Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Dzejas dienās Liepājā viesosies Anna Rancāne, Daina Sirmā un Kārlis Vērdiņš

Easyget.lv, 10.09.2013. 17:31

No 11. līdz 20.septembrim liepājnieki un Liepājas viesi, visi, kuriem mīļa un tuva dzeja, tiek aicināti piedalīties dzejas dienu pasākumos. Dzejas dienu 2013 īpašie viesi – dzejnieces Anna Rancāne, Daina Sirmā un dzejnieks un literatūras pētnieks Kārlis Vērdiņš.
Dzejas dienās Liepājā viesosies Anna Rancāne, Daina Sirmā un Kārlis Vērdiņš

Dzejas dienu aktivitātēs bibliotēkās ciemosies rakstniece Andra Manfelde, dzejniece Maija Kalniņa, dzejnieks Māris Reinbergs, tiks atvērts Liepājas literātu un radošo mūziķu kluba žurnāla „Helikons” jaunākais numurs, notiks Kaspara Vecvagara dzejas un mūzikas teatralizēts muzikāls sarīkojums bērniem, dzejas dienu jampadracis kopā ar dzejnieku Māri Reinbergu un citi pasākumi, informē Liepājas Centrālā zinātniskā bibliotēkas pārstāve Gita Švarce.

Dzejniece un žurnāliste Anna Rancāne tiek dēvēta par mūsdienu Latgales labāko liriķi. Dzejniece ir dzimusi 1959. gada 12. jūnijā Ludzas rajona Miglinieku pagasta Liuzinīkos, bet šobrīd dzīvo un strādā Rēzeknē.

Dzejniece saka: „Bērnību pavadīju laukos toreizējā Ludzas rajonā, bet tagad jau Rēzeknes rajona Miglinieku pagastā. Klusā vietā, vientulīgi, skaisti, kopā ar dabu, ganīju govis. Uz ballēm nestaigāju, jo līdz sarīkojuma vietai bija jāiet 7 kilometri” – stāsta dzejniece. “Mācījos mazā lauku skoliņā - Liuzinīku pamatskolā, tajā bija tikai četras klases, katrā klasē pa seši bērni. Un pēc tam pārgāju uz slaveno Nautrēnu vidusskolu. Skaisto un slaveno. Skolas gados biju karotāja par taisnību. Mācījos tādā aktīvā klasē”.

A.Rancāne dzejoļus publicē kopš 1975.gada. A.Rancānes dzeju caurvij garīgās vērtības – mīlestība, sapratne, cilvēcība, patriotisms, ticība.

Dzejniece saņēmusi Ed.Veidenbauma prēmiju (1993.g.), Juliana Kardināla Vaivoda balvu (1995.g.), Aspazijas prēmiju (2000.g.), a/s «Preses nams» godalgu par manuskriptu «Svētdiena» (2002.g.). Annas Rancānes dzejoļu vārdi ir izmantoti dažu izpildītāju mūzikā, piemēram, „Aizlūgums” – grupa „Tranzīts”, „Nenāciet man klāt rudenī” – Laima Vaikule, „Skaidra volūda” – mūziku ir sarakstījis E. Karūdznieks.
Dzejniece bijusi aktīva Trešās atmodas notikumu dalībniece.

12. septembrī plkst. 10.00 dzejniece Anna Rancāne ciemosies Dzejas rītā Draudzīgā aicinājuma Liepājas pilsētas 5.vidusskolā, savukārt 13.septembrī plkst. 10.00 dzejniece viesosies Liepājas Raiņa 6.vidusskolā. 12.septembrī plkst. 14.00 dzejniece piedalīsies seminārā „Autors. Teksts. Lasītājs.” (Liepājas Universitātē, Lielā ielā 14). 13.septembrī plkst. 19.00 Promenādes viesnīcā Hika spīķerī (Vecā Ostmala 40) notiks dzejnieces Annas Rancānes autorvakars, kuru vadīs priesteris Gatis Mārtiņš Bezdelīga.

Daina Sirmā ar literāro debiju dzejas pasaulē ienākusi 2012.gadā, kad autores dzejas krājums” Kailsals" nominēts Latvijas Literatūras gada balvai kategorijā "Spilgtākā debija”. Dainas Sirmās dzejas krājumu „Kailsals” dēvē par spēcīgu, nobriedušu un pārliecinošu sevis pieteikšanu dzejā.
Dace Rukšāne par „Kailsalu”: „Neparasti dziļa, etnogrāfiskās, tautiskās un vēsturiskās saknēs balstīta dzejoļu kopa… Sirmās balsi nevar sajaukt ne ar vienu citu – ne jaunu, ne vecu dzejnieku - no tās staro milzīgs ticībā un pieredzē kaldināts spēks, kas liek dziļāk ievilkt elpu, sasparoties un turpināt sevis iesākto ceļu ar paceltu galvu un lepnumu par nodzīvoto.”

Daina Sirmā, visu mūžu nostrādājusi par latviešu valodas un literatūras skolotāju un, kā pagalvo viņas skolnieki, par fantastiskāko literatūras skolotāju Valmierā. Pēdējos gados sākusi rakstīt dzeju un kopā ar redaktoru Ronaldu Briedi izveidojusi savu pirmo krājumu 53 gadu vecumā. Grāmatas redaktors Ronalds Briedis Dainas Sirmās dzeju raksturo kā izteikti intīmu un personisku, mīlestības un sevis meklējumu iedvesmot, un tajā pat laikā caur varones personību vienlaicīgi margo arī mūsu vēsture un tautas likteņgaitas.

12. septembrī plkst. 10.00 dzejniece Daina Sirmā ciemosies Dzejas rītā Liepājs 8.vidusskolā, savukārt 13.septembrī plkst. 10.00 dzejniece viesosies J.Čakstes Liepājas pilsētas 10.vidusskolā. 12.septembrī plkst. 14.00 dzejniece piedalīsies seminārā „Autors. Teksts. Lasītājs.” (Liepājas Universitātē, Lielā ielā 14). 13.septembrī plkst.14.00 Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas filiālē – Valtera bibliotēkā būs tikšanās ar dzejnieci Dainu Sirmo.

Dzejnieks un literatūras pētnieks Kārlis Vērdiņš tiek dēvēts par spilgtāko un poētiski nobriedušāko jaunās paaudzes dzejnieku. Kārlis Vērdiņš dzimis 1979. gadā Rīgā. K.Vērdiņš studējis kultūras teoriju Latvijas Kultūras akadēmijā (1998-2004), ieguvis filoloģijas doktora grādu Latvijas Universitātē literatūrzinātnes specialitātē (2009).

Kārlis Vērdiņš saka: „Dzeju rakstu gan tāpēc, ka man tas vislabāk patīk, gan tāpēc, ka nekas cits tik ļoti neinteresē kā rakstītais vārds”.

K.Vērdiņam izdoti vairāki dzejas krājumi - „Ledlauži” „Biezpiens ar krējumu” „Es”’, kuri guvuši atzinību gan no lasītāju, gan citu literatūras vērtētāju puses. Dzeja iezīmējas ar tiešumu, tēlainības un ironijas līdzsvaru.2012.gadā klajā nākusi grāmata „Mēs. Kopota dzeja”, kurā apkopoti visi trīs Kārļa Vērdiņa dzejoļu krājumi pieaugušajiem lasītājiem. Dzejnieks saņēmis Dzejas balvu 2008 par krājumu "Es" un Gada balvu literatūrā nominācijā “Literatūra bērniem” par bērniem rakstītās dzejas krājumu “Burtiņu zupa” (2007). Vērdiņš atdzejo angļu un amerikāņu modernisma autoru un arī Latvijas krievu dzejnieku darbus, regulāri piedalās dažādos starptautiskos dzejas pasākumos. Viņa dzejoļi pieejami vairākās izlasēs angļu valodā, kā arī tulkojumos lietuviešu, zviedru, čehu, poļu, slovēņu, basku un citās valodā. Kopš 2007. gada dzejnieks strādā LU Literatūras, folkloras un mākslas institūtā un ir literatūras žurnāla „Latvju teksti” redaktors.

12. septembrī plkst. 10.00 dzejnieks Kārlis Vērdiņš ciemosies Dzejas rītā Liepājas 15.vidusskolā, savukārt 13.septembrī plkst. 10.00 dzejnieks viesosies Liepājs Valsts 1.ģimnāzijā. 12.septembrī plkst. 14.00 dzejnieks piedalīsies seminārā „Autors. Teksts. Lasītājs.” (Liepājas Universitātē, Lielā ielā 14). 12.septembrī plkst.19.00 notiks Promenādes viesnīcā Hika spīķerī (Vecā Ostmala 40) dzejnieka Kārļa Vērdiņa autorvakars, kuru vadīs scenogrāfs Varis Siliņš.

Foto: Kārlis Vērdiņš. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV