Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Porcelāns līst Baltajā naktī

Easyget.lv, 04.09.2013. 17:55

Rīgas Porcelāna muzejā, 7.septembrī no 19.00 līdz 22.00 Mūsdienu kultūras foruma Baltā nakts 2013 ietvaros notiks porcelāna liešanas un apgleznošanas paraugdemonstrējumi.

Porcelāns parasti saistās ar trauslu, gaismu caurlaidīgu materiālu un no tā izgatavotiem delikātiem priekšmetiem. Rīgas Porcelāna muzeja piedāvātajā programmā „Porcelāns līst!”, ikvienam interesentam būs iespēja mākslinieku stāstos, demonstrējumos un profesionālā virsvadībā izzināt vienu no porcelāna priekšmetu radīšanas pamatmetodēm – porcelāna liešanu jeb priekšmeta iegūšanu ar ģipša formas un šķidras lejmasas palīdzību. Tas izklausās vienkārši, bet atliešanas formas radīšana, ņemot vērā visus porcelāna ergonomiskos parametrus, lejmasas uzjaukšana, kā arī pati atliešanas procedūra un iegūtā rezultāta apstrāde paģēr noteiktas tehniskās zināšanas un vēlams arī praksē noslīpētu personīgo pieredzi. Smags darbs ģipša baltajos putekļos, kaolīna, laukšpata un kvarca gaišajos pulveros, lai beigās taptu skaists, balts porcelāns, kuru var arī apgleznot vai kā citādi dekorēt.

No 19.30 līdz 20.30 mākslinieka, Latvijas Mākslas akadēmijas keramikas nodaļas vadītāja Daiņa Lesiņa porcelāna liešanas paraugdemonstrējumi ļaus iepazīt mākslas darbu tapšanas aizkulises un dziļāk izprast tehnoloģisko procesu.

Stundā no 21.00 līdz 22.00 keramiķe Maruta Raude demonstrēs porcelāna apgleznošanas procesu. Būs izstādīti arī daži mākslinieces apgleznoti šķīvji un Baltās nakts laikā vienam no šiem šķīvjiem tiks veidota kopija.

Profesionālo mākslinieku stāstu un procesa demonstrējumu iedvesmoti arī apmeklētāji būs aicināti iemēģināt roku porcelāna liešanā. Visa pasākuma laikā no 19.00 līdz 22.00 muzeja mākslinieces Diānas Boitmanes vadībā notiks porcelāna liešanas darbnīca.

Ieeja bez maksas.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV