Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Katlakalnā otro gadu notiks starptautiskais folkloras festivāls Rudenāji

Easyget.lv, 16.09.2013. 15:24

Nedēļas nogalē folkloras festivālā Rudenāji 2013 pulcēsies pašmāju folkloras kopā aun grupas un viesi no tuvākām un tālākām zemēm.

Rudens - ražas, vasaras un gada veikuma izvērtēšanas laiks, prieka un pateicības laiks. Rudens tradīcijas līdz šim ir salīdzinoši maz apzinātas, koptas un popularizētas, taču rudens bagāto devumu un ziemas - tumšā laika perioda iestāšanos savās tradīcijās tomēr atzīmējam.

Starptautiskais folkloras festivāls Rudenāji uzsver tieši rudens tradīcijas - izzinot tās, iepazīstot un svinot kopā ar folkloras kopām, etnogrāfiskajiem ansambļiem – tradīciju kopējiem no visiem Latvijas Lielnovadiem - Kurzemes, Latgales, Sēlijas, Zemgales un Vidzemes. Festivālā piedalīsies arī viesi no citām zemēm.

Pirms diviem gadiem septembrī, Jumja zīmē notika Katlakalna 1.Starptautiskais Folkloras festivāls, toreiz vēl ViA Ķekava ietvaros, bet jau ar atsevišķu Atklāšanas iedziedāšanu un Rudenāju rituālu Sauliešu pilskalnā, ar folkloras kopu Dižkoncertu, meistarklasēm un Amatu dienu. Līdzīga festivāla norises saglabāsies arī šogad. Festivāla atklāšana notiks 20.septembrī pie Katlakalna Tautas nama, sekos Lāpu gājiens uz Sauliešu pilskalnu, kur notiks Rudenāju ugunsrituāls, viesu un mājinieku dziesmas, danči, rotaļas un kopīgs mielasts.

Sestdiena festivālā būs Novada diena - folkloras kopas dosies koncertēt Baložos, Daugmalē. Šajā dienā iecerētas arī viesu meistarklases gan dziedāšanas, gan instrumentu spēles prasmēs. Vakarpusē gaidāms Dižkoncerts Ķekavā , bet pēc tam - danču vakars līdz pēdējam spēlējošam muzikantam.

Svētdiena - Amatu un Kaimiņu diena. Festivāla dalībnieki kopīgi iepazīs senās amatu prasmes, sadziedāsies un parādīs sevi kaimiņu novados. Un tad klāt festivāla Noslēguma koncerts.

Līdzās pašmāju folkloras kopām un grupām festivāla piedalīsies tuvējie kaimiņi no Lietuvas un Igaunijas, kā arī viesi no tālākām zemēm - Gruzijas, Norvēģijas, Ukrainas un Azerbaidžānas.

„Festivāla darba grafiks ir saspringts, taču tas ļaus pilnībā izbaudīt mūsu un viesu tradīciju kopīgās un atšķirīgās iezīmes. Tikai kopjot un godā turot savas tautas tradīcijas, mēs saglabājam savas tautas identitāti,” uzsver Katlakalna Tautas nama vdītāja Aija Vitmane.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV