Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Dzejas dienas 2013 turpinās: programma 10.–15.septembrim

Easyget.lv, 09.09.2013. 13:05

Dzejas dienu programmas otrā puse iezīmējas ar tradicionāliem un tematiskiem dzejas lasījumiem, dzejas personībām veltītiem pasākumiem un multimediālu izstādi
Dzejas dienas 2013 turpinās: programma 10.–15.septembrim

„Dzejā tikai vīrieši” – šādi varētu saukt gada laikā iznākušo dzejas krājumu autoru lasījumus „Atvērt nevar aizvērt” 10.septembrī plkst. 18:00. Ar lasījumiem no savām jaunajām grāmatām pasākumā O.Vācieša memoriālajā muzejā O.Vācieša ielā 19 piedalīsies dzejnieki Artis Ostups, Edvīns Raups, Māris Salējs, Henriks Eliass Zēgners, Artūrs Punte, Žoržs Uaļļiks, Semjons Haņins un Marts Pujāts. Pēdējā brīdī viņiem piepulcējusies arī Amanda Aizpuriete.

10.septembrī plkst. 19:30 kultūras vasarnīcā Esplanāde 2014 notiks ārvalstu viesu lasījumi „Kaimiņi trokšņo”. Ar nodibinājuma Rīga 2014 atbalstu tapis lielākais no viesu pasākumiem, kurā piedalīsies Amirs Ors (Amir Or) no Izraēlas, Dragana Tripkoviča (Dragana Tripkovič) no Melnkalnes, Milans Dobričičs (Milan Dobričic) no Serbijas, Edvards Hiršs (Edward Hirsch) no ASV, Mari Konno un mūziķi Akihiro Hara un Keiko Hara no Japānas. Arī trešdien, 11.septembrī, viesus būs iespējams satikt vairākkārt. Plkst. 17:00 A.Ors uzstāsies Rīgas Ebreju kopienas muzejā Ebreji Latvijā Skolas ielā 6, savukārt plkst. 19:00 grāmatnīcā Robert’s Books Dzirnavu ielā 51 gaidāmi D.Tripkovičas, M.Dobričiča un E.Hirša lasījumi un diskusija.

Trešdien, 11.septembrī, plkst. 17:30 Rakstniecības un mūzikas muzejā Pils laukumā 2 pasākumā „Neredzamā klātbūtne: Hermanis Marģers Majevskis” tiks godināta dzejnieka piemiņa. Vakars veltīts autoram un viņa pēdējai dzejas grāmatai Tumsā dunēdams ledus. Pasākuma ieejas maksa ir Ls 1,50 un Ls 1. 11.septembris, Raiņa dzimšanas diena, tradicionāli noslēgsies Esplanādē ar „Latviešu dzejas maratonu”. Vairākas stundas kultūras vasarnīcā Esplanāde 2014 dzeju lasīs Kārlis Vērdiņš, Guntars Godiņš, Liāna Langa, Pēteris Draguns, Henriks Eliass Zēgners, Marts Pujāts, Māris Salējs, Jānis Rokpelnis, Inga Gaile un Žoržs Uaļļiks.

Ceturtdiena, 12.septembris, būs veltīta dzejas meditācijai. Dzejas meditācijas vakara „Gaismas pavedieni” rīkotāji Šri Činmoja centrs aicina ļauties gaismas rindu pavedieniem vārsmu un melodiju plūdumā. Šis pasākums notiks pl. 18:30 Krišjāņa Barona muzejā Kr.Barona ielā 3/5. Savukārt klasiska dzejas vakara nosaukums šogad ir „Dzejas meditācijas tempļa istaba”. Četras stundas viena no Kaņepes kultūras centra telpām būs Templis, kur meditatīvi un askētiski dažādās valodās skanēs dzeja. Klasisks dzejas vakars sāksies pl. 19:00 Skolas ielā 15 – savu un citu pasaules autoru dzeju lasīs Jānis Vādons, Amirs Ors (Izraēla), Liāna Langa, Artis Ostups, Semjons Haņins, Ingmāra Balode un Pēteris Draguns.

Piektdien, 13.septembrī, plkst. 16:00 Rīgas Jūgendstila muzejā Alberta ielā 12 notiks daudzpusīgā beļģu jūgendstila pārstāvja Henrija van de Veldes dzejas lasījumi, būs arī literatūrzinātnieka Viestura Vecgrāvja pārdomas par autoru un laikmetu. Savas vīzijas par iedvesmu un liriku paudīs dzejnieki Māris Salējs un Kristaps Vecgrāvis. Pasākumu vadīs literatūrzinātniece Sandra Ratniece. Bet piektdienas vakarā plkst. 19:00 visi atkal aicināti uz Kaņepes Kultūras centru Skolas ielā 15, kur pasākumā „Ziemeļi-Dienvidi” uzstāsies katalāņu dzejnieks Čema Martiness (Txema Martines) un Zvjads Ratiani (Zviad Ratiani) no Gruzijas. Pasākumā piedalīsies arī viņu atdzejotāji Arvis Viguls un Pēteris Draguns.

Sestdienu, 14.septembri, iesāks „Ceļojums ar dzejniekiem” pa Maskavas forštati. Ceļš sāksies pie Latvijas Zinātņu akadēmijas Akadēmijas laukumā 1 un noslēgsies Ģertrūdes ielas teātrī, savu dzeju līdzgājējiem lasīs Andra Manfelde, Uldis Bērziņš, Pēteris Draguns, Artis Ostups, Inga Gaile, Rihards Bargais, Marts Pujāts, Arvis Viguls, Ingmāra Balode, Jānis Rokpelnis un teksta grupa Orbīta. Mazliet vēlāk, plkst. 13:00, Rakstniecības un mūzikas muzejā Pils laukumā 2 sāksies dzejnieku un repotāju sacīkstes. Pieteikšanās sacīkstēm līdz 12.septembrim plkst. 12:00, rakstot uz e-adresi kristine.admine@rmm.lv, norādot vecumu un pārstāvēto žanru: dzeju vai repu. Bet vakara noslēgumā plkst. 18:00 Rakstniecības un mūzikas muzejā notiks tradicionālie lasījumi „Runā dzejnieks!”. Šoreiz uzstāsies Arvis Viguls, Edvīns Raups, Eduards Aivars, Leons Briedis un Uldis Bērziņš.

Dzejas dienu 2013 maratons noslēgsies svētdien, 15.septembrī, plkst. 17:00 mākslas centrā Noass AB dambī 2 ar izstādi un koncertu „Rīgas dzejas karte II”. Izstādē tiks apkopoti biedrības Orbīta projekta „Dzejas kartogrāfija” darbi – daudzveidīgas formas un satura multimediāli darbi, kas veidoti ar atsauci uz kādu Rīgas vietu. Projektā piedalās gan latviešu, gan ārvalstu dzejnieki un multimediju mākslinieki. Šī būs jau otrā projekta izstāde – te apkopoti šajā gadā tapušie darbi.

Ar sīkākiem Dzejas dienu 2013 pasākumu aprakstiem iespējams iepazīties mājaslapā www.dzejasdienas.lv. Jaunumiem un aktivitātēm var sekot līdzi sociālo tīklu Facebook.com un Twitter.com festivāla kontos. Festivāla programmas drukātā formātā meklējamas Rīgas kultūras iestādēs un kafejnīcās.

Festivāls top sadarbībā ar Valsts kultūrkapitāla fondu, Rīgas domi un nodibinājumu Rīga 2014.

Foto: Dzejas dienu sarīkojums "Viesnīca Latvija: palimpsests". Foto no Dzejas dienu arhīva

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV