Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Tradicionālās un laikmetīgās kultūras simbioze Doma dārzā Baltajā naktī

Easyget.lv, 04.09.2013. 16:21

7.septembrī kultūras foruma “Baltā nakts” ietvaros Doma baznīcas dārzā notiks divas performances, kuras apvienos laikmetīgo deju un kokļu mūziku, savienojot tradicionālās un mūsdienu vērtības, informē Madara Daudze.
Tradicionālās un laikmetīgās kultūras simbioze Doma dārzā Baltajā naktī

Ē.Ešenvalda un O.Žitluhinas mūsdienīgā partitūra „Saules taka” apvienoti divi mākslas virzieni – breakdance un kokļu kopansambļa muzicēšana. Izskanēs nesen komponētais Ērika Ešenvalda vērienīgais kokļu mūzikas skaņdarbs, kur aptuveni 30 minūtes ilgs Rīgas kokļu grupas 30 kokļu saspēle, pievienojoties arī kokļu kvartetam „Kārta”, flautai (Andis Klučnieks), sitaminstrumentiem (Ivo Krūskops), sintezatoram (autors) un balsij (Zane Šmite). Mūsdienu kustības partitūru veidojusi horeogrāfe Olga Žitluhina. Viņas iecere ir mūsdienīgajām kokļu saskaņām pretstatīt breika elementus, ko izpildīs breika dejas apvienība “Camelot”. Šāds apvienojums vēl dziļāk ļaus ielūkoties mūsu tautas senākajā kultūras mantojumā un rast tajā mūsdienīgas izpausmes.

Savukārt horeogrāfa Krišjāņa Santa laikmetīgās dejas izrādes „Ornaments. Krusteni, lecami” kustību materiāls, lai gan stingri blastīts Beļģijas un Rietumeiropas dejas estētikā, ir būvēts balstoties uz latviešu jostu celošanas principiem, rezultātā gūstot interesantu salikumu. Senie jostu celošas principi un raksti tiek pārkodēti laikmetīgajā dejā un kļūst hipnotizējoši un meditatīvi, gluži kā pats celošanas process. Izrādē piedalās Latvijas Kultūras akadēmijas laikmetīgās dejas horeogrāfijas 3.kursa studenti (kursa vadītāja Olga Žitluhina), muzikālo noformējumu veido koklētājas Laimas Jansones impovizācija. Šī izrāde ļaus skatītājiem vērot laikmetīgo deju un klausīties mūsdienīgā kokles improvizācijā, sajūtot tradicionālās un laikmetīgās kultūras simbiozi. Horeogrāfs Krišjānis Sants ieguvis bakalaura grādu Latvijas Kultūras akadēmijā laikmetīgās dejas horeogrāfijas nodaļā un šobrīd studijas turpina vienā no prestižākajām laikmetīgās dejas skolām Eiropā - PARTS (Briselē, Beļģijā). Laima Jansone ir kokles spēles māksliniece, kas pazīstamā ar savu kokles virtouzes, improvizētājas un komponistes talantu.

Abas performances būs skatāmas Rīgas Doma dārzā 7.septembrī plkst. 20.00 un 21.00.

Pasākumu rīko Latvijas Profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācija sadarbībā ar Latvijas Koklētaju biedrību. Pasākumu finansē Rīgas dome.

Foto: Laikmetīgās dejas izrādes „Ornaments. Krusteni, lecami”. Foto © Kaspars Kursišs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV