Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Dzejas un mūzikas atbalsošanās sniegotā klajumā

Easyget.lv, 05.09.2013. 09:52

Japāņu dzejniece Konno Mari Latvijā lasa Edvarta Virzas dzejprozu japāniski un piedāvā klausīties latviešu tautas melodijas, atskaņotas uz japāņu bambusa flautas shinobue
Dzejas un mūzikas atbalsošanās sniegotā klajumā

Septembrī Dzejas dienu pasākumos Saldū un Rīgā japāņu dzejniece Konno Mari lasīs dzeju no sava trīsvalodu dzejas krājuma “Zvaigžņveida sniega kristāls” (2010), ka arī jaunāku dzeju, kas sarakstīta pēc cunami un kodolspēkstacijas katastrofas Japānā 2011. gadā. Dzejas lasījumus šajos pasākumos papildinās japāņu bambusa flautas shinobue meistaru Akihiro Haras un Keiko Haras atskaņotās oriģinālmelodijas, kā arī latviešu tautas mūzikas aranžējumi. Konno Mari dzeju un Edvarta Virzas dzejprozu pasākumos latviski lasīs Randa Medne. Koncertu vizuāli papildinās Kaspara Putriņa veidotais video darbs un laikmetīgā deja Antras Austriņas-Seņkānes un Litas Mickēvičas izpildījumā, informē Dzejas dienu organizatori.

Sniegs ir vienojošais motīvs šim kultūru satikšanās pasākumam – Konno Mari dzejā sniegs un ūdens parādās kā dabas skaistākās formas un vienlaikus kā ļoti ietilpīgi simboli, kas raksturo dabu un cilvēka vietu tajā, un līdzīgu funkciju sniega un ziemas tēli pilda arī Edvarta Virzas dzejprozā “Straumēni”. Konno Mari ir atdzejojusi “Straumēnu” fragmentus japāņu valodā un mūsdienu japāņu dzejnieces satikšanās ar Edvarta Virzas dzeju nav nejauša – mākslinieciskās izteiksmes līdzekļu ziņā to var nosaukt par pretstatu tikšanos. Konno Mari raksta par aktuālām laikmeta problēmām senā un tradicionālā japāņu dzejas formā tanka, savukārt Virza bija latviešu dzejas modernists, kura izcilākais darbs veltīts tradicionālās lauku sētas gadskārtu rituma aprakstam.

Pagājušā gada oktobrī Japānā Konno Mari organizēja divus koncertus ar nosaukumu „Zvaigžņveida sniega kristāls: bambusa flautas un dzejas atbalsošanās”, kuros bija apvienota mūzika un dzeja japāņu, angļu un latviešu valodās. Šo Konno Mari ieceri palīdzēja īstenot minētie mūziķi Akihiro Hara un Keiko Hara, kā arī austrāliešu dzejniece Ameilja Fīldena (Amelia Fielden) un latviešu māksliniece Randa Medne.

Pasākumi Latvijā:

  • 6. septembrī plkst. 18.00 - “Zvaigžņveida sniega kristāls – bambusa flautu un dzejas atbalsošanās” Saldus Mūzikas un mākslas skolā;
  • 7. septembrī plkst. 20.00 - “Durvis zvaigžņveida” Baltās nakts festivāla ietvaros Rīgas Mākslas telpā;
  • 9. septembrī plkst. 19.00 - “Zvaigžņveida sniega kristāls – bambusa flautu un dzejas atbalsošanās” - Kalnciema kvartālā Rīgā.

Pasākumus atbalsta: Dzejas dienas, Baltā nakts, Kalnciema kvartāls, Japānas-Latvijas Mūzikas asociācija, Nakajas Ukičiro Sniega un ledus muzejs, Rīgas nami un Rīgas Mākslas telpa.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV