Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Dzejas dienu izskaņā prezentēs Rīgas dzejas kartes darbus

Easyget.lv, 13.09.2013. 15:18

Ar eksperimentālu koncertu svētdien, 15.septembrī, tiks atklāta izstāde „Rīgas dzejas karte II”. Izstāde kalpo kā atskaites punkts projektā „Dzejas kartogrāfija”, apkopojot pašmāju un ārvalstu dzejnieku un mākslinieku darbus, kuriem tie iedvesmu smēlušies Rīgā.
Dzejas dienu izskaņā prezentēs Rīgas dzejas kartes darbus

Projekta mērķis ir digitālas Rīgas dzejas kartes izveide, iekļaujot tajā multimediālus darbus, ko raksturo divi aspekti – atsauce uz dzeju vai tās citāts un ģeogrāfiskā piesaiste. Visi dzejas kartes darbi ir veltīti Rīgai dažādos mērogos – pilsētai kopumā, tās mikrorajoniem, ielām, ēkām vai pat atsevišķiem, konkrētiem objektiem, informē biedrības „Orbīta” pārstāve Inga Bodnarjuka. Projekta ietvaros radītie darbi ir eksperimentāli un žanriski nepieskaitāmi.

„Rīgas dzejas kartei II” šogad radītie darbi nejaušas sakritības pēc galvenokārt ir audiāli, tāpēc tika pieņemts lēmums izstādi atklāt ar koncertu. Tajā piedalīsies vairākas speciāli šim pasākumam izveidotas, improvizētas radošās apvienības, kas piedāvās īpašus skaņdarbus. Linda Leimane, Semjons Haņins un Patrīcija Palijčuka atskaņos kompozīciju, kurā uz vienas ass apvienotas trīs paaudzes – bērns, jaunietis un nobriedis cilvēks. Šis darbs veltīts krogu dzīves ciklam Rīgā. Ne pirmo reizi kopā uzstāsies Jeļena Glazova un Platons Buravickis – viņi attīstot sadarbību īpaši šim pasākumam sacerējuši un izpildīs skaņdarbu, kas veltīts Imantai. Savukārt, Genadijs Filipenko un Paulis Jakušonoks iepriekš jau ir strādājuši kopā, veicot mūzikas ierakstus, taču viņi uz skatuves kāps pirmo reizi. Tā kā abi mākslinieki pārstāv Bolderājas grupu, tad arī viņu mākslas darbs vēstīs tieši par šo mikrorajonu. Visbeidzot, apvienība „Vārda vibrācija” sadarbībā ar dzejnieku Henriku Eliasu Zēgneru muzikālā darbā ar video pavadījumu stāstīs par Torņakalnu.

Izstādē būs redzami un dzirdami vairāku autoru darbi. Māksliniece Gundega Šmite dzejas kartei ir radījusi Kalnciema ielai veltītu skaņas instalāciju tumšā telpā. Jēkabs Nīmanis un Aleksandrs Jegunovs ir radījuši interaktīvu audio ceļojumu pa Miera ielu, piedaloties dzejniekiem Jānim Elsbergam, Sergejam Timofejevam un Andrim Žeberam. Telpisku audio instalāciju „Pirmdiena, otrdiena, trešdiena…”, veltītu rutīnas maršrutam no mājām uz darbu, radījuši Artūrs Punte un Jēkabs Volatovskis. Uz peldošo galeriju „Noass” būs arī atceļojuši darbi, kuri pavisam nesen jau interesentiem atrādīti. Tie ir Ingas Surguntes un Maijas Treiles dzejas instalācija „Viesnīca Latvija: palimpsests”, ko Dzejas dienu ietvaros bija iespējams apskatīt viesnīcā Radisson Blu Latvija, un Baltās nakts objekts - „Orbītas” autoru kolektīva radītā „Čiekurkalna poēma”. Vairāku video programmu radījuši mākslinieces Maijas Kurševas audzēkņi Latvijas Mākslas akadēmijas animācijas un ilustrācijas kursa ietvaros. Šajos darbos izmantoti dažādi latviešu dzejnieku teksti. Izstādē tiks prezentēta arī dokumentācija par somu mākslinieces Heidi Hanninenas (Heidi Hänninen) darbiem Rīgā, ko viņa radīja šovasar, uzturoties Rīgas dzejas kartes radošo rezidenču programmas ietvaros. Šajā laikā par mākslas darbiem kļuva vairāki Sarkandaugavas mūri.

„Rīgas dzejas karte II” ir jau otrā šāda veida izstāde. Tāpat kā pagājušogad, izstāde vienlaikus iezīmē arī starptautiskā festivāla „Dzejas dienas” noslēgumu. Tās atklāšanas koncerts notiks 15.septembrī pl. 17:00 Peldošajā galerijā un mākslas centrā „Noass” AB dambī 2. Izstāde būs apskatāma līdz 22.septembrim.

Izstādei „Rīgas dzejas karte II” piederoša ir arī mākslinieka Pētera Ķimeļa Aleksandra Čaka memoriālajam dzīvoklim veltītā izstāde „Patētiskās kvartas”, kas dzīvokļa kāpņu telpā Lāčplēša ielā 48/50 būs apskatāma tikpat ilgi. Savukārt, neizejot no mājas iespējams baudīt dzejas radio staciju Marx FM, kas piedalījās laikmetīgas mākslas izstādē Survival kit un tagad pieejama internetā http://radio.orbita.lv.

Pēc kontrolējošo institūciju iejaukšanās, diemžēl, pārtraukta radio virszemes apraide FM diapazonā.
Projekts „Dzejas kartogrāfija” noslēgsies 2014.gadā, kad tiks izveidota digitāla Rīgas karte, kurā tiešsaistē tiks prezentēti iepriekšējos gados radītie un šobrīd vēl tikai topošie darbi. Projekta ietvaros 2013.gadā plānots vēl viens pasākums un Rīgu plāno apmeklēt vēl vairāki ārvalstu mākslinieki-rezidenti.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV