Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

DMDM sākas lekciju cikls Aleksandra Vasiļjeva izstādē „No kara uz mieru. 1940.–1950. gadu mode”

Easyget.lv, 10.09.2013. 17:48

Trīs ceturtdienas pēc kārtas – 12., 19. un 26. septembrī – plkst. 17.00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Skārņu ielā 10/20, Rīgā) aicina uz lekcijām modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva izstādē „No kara uz mieru. 1940.–1950. gadu mode”, informē muzeja pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.
DMDM sākas lekciju cikls Aleksandra Vasiļjeva izstādē „No kara uz mieru. 1940.–1950. gadu mode”

Skaistā mode vienmēr ir bijusi civilizācijas atribūts un vēstures spogulis. Visi politiskās, ekonomiskās, kultūras dzīves notikumi, sociālie satricinājumi un kari atstāj savu ietekmi uz attiecīgā laikmeta modi. Viens no dramatiskākajiem periodiem 20. gadsimta cilvēces vēsturē ir Otrais pasaules karš, kas noveda pie lielām sagrāvēm, kodolieroču izraisītām kataklizmām un pārmaiņām politiskajā kartē. Tam sekoja nosacīta miera periods un baby boom, ko pavadīja pēckara ekonomikas plauksme Rietumeiropā un Amerikā.

Lai papildinātu priekšstatu par sabiedrības dzīvesstilu 1940.–1950. gados, iepazīstinātu auditoriju ar slavenu modes namu tā laika piedāvājumiem stila kopšanai un individualitātes izcelšanai, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs piedāvā trīs lekciju ciklu, kas speciāli izveidots sakarā ar muzejā šobrīd skatāmo izstādi „No kara uz mieru. 1940.–1950. gadu mode”. Lekciju temati izvēlēti ar mērķi sniegt dziļāku ieskatu modes attīstības tendencēs, kā arī izgaismot nozīmīgu modes dizaineru un 20. gadsimta vidus kinozvaigžņu vārdus, kuru harizmātiskais personības valdzinājums iedvesmojis vairākas paaudzes.

Lekciju programma:

  • 12. septembris Laikmeta atspulgi sieviešu apavos: 1940–1959. Lekcija sniegs kontrastiem bagātu ieskatu sieviešu apavu modes pasaulē un vēstīs par Otrā pasaules kara, pēckara un pirmo padomju okupācijas gadu skarbo notikumu atspulgiem modē, kā arī ieskicēs atbildes uz jautājumu, kas ietekmēja apavu piedāvājumu un dizainu Parīzē, Florencē, Ņujorkā, Rīgā, Cēsīs laika nogrieznī starp 1940. un 1959. gadu. Lekciju lasa mākslas vēsturniece Elīna Kalniņa.
  • 19. septembris Modes ikonas 20. gs. 40.–50. gadu kino. Filmu festivāli Kannās un Venēcijā, vienmēr gaidītās Oskara ceremonijas kinozvaigznēm pārvērtās par īstu augstās modes skati, kas raisīja izbrīnu gan ar savu skaistumu un greznību, gan arī ar vērtību, kas mērāma tūkstošos. Slavenības sacentās savā starpā ekstravagancē un krāšņumā, bet kuturjē bija gatavi arvien jauniem pasūtījumiem. Daudzas paaudzes, veidojot savu ģērbšanās stilu un koptēlu, smeļas iedvesmu no kino dīvām. Lekciju lasa kino kritiķe, teorētiķe Dr. art. Dita Rietuma.
  • 26. septembris Pēckara gadu mode, laikmets un sabiedrība. 1940. gadu beigās un 1950. gados, uzreiz pēc Otrā pasaules kara, sabiedrība vēlējās aizmirst ierobežojumu nastu un vērst savu uzmanību uz kaut ko pilnīgi citu, aizmirstot par politiku un kara gadu nabadzību. Pārticība kļuva par atslēgas vārdu, un tas tika atspoguļots sava laika modē. Lekciju lasa „Stila un modes enciklopēdijas” autore, modes vēstures eksperte, Latvijas Mākslas akadēmijas docente Edīte Parute.

Katras lekcijas cena: pieaugušiem LVL 2,50; skolēniem, studentiem, pensionāriem LVL 1,50. Ieteicama iepriekšēja pieteikšanās pie Agritas Pores, zvanot pa tālruni (+371) 67 830917 vai rakstot uz e-pastu Agrita.Pore@lnmm.lv.

Foto: 1940.–1950. gadu aksesuāri. Aleksandra Vasiļjeva kolekcija. Foto 9c) Anna Dzene, DMDM

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV