Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Simpozijā ārvalstu eksperti runās par mākslu un kultūru „varas perifērijā”

Easyget.lv, 10.09.2013. 10:41

Festivāla „Survival Kit 5” simpozijā „Lēnā revolūcija. Māksla un kultūra institucionālajās un teritoriālajās perifērijās”, kas notiks ceturtdien, 12. septembrī, dažādu mākslas un kultūras organizāciju pārstāvji, kuratori, mākslinieki un aktīvisti diskutēs par ieguvumiem un izaicinājumiem, darbojoties ārpus mākslas un varas centriem.
Simpozijā ārvalstu eksperti runās par mākslu un kultūru „varas perifērijā”

Simpozijā piedalīsies Jusefīna Poša (SE), Ōse Lēvgrēna (NO), Paula Topila (FI), Jūlija Barduna (RU), Francisko Kamačo (CO/NL), Omers Krīgers (IL), Katerina Radčenko (UA), Dāvis Kaņepe (LV), Iļja Budraickis (RU) un Aida Eltorī (EG), informē Laikmetīgās mākslas centra pārstāve Elza Lāma. Prezentācijas norisināsies festivāla mājā, Lācplēša ielā 60, Rīgā, no 11.00 līdz 18.00 un notiks angļu valodā.

Simpozijs „Lēnā revolūcija. Māksla un kultūra institucionālajās un teritoriālajās perifērijās” ar dažādu mākslas un kultūras organizāciju pārstāvjiem no Skandināvijas, Krievijas, Izraēlas, Ēģiptes, Ukrainas un Latvijas aplūkos nomales – teritoriālās un institucionālās, to izdzīvošanas stratēģijas, kā arī ieguvumus un izaicinājumus, darbojoties ārpus mākslas un varas centriem. Simpozija otrajā daļā lektori pievērsīsies protesta idejām un kopā ar auditoriju mēģinās definēt lēno revolūciju ilgtspējas priekšnoteikumus.

Simpoziju plkst. 11.00 ar ievadvārdiem uzsāks festivāla „Survival Kit” kuratore un Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese un Inga Lāce. Plkst. 11.15. ar lekciju „Pārzīmē/Pārraksti/Pārveido” uzstāsies māksliniece, kuratore un platformas „Rakett” partnere Ōse Lēvgrēna (Åse Løvgren, (NO)). Plkst. 11.45 uzstāsies māksliniece un „Snowball Cultural Productions” dibinātāja Jusefīna Poša (Josefina Posch (SE)) ar prezentāciju „Ja tu nedzīvo uz robežas, tu aizņem pārāk daudz vietas”, kam plkst. 12.15 sekos kuratore un laikmetīgā mākslas festivāla „IHME” direktore Paula Topila (Paula Toppila (FI)) ar prezentāciju „Signāli – par mākslas projektu spēju radīt pārmaiņas”. Simpozija pirmo daļu noslēgs kuratore un kultūras iniciatīvas „Tranzit” dibinātāja un direktore Jūlija Barduna (Yulia Bardun (RU)) – „Robežu transformācijas: no atrašanās aiz robežām līdz strādāšanai to ietvaros”.

Simpozija otrajā daļā, kas sāksies plkst. 15.00, pirmā uzstāsies māksliniece un kuratore Katerina Radčenko (Kateryna Radchenko (UA)) ar prezentāciju „Māksla kā alternatīvs medijs pseido-demokrātiskas attīstības kontekstā”. Viņai plkst. 15.30 sekos mākslinieks Francisko Kamačo (Francisco Camacho (CO/NL)) ar lekciju „Grupu laulību iniciatīva”. Plkst. 16.00 sekos Dāvis Kaņepe (LV) ar lekciju „Nav laika!”, un plkst. 16.30 – mākslinieks un festivāla „Under the Mountain New Public Art Festival” mākslinieciskais direktors Omers Krīgers (Omer Krieger (IL)) ar prezentāciju „Jauna publiskā māksla: ķermeņa un valsts situācijas”. Plkst. 17.00 uzstāsies vēsturnieks, aktīvists, publicists Iļja Budraickis (Ilya Budraitskis (RU)) ar prezentāciju „Pārmaiņu subjekta meklējumos”. Simpoziju plkst. 17.30 noslēgs kuratore Aida Eltorī (Aida Eltorie (EG)) ar „Pārģērbšanās kabīne: mainot telpas simulāciju”.

Simpozijs turpināsies piektdien, 13. septembrī, plkst. 20.00 bārā „Chomsky”, Lāčplēša ielā 68, kur filozofs Normunds Kozlovs aicinās visus interesentus un ziņkārīgos, tai skaitā latentos aktīvistus, pievienoties neformālai sarunai par aktīvismu mūsdienās – „Gruzons par aktīvismu”.

Savukārt sestdien, 14. septembrī, no 12.00 līdz 21.00 Sarkandaugavā notiks intervence „Occupy Sarkandaugava”, kas ļaus no jauna iepazīt Rīgas vēsturisko apkaimi, kurā 18. gs. sākumā cars Pēteris I bija iecerējis izveidot Rīgas jauno centru. Programmā paredzēta ekskursija pa Sarkandaugavu, pop-up izstādes, kurās varēs apskatīt Romana Korovina, Ata Jākobsona un Ilzes Vanagas darbus, kā arī mākslinieka Bahbaka Hašemi-Nezhada un kuratoru platformas „BCC” darbnīcas „Lose & Find” rezultātus. Būs iespējams noklausīties mākslinieka Jonasa Būhela prezentāciju „Enough Is Enough”, notiks filmas „Empire Me” seanss un spēle „Absurda epizode no reevolūcijas”, Johannas Hestes (SE) performance, kā arī grupas „Čipsis un Dullais” koncerts.

Simpozijs tiek rīkots īstermiņa sadarbības tīkla ietvaros ar kultūras projektu „Snowball Cultural Productions” Gētborgā, Zviedrijā, un kuratoru platformu platformu „Rakett” Bergenā, Norvēģijā. Īstermiņa sadarbības tīklu atbalsta Ziemeļvalstu Kultūras punkts.

„Survival Kit”, kuru organizē Laikmetīgās mākslas centrs (LMC), piedalās vairāk nekā 60 mākslinieku no četrpadsmit Eiropas valstīm, kā arī ASV un Kanādas. Šī gada festivāla tēma ir lēnā revolūcija, kas aktualizējusi marginalitāti, apvēršot spēka pozīcijas un apšaubot centra dominanci. Festivāla „Survival Kit 5” ieejas biļete maksā 1 Ls; ar atlaidi – 0,50 Ls. Biļete derīga visu festivāla laiku. Izstāde atvērta darba dienās no 15.00 līdz 21.00, kā arī brīvdienās no 12.00 līdz 19.00.

Foto: Survival Kit 5. Foto (c) Māris Morkāns

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV