Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Premjers atlaiž kultūras ministri

LETA/ Easyget.lv, 13.09.2013. 12:25

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) nolēmis atlaist kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi (VL-TB/LNNK) un prasa nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL!-TB/LNNK) izvirzīt jaunu ministra amata kandidātu.
Premjers atlaiž kultūras ministri

Formālais gala lēmums tiks pieņemts pirmdien, 16.septembrī. Pirms tam par to tiks informēti koalīcijas partneri.

"Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa pēc piektdienas rītā notikušās partijas valdes sēdes norādīja uz kultūras ministres nespēju sadarboties ar nozari, kas, pēc Āboltiņas domām, ir pietiekams iemesls ministres demisijai.

Valdības vadītājs informējis valdi par aktuālo politisko situāciju, un premjeram lēmumam atlaist Jaunzemi-Grendi "ir simtprocentīgs valdes atbalsts", akcentēja Āboltiņa. Attiecībā uz kultūras ministri "Vienotības" valdē nebija atšķirīgu viedokļu.

Taujāta, cik stabila ir valdība, Āboltiņa sacīja, ka jau sākotnēji šī koalīcija izcēlās ar dažādiem skaļiem un pretrunīgiem preses paziņojumiem, bet parasti "saprāts ņem virsroku un Ministru kabinets turpina strādāt".

Kā ziņots, premjers vakar uzklausīja Jaunzemes-Grendes argumentus par to, kāpēc un kā viņa atbrīvojusi no amata Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktoru Andreju Žagaru, bet šorīt situācija tika pārrunāta "Vienotības" valdes sēdē.

Pēc tikšanās ar premjeru ministre medijiem paziņoja, ka ir gatava strādāt līdz valdības pēdējai dienai. Jaunzeme-Grende uzskata, ka viņas pusē ir lielākā daļa kultūras nozari pārstāvošo un tikai neliela daļa, kas vēlas viņas demisiju. Viņa ir pārliecināta, ka ar savu palikšanu amatā nenodara kaitējumu kultūras nozarei.

"Mēs cīnāmies par svarīgām lietām. Mēs esam cīnītāji," uzsvēra politiķe. Vienlaikus gan viņa atzina, ka ir grūti izturēt emocionālos uzbrukumus, kas viņai pēdējā laikā esot veltīti.

Jau ziņojām, ka Žagars atbrīvots no amata uzticības zaudēšanas dēļ, pamatojoties uz likuma "Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām" 63.pantu. Ņemot vērā Žagara sasniegumus radošajā jomā un viņa ilggadējo darba pieredzi starptautiskās sadarbības veidošanā, ministre jaunajai valdei ļāvusi piedāvāt viņam amatu, kurā viņa pieredze būtu noderīga LNO turpmākai izaugsmei.

Pēc kultūras ministres lēmuma par atcelšanu Žagars un viņa padomnieks muzikālajos jautājumos Arturs Maskats nolēmuši vērsties pie juristiem, lai izvērtētu visas šī lēmuma detaļas. Žagars arī apliecināja, ka vērsīsies tiesā pret kultūras ministri par goda un cieņas aizskaršanu, kā arī par melīgas informācijas paušanu.

Ziņots arī, ka kultūras ministre izveidojusi LNO valdi, kurā iecelta mārketinga speciāliste Inese Eglīte un Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu satura redaktore muzikoloģe Daina Markova. Valdes vadīšana uzticēta Eglītei.

Lai gan kultūras ministrei aiz muguras ir vairāki konflikti ar nozares pārstāvjiem, premjera pacietībai punktu pielicis pēdējo dienu konflikts saistībā ar LNO vadības nomaiņu.

Darbības laikā Jaunzemei-Grendei nesaprašanās bijušas gan ar kultūras jomas pārstāvjiem, gan ministrijas cilvēkiem. 2012.gada sākumā ministre nomainīja ilggadējo biroja vadītāju un preses sekretāri, bet tā paša gada maijā ministre pārtrauca darba attiecības ar saviem padomniekiem - bijušajiem kultūras ministriem Sarmīti Ēlerti (V) un Intu Dālderi (V).

Pirmais lielais konflikts ministrei ar nozari radās 2012.gada maijā, kad ar ministri kopīgu valodu par literatūras un grāmatniecības nozares attīstību nespēja rast rakstnieki un literatūras nozares pārstāvji, savukārt pāris dienas vēlāk arī "Kultūras alianses" dalībnieki atzina, ka ir neapmierināti ar Jaunzemes-Grendes darbu. Situāciju izdevās stabilizēt, un maija otrajā pusē starp Kultūras ministriju, nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un "Kultūras aliansi" tika parakstīts memorands par kopīgu mērķu sasniegšanu kultūrā.

Daudzus pārmetumus ministre saņēma arī par savu komandējumu Austrālijā. Jaunzeme-Grende pirms Ziemassvētkiem devās komandējumā uz Austrāliju, kur atradās līdz pat 5.janvārim. Komandējumā ministre bija devusies kopā ar savu vīru. Savukārt pirms tam ministrei nācās skaidroties par to, ka viņa iesaistījusi savu vīru jautājuma risināšanā par Kultūras ministrijas vai tās iestāžu rīkotajiem apdrošināšanas polišu konkursiem.

Foto: Žaneta Jaunzeme-Grende. Publicitātes foto 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV