Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Jaunā dzejnieka darbi aizkustina slavenību sirdis

Easyget.lv, 16.09.2013. 16:34

Ir piepildījies daudzbērnu ģimenes puiša sapnis - izdota 15 gadu veca Daudzeses pamatskolas skolnieka Mārtiņa Dubovska pirmā dzejas grāmata, ko atzinīgi novērtēja Dita Lūriņa-Egliena un Normunds Rutulis
Jaunā dzejnieka darbi aizkustina slavenību sirdis

Mārtiņa Dubovska pirmā dzejas grāmata „Švīka uz spoguļa virsmas” tika izdota šovasar, pateicoties Oriflame rīkotajam konkursam Tavi sapņi – mūsu iedvesma™. Grāmatas eksemplārus jaunais dzejnieks personīgi pasniedza konkursa žūrijas locekļiem – Latvijas Nacionālā teātra aktrisei Ditai Lūriņai-Eglienai un dziedātājam, mūzikas producentam un Radio SWH dīdžejam Normundam Rutulim.

„Grāmata ir apliecinājums tam, ka Latvijā vēl ir jaunieši, kuri nepavada laiku, skatoties datora ekrānā vien. Mārtiņa dzeja atspoguļo viņa bagātīgo iekšējo pasauli, kuru viņš vēlas ietērpt dzejas rindās. Jā, tā ir nedaudz skarba – bet tieši tāda ir pasaules izjūta šajā sarežģītajā vecumā, tā jaunietis redz apkārt notiekošo, un skaisti, ka šīs emocijas tiek izteiktas tieši dzejā. Dzejas skaistums ir tās jaunībā, pirmajā impulsā. Šis ir tikai pirmais solis ceļā uz panākumiem. Ticu, ka būs arī citas grāmatas – ja grib uzkāpt virsotnē, ir jāiegulda daudz darba, jāattīsta savas dotības, jātiecas uz augšu,” jauno cerību iedrošina Dita Lūriņa-Egliena.

Normunds Rutulis: „Kopumā dzejas krājums atstāj mazliet depresīvu, taču dziļdomīgi filozofisku garšu. Ne jau visam, lai kā man to gribētos, jābūt saulainam. Turklāt šajā grāmatā ir atspoguļotas subjektīvas domas, redzējums. Satiekot Mārtiņu, viņš izteica cerību, ka kādreiz kāds no viņa dzejoļiem varētu pārtapt dziesmā. Pilnīgi iespējams. Neesmu gan pārliecināts, jo pats dziesmas rakstu reti. Par šo izdevumu esmu priecīgs, jo, pateicoties Oriflame, jaunais dzejnieks ir piepildījis savu sapni un papildinājis latviešu daiļliteratūru ar vienu labu darbu. Nu mēs esam bagātāki!”

Pats autors ir neizsakāmi priecīgs par šā sapņa piepildījumu un no sirds pateicas visiem atbalstītājiem: „Šajos dzejoļos ir visa dzīve, mana un citu; šeit ieliktas visas jūtas un patiesība. Lasot šīs rindas, katrs sapratīs tās atšķirīgi, sa¬vas sirds valodā. Visiem var piepildīties sapņi. Pierādījums tam esmu es pats, jo mans sapnis bija dzejoļu krājums, un tas ir piepildījies, pateicoties veiksmei un īstajā brīdī sastaptiem atsaucīgiem cilvēkiem.”

„Daudzi cilvēki sadevās rokās, lai šī dzejas grāmata taptu, un tas ir īsts brīnums,” saka jaunā dzejnieka skolotāja Ruta Jankovska. Tieši Ruta bija tā, kas piedalījās konkursā un vēlējās, lai tiktu izdota viņas audzēkņa dzejas grāmata. „Mārtiņš aug piecu bērnu ģimenē, tāpēc pašu spēkiem nebūtu iespējams šo sapni realizēt. Iepriekš jau centāmies rast atbalstu dzejoļu krājuma izdošanai, un daudzas reizes bijām cietuši neveiksmi, tāpēc šā sapņa piepildījums tiešām ir kas vienreizīgs un neticams. Mārtiņš arī labprāt uzstājas ar dzejas priekšlasījumiem dzejas dienās un citos pasākumos un negrasās apstāties pie sasniegtā – šis ir tikai sākums, jo viņam taču ir vien 15 gadu,” stāsta skolotāja Ruta.

Kopumā konkursam tika iesūtītas 212 vēstules ar sapņiem, kuras ir apskatāmas interneta vietnē www.oriflamesapni.lv.

Foto: Dita Lūriņa-Egliena. Foto (c) Jānis Deinats

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV