Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Esplanādē notiks topošās kameroperas „Līsistrate” īskoncerts un „Rīgas kino” seanss

Easyget.lv, 13.09.2013. 14:07

Sestdien, 14.septembrī, kultūras vasarnīcā Esplanāde 2014 plkst.20.00 būs skatāma topošā Latvijas, Šveices un Vācijas mākslinieku kopdarba - kameroperu „Līsistrate” prezentācija, kas veidota programmas Rīga 2014 tematiskās līnijas Brīvības iela ietvaros.

Pasākumā skanēs J.Nīmaņa, Ē.Ešenvalda, U.Prauliņa un V.Pūces kompozīcijas solistes Kristīnes Gailītes, pianistes Agneses Egliņas, klarnetista un komponista Jēkaba Nīmaņa un vokālās grupas „Putni” izpildījumā. Tāpat tiks prezentēti komponistu Jēkaba Nīmaņa (Latvija) un Kaspar Ewald (Šveice) videoportreti, kuru autori ir Madis Šēnbergs un Dace Pūce. Pasākums bez maksas.

Par izrāžu tapšanas gaitu stāstīs dzejniece un „Līsistrate” libreta autore Inese Zandere, režisore Zane Kreicberga, idejas autore un projekta mākslinieciskā vadītāja Antra Dreģe, komponists Jēkabs Nīmanis.

Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā abu komponistu sadarbībā ar režisorēm Z.Kreicbergu (Latvija), K.Siris (Šveice/Vācija) taps simboliska drāma (J.Nīmanis/Siris) un komiskā opera (K.Evalds/Z.Kreicberga) „Līsistrate”. Tādēļ pašlaik mūziķi no Latvijas, Šveices un Vācijas veido mūsdienu kameroperu projektu, iedvesmojoties no sengrieķu dramaturga Aristofana lugas „Līsistrate” (411.g. p.m.ē.), kas ir piesātināta ar asprātīgām zobgalībām, politisku satīru un sarkasmu.

Aristofāna darba kods un jēdzieniskā ietilpība ir pateicīgs materiāls dažādu simbolu pielietojumam komponistu J.Nīmaņa opusā, kur Līsistrate parādās kā Gudrība (Sofija) iepretim Netaisnībai un Emocijām; kā arī Ziepju operas stilistikas dzēlīgi asprātīgai izspēlei K.Evalda kompozīcijā.

Savukārt plkst. 21.00 kultūras vasarnīcā Esplanāde 2014, sadarbībā ar Nacionālo Kino centru, notiks projekta „Rīgas kino” atklāšanas pasākums. „Rīgas kino” seansā tiks demonstrēta unikālu kinožurnālu kolekcija, kas ataino Rīgas un tās mikrorajonu ikdienas norises no 1945.gada līdz 80.gadu beigām. Seansu ievadīs kino vēsturnieces Kristīnes Matīsas komentārs.

Kinožurnālu seanss, kas ataino Rīgu dažādos vēstures posmos ievadīs arī apjomīgo projektu „Rīgas kino”, kurā 12 radošajās darbnīcās 240 jaunieši nofilmēs 48 īsfilmas par Rīgu. „Rīgas kino” ir Nacionālā Kino centra īstenots projekts programmas Rīga 2014 tematiskās līnijas Ceļu karte ietvaros, kas radošās meistardarbnīcās savedīs kopā kino profesionāļus un skolu jauniešus, lai kopīgi veidotu stāstus par dzīvi dažādās Rīgas apkaimēs.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV