Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Ar filmu seansu atklās projektu Rīgas kino

Easyget.lv, 12.09.2013. 16:38

Sestdien, 14. septembrī, plkst. 21.00 kultūras vasarnīcā Esplanāde 2014 notiks projekta Rīgas kino atklāšanas pasākums, kas vienlaikus iezīmē arī Esplanāde 2014 vasaras sezonas noslēgumu.
Ar filmu seansu atklās projektu Rīgas kino

Esplanāde 2014 pēdējā kino seansā tiks demonstrēta unikālu kinožurnālu kolekcija, kas ataino Rīgas un tās mikrorajonu ikdienas norises no 1945. gada līdz 80. gadu beigām. Seansu ievadīs kino vēsturnieces Kristīnes Matīsas komentārs, informē Latvijas filmu nozares informācijas vadītāja Astra Spalvēna.

Kinožurnālu seanss, kas ataino Rīgu dažādos vēstures posmos ievadīs apjomīgo projektu Rīgas kino, kurā 12 radošajās darbnīcās 240 jaunieši nofilmēs 48 īsfilmas par Rīgu. Rīgas kino ir Nacionālā Kino centra īstenots projekts programmas Rīga 2014 tematiskās līnijas Ceļu karte ietvaros, kas radošās meistardarbnīcās savedīs kopā kino profesionāļus un skolu jauniešus, lai kopīgi stāstītu stāstus par dzīvi dažādās Rīgas apkaimēs.

„58 Rīgas – šādu apzīmējumu lietojam, runājot par 58 Rīgas apkaimēm, par kurām vislabāk var pastāstīt tieši to iedzīvotāji. Sagaidām, ka šis projekts rosinās iedzīvotājus apzināties sevi kā piederīgus ne tikai Rīgai, bet arī tās konkrētajai apkaimei ar atšķirīgu identitāti,” 12. septembrī notikušajā preses konferencē projektu raksturo nodibinājuma Rīga 2014 vadītāja Diāna Čivle.

„Projekta ietvaros veiksim arī pētniecisku darbu,” stāsta arhitekte un urbāniste Evelīna Ozola. „Vispirms mēs aicināsim pašus jauniešus pētīt savu apkaimi, tās cilvēkus, notikumus un vietas – apzināt gan tās, ka šķiet patīkamas un kurās labprāt pulcējas, gan arī tās, kas šķiet nedrošas. Apkopojot šo informāciju un ierakstot to Rīgas kartē iegūsim Rīgas attēlu no jauniešu skatījuma.”

Kas notiek Rīgas apkaimēs? Kādas tās redz to iemītnieki? Kāda ir tur dzīvojošo jauniešu ikdiena un uz kāda fona tā norisinās? Projekts Rīgas kino ne vien meklē atbildes uz šiem jautājumiem, bet arī iemūžina tās paliekošā formātā - filmā. Šeit ar skolu jauniešiem kopā strādās Latvijas kino profesionāļi, saliekot kopā divas unikālas vērtības: pieredzi un jauna cilvēka dzīves skatījumu.

Rīgas Valsts vācu ģimnāzija ir viena no pirmajām skolām, kas iesaistījās projektā. Direktora vietnieks Māris Purviņš stāsta, ka interesi par projektu rosināja tas, ka skolā darbojas skolēnu veidota televīzija un tikšanās ar filmu profesionāļiem palīdzēs skolēniem attīstīt prasmes. „Tomēr skolās topošās filmas varētu būt saistošas ikvienam interesentam, atainojot to skolēnu dzīves daļu, kas parasti apkārtējiem, tai skaitā vecākiem, ir slēpta. Kas tad īsti notiek skolās, kā skolēni uzvedas, ko viņi ēd un dzer, kā pavada laiku – to varēs nofiksēt ar kameras palīdzību.”

Vienu no darbnīcām vadīs režisore Ilona Brūvere: „Ne jau iemācīt, kas ir pareizi vai nepareizi ir darbnīcu mērķis, bet gan izstāstīt ar kādiem paņēmieniem var radīt skatītājos noteiktas emocijas vai reakcijas. Reizēm tieši rīkojoties pretēji likumiem un nosacījumiem var iegūt pārsteidzošus rezultātus,” režisore aicina domāt radoši.

Projekta gaitā aptuveni gada garumā paralēli jauniešu iesaistīšanai filmu veidošanā plānoti arī filmu seansi, plašāka iedzīvotāju iesaistīšana Rīgas portretēšanā, pilsētas pētīšana un citas aktivitātes.

Projektu īsteno Nacionālais Kino centrs ar nodibinājuma Rīga 2014 atbalstu. Projektu atbalsta laikraksts Diena, Britu Padome, Rīgas Kinomuzejs.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV