas kopdarbs „Nogalināšanas anatomija” (The Act Of Killing, Dānija, Lielbritānija, 2012, skatīšanās vecuma ierobežojums 18+). Filma, kuras izpildproducenti un padomdevēji bijuši tādi pazīstami kino vecmeistari kā Verners Hercogs un Erols Moriss, piedalījusies vairāk nekā 50 starptautiskos kino festivālos, saņēmusi virkni prestižu apbalvojumu un izraisījusi spraigas diskusijas kā dokumentālistu aprindās, tā arī pasaules medijos.

Darbs pie „Nogalināšanas anatomijas” ildzis teju dekādi. Pirmie gadi pavadīti, filmējot neskaitāmas intervijas gan ar genocīda upuru radiniekiem, gan arī valdības pasūtījuma slepkavām, kas īstenoja masu slaktiņus Indonēzijā 1965-66. gadā. Balstoties uz veikto izpēti, Dž. Openheimers aicinājis dažus no savulaik ietekmīgākajiem bendēm (kuri ir lieli amerikāņu kino fani) veidot spēlfilmu par viņu veiktajiem noziegumiem. Drosmīgā un šķietami absurdā ideja īstenojusies prātam un fantāzijai grūti aptveramā rezultātā – kino darbā, kurā masu slepkavas ar lepnumu stāsta par saviem „varoņdarbiem”, dažādos kino žanros izspēlējot gan upuru, gan nogalinātāju lomas.

Filma, ko režisors nosaucis par „iztēles dokumentālo kino”, izaicina priekšstatus par dokumentālo žanru kopumā, kā arī sirreāli krāšņi un skrupulozi analizē globalizētās pasaules sabiedrību, kuras pastāvēšana joprojām balstās sistemātiskā un ilgstošā vardarbībā. „Nogalināšanas anatomija” skatītājus gluži kā izlūkus ved nesaudzīgā ceļojumā pa slepkavu atmiņām, iztēli un dzīves uztveri, veidojot izpratni par politikas, stāstu ražošanas, ekonomikas un nogalināšanas ciešo saikni. Sākotnēji var likties, ka notikumi Indonēzijā ir maz saistīti ar mūsdienu Rietumu pasaules (arī Latvijas realitāti), tomēr jau ar pirmajām filmas minūtēm Dž. Openheimers apliecina, ka „Nogalināšanas anatomija” vēsta tieši par mums – daudz dziļāk un satricinošāk, nekā mums gribētos to atzīt. Tieši filmas tapšanas laikā pasauli aplidoja attēli, kuros Baltijas valstīm draudzīgās ASV karavīri smaidot pozē, spīdzinot un pazemojot apcietinātos.

17. Baltijas jūras dokumentālo filmu forums piedāvās kino cienītājiem unikālu iespēju noskatīties „Nogalināšanas anatomijas” garo jeb režisora versiju (director’s cut, 158 min).

Ar seansu programmu iespējams iepazīties Nacionālā kino centra mājas lapā (www.nfc.lv), kā arī kinoteātru mājas lapās:
Seansi Rīgā – kinoteātrī K.Suns – www.kinogalerija.lv
Seansi Valmierā – kinoteātrī Gaisma – http://www.kinogaisma.lv
Seansi Liepājā – kinoteātrī Balle un viesnīcā Promenade Hotel - http://www.kinoballe.lv/
Seansi Jēkabpilī - Jēkabpils Tautas namā un Krustpils kultūras namā www.jkp.lv

Nacionālais Kino centrs dāvā iespēju visiem skolēniem, studentiem un pensionāriem, uzrādot apliecību, apmeklēt foruma filmu programmu bez maksas, 15 minūtes pirms filmas seansa izņemot vai reģistrējot brīvbiļeti kinoteātru kasēs. Pārējiem apmeklētājiem biļetes cena Rīgā – 2 Ls, bet reģionos – 1 Ls. Visas filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā, ar subtitriem angļu valodā un audio tulkojumu latviešu valodā.

17. Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma jaunumi internetā:
Facebook: BALTICSEADOCS
Twitter: BalticSeaDocs
Forumu organizē Nacionālais Kino centrs sadarbībā ar MEDIA Desk Latvija un EDN (European Documentary Network).
Pasākumu atbalsta MEDIA 2007, LR Kultūras ministrija, Baltic Films, Zviedrijas vēstniecība Rīgā, Dānijas Kultūras institūts, Ziemeļu Ministru Padomes birojs Latvijā, LKA Rīgas Kino muzejs.
Informatīvie atbalstītāji: DELFI, Satori, Easyget, Radio Naba, Rīga Radio

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV