Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Autorkino festivālu ievadīs Aki Kaurismeki filmu programma "Cilvēks ar pagātni"

Easyget.lv, 09.09.2013. 14:27 | komentāri (1)

No 20. līdz 22. septembrim kinoteātrī Splendid Palace notiks Rīgas Autorkino festivāla ievadsesija, kuras centrā - atraktīvā somu režisora Aki Kaurismeki daiļrade.
Autorkino festivālu ievadīs Aki Kaurismeki filmu programma "Cilvēks ar pagātni"

Autorkino ir vienīgā iespēja būt opozīcijā Holivudas izklaides mašinērijai, neaizmirstot, ka kino nav tikai ciniska naudas pelnīšana, bet arī kultūras daļa – māksla, kas spēj emocionāli un intelektuāli saviļņot.

Autorkino festivāls tiek atklāts ar spilgtā somu režisora, rezignētu un stilīgu traģikomēdiju autora Aki Kaurismeki daiļradi – programmu "Cilvēks ar pagātni". Dita Rietuma, Daira Āboliņa un Viktors Freibergs pirms katra festivāla seansa sniegs ievardārdus skatītājiem.

Aki Kaurismeki (1957) ir viens no tiem Eiropas režisoriem, kura filmas ir izpelnījušās gan starptautisku atzinību, gan “kulta filmu” statusu, kā arī perfekti atbilst savulaik Francijas kinoteorētiķu radītajam autorkino jēdzienam. Tās ir filmas, kuras saista režisora rokraksts – intonācija, stils, aktieri, tēmas –, galu galā arī skatījums uz pasauli. Autorkino pārstāvji būtībā visu mūžu veido “vienu filmu” – neskatoties uz to, ka mainās gan filmu nosaukumi, gan sižeti. Aki Kaurismeki mūža filma nav sajaucama ne ar vienu citu – viņa rezignētās traģikomēdijas apdzīvo šķietami necili, nošņurkuši dzīves pabērni, nevis seksīgi, baltzobaini Holivudas skaistuļi. Filmu darbība notiek mūsdienu Somijā, lielākoties Helsinkos, pamatā bāros, taču tie ir Kaurismeki Helsinki – laiks tajos šķietami ir iesprūdis mūžīgajos XX gadsimta 60. gados – vismaz vides dizainā. (Tomēr vismaz puse no programmas filmām ir starptautiski projekti – "Bohēmas dzīve" un "Havra" ir filmētas Francijā, "Ļeņingradas kovboji dodas uz Ameriku" – ASV.) Kaurismeki varoņi maz runā un daudz smēķē, taču viņi mēdz arī nolīgt pasūtījuma slepkavas, iecerēt pamatīgas atriebes un spēlēt dullu rokenrolu. Kaurismeki ir ne tikai starptautiski slavenākais Somijas kinorežisors, bet arī viena no mūsdienu Eiropas autorkino ikonām un, ja gribat, arī viens no visu laiku hipsterīgākajiem režisoriem.

Aki Kaurismeki filmu programma "Cilvēks ar pagātni"

  • Piektdien, 20. septembrī, plkst. 18:00 Lielajā zālē – atklāšana un filma "Havra" (Le Havre,2011, 120 min. Režisors Aki Kaurismeki. Lomās Andrē Vilmss, Evelīna Didī, Kati Outinena, Blondins Migels, suns Laika.)

Marsels Markss, kādreizējais bohēmietis un literāts, dzīvo ostas pilsētā Havrā kopā ar savu mīļoto sievu Arletī, apmeklē savu iecienīto bāru un iztikai nopelna ar kurpju spodrinātāja amatu. Marsela ierastā dzīve mainās brīdī, kad Arletī smagi saslimst, bet viņš sastopas ar mazu puiku – nelegālo bēgli no Āfrikas, kuru vajā uzcītīgs policijas inspektors. Šajā rezignētajā "dramēdijā" (drāma – komēdija) Kaurismeki ir sapulcinājis savus iecienītos aktierus – arī lielāko daļu no filmas Bohēmas dzīve aktieransambļa. Filma saņēmusi daudzas starptautiskas balvas, arī Starptautiskā Kannu festivāla apbalvojumus, un tikusi nominēta vairākām Eiropas Kinoakadēmijas balvām.

  • Plkst. 20:30 Mazajā zālē – "Meitene no sērkociņu fabrikas" (The Match Factory Girl, 1990, 68 min. Režisors Aki Kaurismeki. Galvenajā lomā Kati Outinena.)

Īrisa ir jauna fabrikas strādniece Somijā, kura dzīvo kopā ar māti alkoholiķi un viņas vīrieti. Parasti vīrieši Īrisu ignorē, taču kādā vienas nakts romānā viņa ieņem bērnu, tādējādi saniknodama savu ģimeni. Īrisa aiziet no mājām un sāk īstenot nežēlīgu atriebības plānu, lai sodītu visus, kas viņu ir sāpinājuši. Viena no agrīnajām A. Kaurismeki filmām – melnā komēdija, kurā spilgti iezīmējas režisora rokraksts un arī sadarbība ar daudzu turpmāko A. Kaurismeki filmu zvaigzni – aktrisi Kati Outinenu.

  • Sestdien, 21. septembrī, plkst. 16:30 Mazajā zāle – "Es nolīgu pasūtījuma slepkavu" (I Hired a Contract Killer, 1990, 79 min. Režisors Aki Kaurismeki. Lomās Žans Pjērs Leo, Margi Klārka, Kenets Kolijs.)

Anrī Bulanžē ir francūzis, kurš dzīvo Londonā. Pēc iemīļotā darba zaudēšanas Anrī krīt depresijā un nolemj izdarīt pašnāvību. Vairākkārtējie mēģinājumi ir neveiksmīgi, tāpēc Anrī nolīgst pasūtījuma slepkavu, kura uzdevums ir nogalināt viņu pašu – Anrī. Savas dzīves drūmākajā mirklī viņš satiek jaunu sievieti, tomēr pasūtījuma slepkavība nav atceļama. Filma ir filmēta Parīzē – galvenajā lomā ir Francijas "jaunā viļņa" zvaigzne – aktieris Žans Pjērs Leo (400 sitienu u. c.).

  • Plkst. 19:00 Mazajā zālē – "Ļeņingradas kovboji dodas uz Ameriku" (Leningrad Cowboys Go America, 1989, 78 min. Režisors Aki Kaurismeki. Lomās Mati Pellonpē, Kari Vēnenens, Džims Džarmušs.)

Pirms filmas – somu kinozinātnieka Jarmo Valkolas lekcija.

Filma, kuras žanrs dēvējams par road movie (ceļa filma), stāsta par kādu rokgrupu, kas dodas uz Ameriku un iekaro tur atzinību. Filmas vajadzībām radītās "krievu rokgrupas" Leningrad Cowboys iezīmes ir stilīgas frizūras un kurpes. Sibīrijā grupu ignorē, tāpēc tā dodas ceļā uz visu iespēju zemi Ameriku, kur aģents iesaka nomainīt muzicēšanas stilu un spēlēt rokenrolu. Jāpiemin, ka viens no grupas locekļiem ceļā uz ASV ir sasalis un viņa saldētais ķermenis arī piedalās grupas ekstravagantajā, trakulīgajā ceļojumā. Ļeņingradas kovboji pēc šīs ekscentriskās komēdijas panākumiem kļuva par sava veida somu popkultūras fenomenu – starptautiski populāru rokgrupu.

  • Svētdien, 22. septembrī, plkst. 16:30 Mazajā zālē – "Bohēmas dzīve" (La vie de bohème, 1992, 100 min. Režisors Aki Kaurismeki. Lomās Evelīna Didī, Mati Pellonpē, Andrē Vilmss.)

Filma tapusi pēc Anrī Miržē literārā darba motīviem, kas ir arī Džakomo Pučīni operas Bohēma pamatā. 

Marsels ir Parīzes dzejnieks un literāts, kurš nespēj samaksāt īri. Klīstot pa Parīzes ielām, viņš satiek gleznotāju Rodolfo no Albānijas, – abus saista gan māksla, gan izdzīvošanas problēmas. Par viņu draugu kļūst arī īru komponists, kurš ievācies Marsela bijušajā istabiņā. Trijotne dala savus knapos ienākumus, atbalstot cits citu, un tad Rodolfo satiek savu liktenīgo mīlestību Mimī. Šī rezignētā traģikomēdija ir saņēmusi daudzas starptautiskas balvas, bijusi nominēta arī Eiropas Kinoakadēmijas balvai. 2011. gada filma Havra ir netiešs Bohēmas dzīves turpinājums – tajā filmējušies tie paši aktieri, kas piedalījušies Bohēmas dzīvē.

  • Plkst. 19:00 Mazajā zālē – "Cilvēks bez pagātnes" (The Man Without a Past, 2002, 97 min. Režisors Aki Kaurismeki. Lomās Marku Peltola, Kati Outinena.)

Kāds vīrs M ierodas Helsinkos, kur kļūst par uzbrukuma upuri. Atmostoties slimnīcā, viņš ir zaudējis atmiņu un nespēj atcerēties ne savu vārdu, ne pagātni. M, kurš ir kļuvis par autsaideru – bez saknēm un sociālajām saitēm –, ir spiests sākt savu dzīvi no jauna Helsinku bezpajumtnieka statusā. Viena no izcilākajām A. Kaurismeki filmām, kas apbalvota Starptautiskajā Kannu kinofestivālā un tikusi nominēta Oskaram.

Biļetes cena - uz vienu filmu Ls 2,50, uz visu filmu ciklu (6 filmām) – Ls 7.

Autorkino festivālu organizē Kinoskola.

Foto: Kadrs no filmas "Cilvēks bez pagātnes". Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV