Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Skaņu sakne Sakņu paviljonā Baltajā naktī

Easyget.lv, 05.09.2013. 11:58

Centrāltirgus Sakņu paviljonā Baltajā naktī norisināsies projekti „Skaņu sakne” un „Acīmredzamā vārda brīvība”, kuru laikā notiks atraktīvāko jauno Latvijas grupu koncerts, kā arī audumu apdrukāšana, bet Kultūras telpā ēdinātavā „371” norisināsies „Atvērto skaņu tirgus”.

Sestdien, 7. septembrī, mūsdienu kultūras foruma „Baltā nakts” ietvaros no plkst. 20.00 Centrāltirgus Sakņu paviljonā projekta „Skaņu sakne Sakņu paviljonā” ietvaros uzstāsies jauni, bet jau labi pazīstami un sevi pierādījuši dzīvās mūzikas kolektīvi kopīgiem spēkiem, muzicējot sev un visiem interesentiem par prieku, kā arī meklējot skaņu sakni Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā. Projektā piedalās muzikālās apvienības „Treeeye”, „Karmafree”, „The CoCo'nuts”, „Klibs taurenis”, „FunCoolio”, „Ca' Mel”, „Gapoljeri”, „Komjaunatne” un „Pirmais kurss”.

Līdztekus Centrāltirgus Sakņu paviljonā norisināsies projekts „Acīmredzamā vārda brīvība”. Iedvesmojoties no starptautiskās organizācijas „Loesje” balti melnajiem plakātiem, pasākumā ikviens aicināts paust savu viedokli uz „Acīmredzamās vārda brīvības sienas” par dabas aizsardzību, radošo aktīvismu, zaļo dzīvesveidu, sevis pilnveidošanu un citām ikvienam atvērtam prātam būtiskām tēmām. Pasākuma apmeklētāji varēs piedalīties arī „Loesje” plakātu salikšanas spēlē un apdrukāt līdzpaņemtos vai uz vietas esošos auduma materiālus ar kādu no piedāvātajiem „Loesje” plakātiem.

„Loesje” ir radusies Nīderlandē astoņdesmito gadu sākumā, laika posmā, kad dažādas aktīvistu grupas kritizēja valdību un tās piekopto politiku. Galvenokārt šīs demonstrācijas bija pret kodolieroču izmantošanu, par sieviešu emancipāciju, kā arī citiem vietējai sabiedrībai tolaik svarīgiem jautājumiem. Bieži vien demonstrētāju attieksme bija ļoti agresīva – nereti tie sāka ielu kautiņus ar policiju. Lai pievērstu cilvēku uzmanību, tika nolemts izmantot radošumu un humoru. Viņi sāka rakstīt īsus tekstus par aktuālajām sabiedrības problēmām, izkārtojot tos uz plakātiem un parakstoties ar meitenes vārdu „Loesje”, lai sabiedrības pārstāvji justu, ka ar viņiem caur plakātu runā tāds pats cilvēks kā viņi. Šie teksti vienlaicīgi bija kritiski, pozitīvi, smieklīgi un skatījās uz problēmām no cita skatu punkta, nekā cilvēki bija pieraduši. Tie lika cilvēkiem domāt un bieži vien arī pasmaidīt.

Savukārt, projekta „Atvērto skaņu tirgus” ietvaros kultūras telpā ēdinātavā „371” starp Piena un Gastronomijas paviljonu no tirgus puses būs iespējams uzzināt, kas notiek ar skaņām, kad tirgus ir slēgts un cilvēku tajā nav. Vai šī kņada var pastāvēt pati par sevi un vai ir iespējams rekonstruēt šo unikāli mirklīgo kompozīciju? „Atvērto skaņu tirgus” ir kulinārijas, skaņas, video un foto un laikmetīgās dejas saspēle par cilvēkiem un skaņām tirgū.

Mūsdienu kultūras forums “Baltā nakts” ir daļa no starptautiska projekta „Eiropas Baltās naktis”, ko aizsākušas piecas Eiropas galvaspilsētas – Brisele, Madride, Parīze, Rīga un Roma. Rīgā šī tradīcija tiek turpināta jau astoto gadu, bet „Rīgas Centrāltirgus” tajā piedalās trešo gadu. “Balto nakšu” stafeti Eiropā pārņēmušas arī Amsterdama, Bukareste, Portu un Valeta, bet citviet pasaulē tām pievienojušās Toronto, Tokija, Monreāla, Čikāga un citas pilsētas. „Baltā nakts” ir viens no demokrātiskākajiem un visplašāk apmeklētajiem kultūras pasākumiem Rīgā. Tā mērķis ir vairot izpratni par mūsdienu kultūras izpausmēm, un iepriekšējos gados tas arī veiksmīgi īstenojies. ”Baltā nakts” piesaista gan vērotājus un skatītājus, gan tos, kuri paši aktīvi vēlas iesaistīties un līdzdarboties projektu un pasākumu norisē.

Visos ”Baltās nakts” pasākumos ieeja ir bez maksas.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV