Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Dzejas dienas Jūrmalā - Raiņa un Aspazijas pilsētā

Easyget.lv, 03.09.2013. 16:22

Ar daudziem dzejas popularizēšanas sarīkojumiem Jūrmalā iezīmējas šāgada Dzejas dienas, kas Latvijā aizsākās 1965.gadā - dzejnieka Raiņa simtgadē - un arvien ir atzīmētas ar pasākumiem pie Raiņa priedēm Amatas ielas galā Jaundubultos.

Pirms 148 gadiem 11.septembrī sauli pirmo reizi ieraudzīja mazs puisēns Jānis Pliekšāns, kurš izauga par pasaules mēroga dzejnieku Raini, savu mūžu vadīja kopā ar izcilu dzejnieci Aspaziju (Elzu Rozenbergu) un savos dzīves ceļos atkal un atkal atgriezās Jūrmalā, kas abiem latviešu dzejas dižgariem kļuva arī par viņu pēdējo dzīvesvietu. Jūrmalā ir daudzas ar abiem dzejniekiem saistītas vietas, te ir Raiņa paša celtā māja, divi viņiem veltīti muzeji - Aspazijas māja un Raiņa un Aspazijas vasarnīca -, kur rūpīgi tiek lolots un popularizēts viņu mantojums. Līdz ar to Dzejas dienas Jūrmalā allaž ir īpašas, ar Raiņa un Aspazijas piemiņas elpu apdvestas.

Triju dienu garumā Dzejas dienas organizē Jūrmalas Kultūras centrs, un tajās varēs dzirdēt gan jauno, gan jau par klasiķiem kļuvušo dzejnieku sacerējumus. Paralēli dzejas lasījumiem varēs baudīt mūziku, kuras tapšanu iedvesmojusi dzeja.

Tieši Raiņa dzimšanas dienā, 11.septembrī, notiks sarīkojumi Horna dārza lapenē Jomas ielā 35, Majoros. Plkst.16.30 apmeklētāji tiek aicināti uz Jūrmalas teātra aktiera Ģirta Alstera dzejoļu grāmatas "Uz pirkstu galiem" pirmlasījumiem. Būs iespēja dzirdēt arī jaunos dzejniekus Niku Mihailovu un Oskaru Upenieku. Pēc tam plkst.17.15 kopā ar Andri Akmentiņu varēs ielūkoties dzejā un mūzikā "Foreļu mīlestība". Dzejas dienu Horna dārzā noslēgs dziesminieka Haralda Sīmaņa uzstāšanās, kurā viņš klausītājus priecēs ar dziesmās ietērptu dzeju. Lai arī H. Sīmanis nav ieguvis profesionālu muzikālo izglītību, viņš pašmācībā apguvis ģitāras un ērģeļu spēli, bet viņa balss diapazons aptver teju četras oktāvas. Savdabību šim tīrradnim piešķir tas, ka viņš itin visā priekšroku dod mākslinieciskajai brīvībai. Pasākuma noslēgumā kopā ar māksliniekiem baudīsim tradicionālo Burtiņu zupu.

Tajā pašā dienā uz diviem sarīkojumiem aicinās Raiņa un Aspazijas vasarnīca J.Pliekšāna ielā 5/7, Majoros. Plkst.14.30 sveicienus Rainim dzimšanas dienā sūtīs Jūrmalas skolu jaunatne, lasot dzeju un noliekot ziedus pie Raiņa pieminekļa muzeja pagalmā. Plkst. 16.00 tiks atklāta baltkrievu dzejniekam Jankam Kupalam veltīta izstāde "Sirdī savā ieskatīties", kuru varēs apskatīt līdz 28.oktobrim. Izmantojot Dzejas dienu poētisko pacēlumu un īpašo gaisotni, Dzejas dienu festivāla laikā ar citādu iedvesmu der aplūkot arī muzeja ikdienas piedāvājumu - unikālo izstādi "Septiņi ceļi" par Raiņa ārzemju ceļojumiem, Lielupes vidusskolas audzēkņu vizuālās mākslas darbu izstādi - veltījumu Aspazijai "Ziedu klēpis", kā arī iepazīt vasarnīcas pastāvīgo ekspozīciju. Muzeja darbinieki piedāvā īpašu spēļu un pārsteigumu taku bērniem, sākumskolas un pamatskolas vecuma skolēniem, kā arī dārgumu meklējumus muzejā.

Kauguru bibliotēkā Engures ielā 4a, Kauguros, 11.septembrī plkst.13.00 sarīkojumā "Rudens jau atbraucis dzeltenos ratos…" bērni tiksies ar Jūrmalas teātra aktrisi Ravitu Rozīti, lai sarunātos par dzeju, bet Bulduru bibliotēkā Edinburgas prospektā 89, Bulduros, 12.septembrī no plkst.12.00 līdz 15.00 būs dzejnieces Ineses Zanderes 55 gadu jubilejai veltīti dzejoļu lasījumi.

Jau ceturto gadu konferencē "Jūrmala - Raiņa un Aspazijas pilsēta" 12.septembrī plkst.13.00 Majoru vidusskolā Rīgas ielā 3, Majoros, pulcēsies klausītāji, kam īpaši tuvs Raiņa un Aspazijas vārds. Tas būs interaktīvs notikums, kurā Jūrmalas smiltīs atradīs Raiņa platmali un Aspazijas krelles un notiks neticamais - ieradīsies pats dzejnieku pāris! Konferencē līdzās pieaugušajiem dzejas draugiem tradicionāli piedalās visu pilsētas vidusskolu audzēkņi, gūstot emocionālu un neparastu skatījumu uz dažkārt hrestomātiski pasniegto dižgaru daiļradi un piemiņu. Konferenci var apmeklēt ikviens interesents. To ar pilsētas domes atbalstu organizē Jūrmalas Latviešu biedrība sadarbībā ar biedrību "Aspazijas mantojums" un Majoru vidusskolu.

Piektdien, 13.septembrī, plkst.13.30 visus aicina Raiņa priedes Jaundubultos, Amatas ielas galā, pie jūras, kur Pumpuru vidusskolas kolektīvs sadarbībā ar pašlaik restaurācijas un rekonstrukcijas procesā esošās Aspazijas mājas muzejniekiem tiksies sarīkojumā "Rainis un 21.gadsimts". Lasījumam vietā, kur, kā leģendas vēsta, savus dzejoļus mīlējis rakstīt Rainis, izraudzīta viņa dzeja bērniem un vārds tiks dots skolas radošo darbu konkursa uzvarētājiem. Viesos aicināti arī Jelgavas jaunie dzejnieki un rakstnieki. Sarīkojums varētu būt zīmīgs ar to, ka, iespējams, tas pēdējo reizi notiks nokaltušās vēsturiskās Raiņa priedes pakājē, jo pašvaldība jau sagatavojusi šīs teritorijas labiekārtojuma projektu, lai šeit uzstādītu vides objektu "Raiņa priedes", kura autors ir jūrmalnieks, tēlnieks Kristaps Gulbis. Visticamāk, ka projektu realizēs nākamgad.

Dzejas dienu maratonu Jūrmalā noslēgs sarīkojumi Kauguru kultūras namā Raiņa ielā 110, Kauguros, kur visas dienas garumā no plkst.12.00 līdz 19.00 darbosies grāmatu tirdziņš. Plkst.13.00 bērnus un vecākus aicinās Ulda Ausekļa grāmatas "Labākie dzejoļi par runci Franci" iznākšanas svētki kopā ar autora draugiem runci Franci, viņa draudzeni minci Munci, komponistu Uldi Fridrihsonu un izdevniecības "Jumava" ļaudīm. Plkst.19.00 sarīkojumā "Nav laiks. Ir tikai mirkļi…" šogad mūžībā aizsauktā dzejnieka Imanta Ziedoņa dzeju lasīs un izdziedās Dailes teātra aktieri Jānis Paukštello un Andris Bērziņš.

Visos Dzejas dienu pasākumos Jūrmalā ieeja bez maksas.

Dzejas dienas 2013 Jūrmalā

11. septembrī

  • plkst.13.00 Kauguru bibliotēkā Engures ielā 4a - "Rudens jau atbraucis dzeltenos ratos…" (bērnu tikšanās ar Jūrmalas teātra aktrisi Ravitu Rozīti, sarunas par un ap dzeju);
  • plkst.14.30 Raiņa un Aspazijas vasarnīcā J.Pliekšāna ielā 5/7 - Sveicieni Rainim dzimšanas dienā. Jūrmalas skolu jaunatne lasa dzeju.
  • plkst.16.00 Raiņa un Aspazijas vasarnīcā J.Pliekšāna ielā 5/7 - "Sirdī savā ieskaties" (baltkrievu dzejniekam Jankam Kupalam veltītas izstādes atklāšana);
  • plkst.16.30 Horna dārzā Jomas ielā 35 - Ģirts Alsters (dzejas grāmatas "Uz pirkstu galiem" pirmlasījumi), Niks Mihailovs, Oskars Upenieks (jaunie dzejnieki);
  • plkst.17.15 Horna dārzā Jomas ielā 35 - Andris Akmentiņš (dzeja un mūzika "Foreļu mīlestība");
  • plkst.18.00 Horna dārzā Jomas ielā 35 - Haralds Sīmanis (dziesmās ietērpta dzeja).

12. septembrī

  • plkst.12.00-15.00 Bulduru bibliotēkā Edinburgas prospektā 89 - Ineses Zanderes dzejoļu lasījumi (veltījums dzejnieces 55 gadu jubilejai);
  • plkst.13.00 Majoru vidusskolā Rīgas ielā 3 - 4. konference "Jūrmala - Raiņa un Aspazijas pilsēta".

13. septembrī

  • plkst.12.00-19.00 Kauguru kultūras namā Raiņa ielā 110 - grāmatu tirdziņš;
  • plkst.13.00 Kauguru kultūras namā Raiņa ielā 110 - Bērniem un vecākiem (piedalās dzejnieks Uldis Auseklis, viņa grāmatas "Labākie dzejoļi par runci Franci" varoņi runcis Francis un viņa draudzene mince Munce, komponists Uldis Fridrihsons un izdevniecība "Jumava");
  • plkst.13.30 pie Raiņa priedēm Amatas ielas galā pie jūras - "Rainis un 21. gadsimts" (Pumpuru vidusskolas kolektīva un Aspazijas mājas muzejnieku organizēti Raiņa dzejas un jauno autoru darbu lasījumi);
  • plkst.19.00 Kauguru kultūras namā Raiņa ielā 110 - "Nav laiks. Ir tikai mirkļi…" (Imanta Ziedoņa dzeju lasa Dailes teātra aktieri Jānis Paukštello un Andris Bērziņš).
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV