Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Dzejas pieturas Valkas novadā

Easyget.lv, 10.09.2013. 17:42

Septembris tradicionāli ir dzejas dienu mēnesis. Lai popularizētu dzeju, aicinātu ieklausīties tās vēstījumā un dotu iespēju vēlreiz pavadīt patīkamu vakaru dzejas sabiedrībā, jau trešo gadu Valkas novadā tiek organizētas „Dzejas pieturas”.

Piektdien, 13.septembrī pie saviem lasītājiem Kārķu tautas namā un Ozolu pamatskolā (plkst.11.00), Ērģemes un Vijciema pamatskolās (plkst.13.00), kā arī Valkas ģimnāzijā (plkst.14.30) dosies dzejnieces Andra Manfelde un Inga Gaile, kā arī tulkotāja Zane Brūvere (tulko no turku valodas). Plkst.19.00 Valkas pagasta Saieta namā „Lugažu muiža” sāksies Dzejas un mūzikas vakars „Platmales etīdes 3”.

Rakstniece un dzejniece A.Manfelde publicējusi divus dzejoļu krājumus un vairākus prozas darbus. 2004.gadā uzvarējusi Hansam Kristianam Andersenam veltītajā pasaku konkursā, ko rīkoja Dānijas Kultūras institūts. 2005.gadā saņēmusi Ojāra Vācieša prēmiju par dzejas krājumu „Tranšejas dievi rok” un Annas Dagdas prēmiju par dzejas krājumu „Betona svētnīcas”. Pēc viņas autobiogrāfiskā romāna „Adata” iestudēta rokopera. 2008.gadā iznākusi Andras Manfeldes pasaku grāmata „Sirds pasaka”. 2012.gadā autorei iznākusi grāmata „Ceļojums uz mēnesi. Visbija – Ventspils – Visbija”. 2010.gadā A.Manfelde pati izdevusi stāstu grāmatu „Zemnīcas bērni” par saviem tuviniekiem, kuri izsūtījumā Sibīrijā pavadījuši septiņus gadus. Grāmatas vēstījums savīts no diviem elementiem – zemnīcas bērnu atmiņām un vectēva Kristapa Manfelda fotoattēliem. Grāmata saņēmusi Starptautiskās Rakstnieku un Tulkotāju mājas un Ventspils domes balvu „Sudraba tintnīca”. 2012.gadā iznācis Andras Manfeldes romāns „Dzimtenīte”. „Romāns nav par kandžu, bet gan par dzimtenes zaudēšanu. Sievietes pusmūžā atstāj savus bērnus, pašas sen vīru atstātas, dodas peļņā un nonāk Skotijā. Kā viņas iztur vai neiztur, zivju fabrikā apsaldētām rokām un olnīcām. Kas tad ir „Dzimtenīte”? Mīļvārdiņš? Līdz pat niecībai un pīslim pamazināmā forma, varbūt spirtots, dvēseles sāpēm paredzēts dzēriens, vai tomēr – Dzimtene, no vārda – dzimt, izaugt un palikt,” tā par savu jaunāko grāmatu stāsta tās autore.

Ingas Gailes dzejoļi sakopoti vairākos krājumos – Laiks bija iemīlējies (1999), Raudāt nedrīkst smieties (2004), Kūku Marija (2007), Migla (2012). Par literāro devumu saņēmusi Klāva Elsberga prēmiju, Annas Dagdas fonda balvu, Ojāra Vācieša balvu un 2007.gada Dzejas balvu. Pērn decembrī I.Gaile debitēja arī kā prozaiķe. Ar savu pirmo stāstu „Piena ceļi” ieguva festivāla „Prozas lasījumi 2012” galveno balvu.

Dienu iepriekš, 12.septembrī, plkst.18:00 Valkas novada Centrālajā bibliotēkā (Valkā, Rīgas ielā 22) uz sarunu par dzeju ikvienu interesentu aicina novadnieki – Zane Brūvere-Kvēpa, Ausma Kurpniece, Iveta Keiša, Aija Ābena, Anita Anitīna un Ieva Sprīvule. Pasākumā uzaicināts piedalīties arī dziesminieks Valdis Rogainis. Savukārt plkst.15.00 Valkas pagasta Saieta namā „Lugažu muiža” notiks dailrunāšanas konkurss bērniem un skolēniem.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV