Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Mūžībā aizgājis aktieris, režisors, pedagogs, teātra pantomīmas dibinātājs Latvijā - Roberts Ligers

Easyget.lv, 17.09.2013. 09:12

15. septembrī 82 gadu vecumā mūžībā aizgājis aktieris, režisors, pedagogs, teātra pantomīmas dibinātājs un vecmeistars Roberts Ligers, kura radošā darbība noteikusi Latvijas pantomīmas attīstību vairāk nekā pusgadsimta garumā.  

Roberts Ligers beidzis Jāzepa Vītola Valsts konservatorijas Teātra mākslas fakultāti un gadu gaitā darbojies gan kā režisora asistents, gan aktieris Latvijas Dailes teātrī.

Viņš ir pantomīmas žanra iedibinātājs Latvijā, ansambļa „Rīgas pantomīma” izveidotājs un tā mākslinieciskais vadītājs, pedagogs un izrāžu autors 55 gadu garumā, visu savu radošo enerģiju veltījis kolektīvam, kas vienmēr bijis mūsu tautas mākslas lepnums un īpaši jaunās paaudzes rosinātājs. Ansambļa darbības laikā (no 1956. gada) nomainījušās vairāk nekā septiņas paaudzes, no kuru vidus izauguši ievērojami Latvijas teātra, mākslas, kultūras un sabiedriskie darbinieki, kā arī biznesa pārstāvji. Ansambļa mākslinieciski idejiskā ievirze balstīta Latvijas Dailes teātra radītāja, režisora Eduarda Smiļģa pamatvērtībās – skaidrībā, kaislībā un vienkāršībā.

Ansambļa darbības laikā iestudētas vairāk nekā 30 pantomīmas oriģinālprogrammas. Tā repertuārā bijušas gan filozofiskas izrādes, gan nacionālas pantomīmas, gan klasikas iestudējumi, kas vienmēr veiksmīgi variējuši ar domas, mūzikas, kustību, krāsu un gaismu simboliku.

Populārākie „Rīgas pantomīma” iestudējumi: „Smaids”, „Malēniešu šovs”, „Tas esi tu pats”, „Naktī tapa gaisma”, „Muļķības šovs – aleluja”, „Pārvērtības”, „Ak, tu mana Tēvuzeme!”, „Histrionu mistērijas” u.c.

Ansamblis aktīvi piedalījies XXII Vispārējos latviešu Dziesmu un XII Deju svētkos. 1999. gada janvārī iegūts laureāta nosaukums amatieru teātru labāko iestudējumu parādē „Gada izrāde’98”, 2001. gada vasarā „Rīgas pantomīma” kuplināja Rīgas 800 gadu jubilejas svinības: Hanzas dienu pasākumus Rīgā un Dziesmu un deju svētkus „Rīgai 800”. Īpaši jāatzīmē izrāde „Naktī tapa gaisma”, kas veidota pēc Raiņa „Uguns un nakts” motīviem un ar panākumiem tika izrādīta brīvdabas izrādē Doma laukumā Dziesmu svētku laikā, kā arī XXIV Vispārējo latviešu Dziesmu un XIV Deju svētku laikā 2008. gada jūlijā uz Vērmanes dārza skatuves atraktīvi tika izspēlēta tautiskā pantomīma „Ak, tu mana Tēvu zeme!”

Roberta Ligera vadībā ikgadējo Rīgas Amatieru teātru festivālā „Rīga spēlē teātri” galveno godalgu – Lielo Tomu ansamblis dažādās nominācijās ieguvis 4 reizes. Katru gadu festivālā ar panākumiem izspēlēta jauna oriģinālpantomīma, no tām var minēt pēdējās – 2006. gadā izrāde „…jāj pa ceļu Pasaciņa”, 2007. gadā – „Riepa ap dvēseli”, 2008. gadā – „Ak, tu mana, Tēvuzeme”, 2009. gadā – „Jautrais Olimps”, 2010. gadā – „Pasaka par Vērdiņu”. Izrādēs ar pantomīmas mākslas izteiksmes līdzekļiem meklētas atbildes gan uz vispārcilvēciskiem, gan mūsdienās aktuāliem jautājumiem – par cilvēka garīgumu, par Tēvzemi, par valsts vadītāju atbildību, par naudas un bagātības varu pār cilvēku likteņiem u.c.

2010. gadā galvenā ceļojošā balva – Āksta cepure – iegūta arī Studentu teātru festivālā RTU.

Sadarbībā ar TDA „Zelta sietiņš” tapuši uzvedumi „Velniņi” (pēc R. Blaumaņa darba motīviem) un „Nāc pie puikām” (R. Paula mūzika), „Laimes lācis” (pēc A.Upīša darba „Sūnu ciema zēni” motīviem) un „Ziemassvētki cauri gadsimtiem”.

Ansamblis „Rīgas pantomīma” starptautisku atzinību guvis, piedaloties festivālos Somijā, Vācijā, Gruzijā, Austrijā, Krievijā, ASV, Polijā, Lietuvā, pēdējoreiz 2006. gadā Spānijas pilsētā Žironā. Starptautiskajos festivālos ansambļa sniegumā sevišķi tiek uzsvērts šī amatierteātra augstais mākslinieciskais sniegums, profesionālisms.

Arī ar iekļaušanu Latvijas Kultūras kanonā tiek uzsvērts režisora Roberta Ligera un viņa ansambļa „Rīgas pantomīma” nozīmīgums un unikalitāte Latvijas kultūrā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV