Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Dzejas dienās Rīgā notiks vairāk nekā 30 pasākumi

Easyget.lv, 04.09.2013. 10:00

No klasiskiem dzejas lasījumiem līdz trakulīgām performancēm un izstādēm – tā varētu raksturot Dzejas dienas 2013, kas sākas 5.septembrī. Kopumā 10 dienās gaidāmi vairāk nekā 30 pasākumi Rīgā.
Dzejas dienās Rīgā notiks vairāk nekā 30 pasākumi

Aicinām iepazīties ar dzejas dienu programmu no 5. līdz 9. septembrim:

Arī šogad festivāls sāksies ar metafiziskās dzejas lasījumiem Vijoļšķūnī, Krasta ielā 31. Dzejnieka Ulža Bērziņa izlolotajiem lasījumiem izvēlēta trimdas tēma. Šogad lasa Liāna Langa, Andra Manfelde, Ruta Štelmahere.

Teksta grupa Orbīta turpina darbu pie iesāktās Rīgas dzejas kartes. Latvijas un ārvalstu dzejnieki, mūziķi, fotogrāfi, multimediju u.c. mākslinieki aicināti dokumentēt pašu izvēlētas Rīgas vietas kādā poētiskā formātā. Dzejas dienās 2013 tiks atklāti vairāki Dzejas kartē iekļauti punkti. Pirmais no tiem ir Orbītas veidotā dzejas instalācija „Viesnīca Latvija: palimpsests”, kas tiks atklāta 5.septembrī plkst. 19.00 viesnīcā Radisson Blu Latvija Elizabetes ielā 55. Videoinstalācija veidota, izmantojot Montas Kromas 1974.gadā tapušu dzejoli par Rīgas savulaik visilgāk būvēto augstceltni. Otrs dzejas kartes punkts tiks iezīmēts Baltajā naktī 7.septembrī plkst. 20.00 Ķergalvja namiņā pie Kongresu nama Kr. Valdemāra ielā 5. Multimediālā dzejas instalācija „Čiekurkalna poēma: Tushkanchik, will bi in my heart forever” ir poētiska saspēle starp Rīgas mikrorajona ikdienas vidi, vietējo urbāno folkloru, kas izlasāma uz māju sienām, vārtrūmēs, luksoforu stabiem, māju durvīm un uzrunā ik garāmgājēju. Bet noslēdzot nedēļu, 8.septembrī plkst. 19.00 tiks atklāta Pētera Ķimeļa fotogrāfiju izstāde „Patētiskās kvartas”. Fotogrāfijas Aleksandra Čaka memoriālā dzīvokļa kāpņutelpā (Lāčplēša ielā 48/50) ir pirmā ekspozīcija autora foto un dzejas audio ierakstu ciklā par latviešu dzejnieku kulta vietām – memoriālajiem dzīvokļiem.

Dzejas dienu programmā iekļauta skatītāju un klausītāju jau iemīļota dzejas performance „Mūsu dienu skaņu celiņš”, kas notiks mākslas centrā Totaldobže Ūnijas ielā 8 / k.2 5.septembrī plkst. 20.30. Dzejas un mūzikas kompozīciju radījuši četri spoži savas paaudzes dzejnieki – Anna Auziņa, Inga Gaile, Kārlis Vērdiņš un Arvis Viguls – un muzikālā grupa Sigma. Priekšnesums ir ne vien audiāls, tas veidota kā iestudējums, kur izmantoti skatuviskās izteiksmes līdzekļi, kas ļauj skatītājam tuvplānā sastapties ar dzeju, mūziku un to radītājiem.

Piektdien, 6.septembrī plkst. 18.00, gaidāma dzejas diska „Robežstūmējs” prezentācija. Piektais dzejas disks iecerēts kā refleksija par robežu pārkāpšanu, tradīcijas un novitāšu attiecībām dzejā, pretstatot dažādu paaudžu autorus un vaicājot, kas nosaka radošu cilvēku vēlmi paplašināt robežas. Diskā pašu autoru izpildījumā iekļauti 22 dzejoļi. Vakara noslēgumā plkst. 20.00 visi ir aicināti uz radio NABA raidījuma Bron-Hīts sezonas atklāšanas balīti Bronhotēka VII klubā Nabaklab Z.A. Meierovica bulvārī 12.

Sestdien, 7.septembrī, gaidāmi pirmie ārvalstu dzejnieku lasījumi. Plkst. 18.00 bārā Chomsky Lāčplēša ielā 68 uzstāsies vācu dzejnieks Bjorns Kūligs (Bjoern Kuhlig), bet plkst. 20.00 Rīgas Mākslas telpā Kungu ielā 3 iespējams apmeklēt Japānas viesu – dzejnieces Mari Konno un mūziķu Akihiro Hara un Keiko Hara dzejas un mūzikas performanci „Durvis zvaigžņveida”. Otrreiz varēsim sastapties pirmdien, 9.septembrī pl. 19.00 Vīnu veikalā Kalnciema kvartālā. Savukārt 8.septembrī plkst. 13.00 interesenti varēs piedalīties amerikāņu dzejnieka Edvarda Hirša (Edward Hirsch) dzejas meistardarbnīcā, kas notiks J.Akuratera muzejā O.Vācieša ielā 6a. Hiršs, arī Saimona Gugenheima fonda prezidents, pirmdien, 9.septembrī plkst. 18.00, Kaņepes Kultūras centrā Skolas ielā 15 uzstāsies arī ar publisku lekciju „Filantropa skats”, runājot par filantropijas attīstību un atbalstu kultūrai.

Aktīvas un izglītojošas izklaides cienītāji svētdien, 8.septembrī, plkst. 12.00 pulcēsies pie Lielā Kristapa, lai dotos poētiskās veloorientēšanās sacīkstēs „Medusmaizes spieķos”. Šī ir jau ceturtā savdabīgā iespēja iepazīt ar dzejniekiem un dzeju saistītu Rīgu. Lai piedalītos sacīkstēs, līdz 5.septembrim jāsūta pieteikums uz e-pasta adresi dzejasdienas@dzejasdienas.lv ar norādi „Medusmaizes spieķos”.

Nedēļas noslēgumā, 8.septembrī, plkst. 15.30, J.Akuratera muzejā klausītājus gaidīs jaunie dzejnieki – Literārās Akadēmijas dzejas meistardarbnīcu dalībnieki ar lasījumiem „Katrs ar savu laiku”. Pasākumu vadīs dzejnieki un meistardarbnīcas vadītāji Ronalds Briedis un Māris Salējs.

Pirmdien, 9.septembrī, plkst. 18.00, Mazajā Ģildē Amatu ielā 3/5 notiks pasākums bez scenārija "Kaimiņa grāmatplaukts". Vakara gaitā ikvienam skatītājam būs iespēja arī pašam kļūt par pasākuma programmas veidotāju, uzstājoties ar nelielu pašam aktuālu dzejas darbu lasījumu. Bet vakara noslēgumā plkst. 20.00 kafejnīcā TAKA Miera ielā 10 tradicionālajos lasījumos „Runā dzejnieks!” pulcēsies Toms Treibergs, Krišjānis Zeļģis, Anna Foma un Ivars Šteinbergs.

Lai iemainītu izlasītas grāmatas pret citām, jādodas uz Dzejas dienu sadarbības partnera Rīga 2014 kultūras vasarnīcu Esplanāde 2014. Tur no 6. līdz 8. septembrim (11.00–19.00) darbosies grāmatu maiņas punkts.

Ar sīkākiem Dzejas dienu 2013 pasākumu aprakstiem iespējams iepazīties mājaslapā www.dzejasdienas.lv. Jaunumiem un aktivitātēm var sekot līdzi sociālo tīklu Facebook.com un Twitter.com festivāla kontos. Festivāla programmas drukātā formātā meklējamas Rīgas kultūras iestādēs un kafejnīcās.

Festivāls top sadarbībā ar Valsts kultūrkapitāla fondu, Rīgas domi un nodibinājumu Rīga 2014.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV