Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Dailes teātris uzsāk jauno sezonu

Anna Širjajeva, 16.09.2013. 12:24

Dailes teātrī 2013./ 2014. gada sezonā starp debitantiem teātra jomā - Kaspars Roga ar darbu "Sapņu grāmata" un Intars Rešetins režijā
Dailes teātris uzsāk jauno sezonu

Septembrī četras pirmizrādes

17. septembrī Dailes teātra Mazajā zālē pirmizrādi piedzīvos Jana Villema van den Bosa režisētā izrāde "Slazdā" (dramaturgs: Konors Makfērsons). Dienu pirms izrādes, 16.septembrī, norisināsies "Sarunas pirms pirmizrādes", kuru tēma - "Paralēlā realitāte - ticēt vai neticēt pārdabisku būtņu eksistencei?".

Kādā Īrijas ciemata krodziņā nejaušība vai likumsakarība saved kopā četrus vīriešus un kādu jaunu sievieti, kas ir atbraukusi no pilsētas. Vakara gaitā viņi cits citam stāsta ticamus un ne tik ticamus stāstus, kuros atklājas katra personāža pagātnes iedomātie vai reālie rēgi. Cik katrā no šiem stāstiem ir patiesības un cik – izdomas? Cik joku un cik patiesu sāpju?

19. septembrī Kamerzālē pirmizrādi piedzīvos Dmitrija Petrenko iestudētā Rasas Bugavičutes luga "Biedre Zariņa".

Luga „Biedre Zariņa” ir smieklīgi lirisks stāsts ar nostaļģiju pēc tā, kas vairs nekad neatgriezīsies: utopiskajiem ideāliem, cerībām uz jaunu dzīvi, ticību līdzpilsoņiem. Vienkāršā cilvēka ikdienas dzīve, viņa sapņi un vilšanās, mīlestība un ticība par vēsturi var pastāstīt daudz vairāk nekā politiskie dokumenti un lēmumi. Pie bijušās astronomijas skolotājas Ilgas ierodas viņas 20 gadus neredzētais mazdēls Pauls. Garās dzīves laikā ir piedzīvoti daudzi zaudējumi, un tādēļ Ilga savā prātā atgriežas pagātnē, kas visiem klātesošajiem dod iespēju aizceļot pagājušajos 80. gados. Mīļā miera labad un iekārotā vecmāmiņas dzīvokļa dēļ mazdēls ir gatavs pat imitēt dzīvi, kāda tā reiz bijusi. Taču notiek kas neparedzēts - jo tuvāk viņš iepazīst savu vecmāmiņu un padomju laika gaišos ideālus, jo grūtāk viņam pārtraukt spēlēt šo teātri.

20. septembrī Lielajā zālē notiks pirmizrāde Dž.Dž.Džilindžera jaunistudējumam "Šeipings".

Amerikāņu dramaturgs, teātra un kino režisors Nils Labuts (1963) lugā „Šeipings” ir radījis savu mūsdienu versiju par to, kā Ieva pavedina Ādamu. Taču dažas lietas gadu tūkstošos nav mainījušās, un Paradīzes dārzā ir paslēpusies čūska... Ādams satiek Ievu, un viņa dzīve mainās pavisam negaidītā veidā. Neveiklais neveiksminieks un pašpārliecinātā, pievilcīgā mākslas studente ir savādi nesaderīgs pāris. Mazā universitātes pilsētiņā neatšķetināmā kamolā emocionāli un romantiski savijas kopā četru jaunu cilvēku dzīves. Cik daudz cilvēks ir gatavs darīt mīlestības dēļ? Kurā brīdī radīšana kļūst par manipulāciju? Jo sevišķi tāpēc, ka cilvēka miesa ir ideāls materiāls – dabisks, skaists un pakļāvīgs. Oskars Vailds reiz apgalvoja, ka dzīve atdarina mākslu. Nils Labuts koriģē šo principu – viņa stāstā māksla atdarina mīlestību.

22. septembrī Dailes teāra pagraba telpās notiks režisora Gundara Silakaktiņa iestudējuma "Kauli" pirmizrāde.

Pītera Stroena melnā komēdija „Kauli” atklāj paša autora kaislību pret vecām gangsterfilmām un noskaņas ziņā atgādina Kventina Tarantīno un brāļu Koenu filmu intonāciju. Kādā Londonas priekšpilsētas nolaistā porno ķinītī saimnieko pusbrāļi Benijs un Rubens. Brīvajos brīžos viņi ļaujas savai kaislībai – privātiem film noir un Hamfrija Bogarta gangsterfilmu seansiem. Turklāt viņi ir pamatīgi parādā vietējam reketam. Kādu nakti ķinītī ieklīst kāds iereibis tips, kurš varētu būt Anglijas visnežēlīgākais bandīts. Un sākas histēriski piedzīvojumi, kas visai lielā mērā atgādina abu pusbrāļu tik ļoti iecienīto filmu notikumus.

Neredzamās skatuves un eiro divās izstādēs

Līdzās skatuves jaunumiem Dailes teātrī gaidāma kādas īpašas izstādes atklāšana. No 19.septembra līdz 29.decembrim Dailes teātra Mākslas telpā „Brīvības 75” būs apskatāma izstāde „Neredzamās skatuves”. Izstādē piedalās mākslinieki Džemma Skulme, Juris Dimiters, Kristiāna Dimitere, Kristaps Ģelzis un Anna Iltnere. izstādes kuratore Inga Šteimane.

Savukārt no 26. septebra Dailes teātrī būs apskatāma izstāde "Vai pazīsti eiro banknotes un monētas?", ko veido Eiropas Centrālā banka sadarbībā ar Latvijas banku. Izstādē būs iespēja tuvāk iepazīties ar eiro valūtu, uzzināt par drošības aspektiem banknotēs un monētās. Pateicoties interaktivitātei izstāde būs interesanta gan pieaugušajiem, gan arī bērniem.

Kaspara Rogas, Ērika Hānberga, Ērika Emanuela Šmita darbi uz skatuves

Sākot ar novembri, Dailes teātrī ieplānoti vēl daži jaunumi. 8.novembrī Lielajā zālē gaidāma pirmizrāde Deivida Henrija Hvanga darbam "M.Butterfly", ko iestudē režisore Laura Groza-Ķibere, 10. janvārī pirmizrādi piedzīvos Marjusa Ivaškeviča izrāde "Izraidītie", kas latviešu valodā nodēvēta par "Latviešu emigranta hroniku". Izrādi iestudēs lietuviešu režisors Oskars Koršunovs. 7. martā plānota pirmizrāde Dž.Dž.Džilindžera iestudējumam "Milēdija" - Ērika Emanuela Šmita luga pēc Aleksandra Dimā romāna "Trīs Muskatieri" motīviem). Sezonas izskaņā tiks iestudēts "Ričards III” Viestura Meikšāna režijā.

Jaunās sezonas laikā Dailes teātra Mazajā zālē plānoto izrāžu vidū būs Venedikta Jerofejeva "Maskava - Gailīši" (režisors Jurijs Djakonovs), Ērika Hānberga "Plikie un pusplikie" (režisors Kārlis Auškāps), Hanoka Levina "Vecpuiši un vecmeitas" (rezisors Regnārs Vaivars) un Kaspara Rogas "Sapnu grāmata" (rezisors Mihails Gruzdovs). Kamerzāles repertuārā - Sandijas Kalniņas un Paula Timrota "Prezentācija" (režisors Pauls Timrots), Meisijas Tadjedinas "Nakts vēl nav galā" (debija režijā - Intars Rešetins), Pāvela Prjažko "Lauks" (režisors Juris Djakonovs), Braiena Makaveras "Pikaso sievietes" (režisore Laura Groza-Ķibere) un Mias Kouto "Dieva indes un velna zāles" (režisors Dž.Dž.Džilindžers).

Vecgada koncerts 2 daļās

No 19. decembra Dailes teātra Lielajā zālē notiks ikgadējie koncerti.

Dailes teātra tradicionālais Ziemassvētku koncerts šogad būs pavisam netradicionāls. Tas pārtapis par ēverģēlīgu Vecgada koncertu, kurā teātra dziedošie aktieri mēģinās cīnīties ar lomām, kas viņus vajā jau daudzus gadus.

Foto: Izrāde "Šeipings". Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV