Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Uz Splendid Palace ekrāna unikālas Britu muzeja izstādes kino-ekspozīcija

Easyget.lv, 17.09.2013. 09:25

18. septembrī plkst.19.00 uz kinoteātra Splendid Palace lielā ekrāna tiks demonstrēta ekskluzīva kino-ekspozīcija no Britu muzeja – „Dzīve un nāve Pompejā un Herkulānā” (Life and Death in Pompeii and Herculaneum).
Uz Splendid Palace ekrāna unikālas Britu muzeja izstādes kino-ekspozīcija

Divas Itālijas dienvidos, pie Neapoles līča esošas pilsētas - Pompeja un Herkulāna, tāpat kā liela daļa tām apkārtesošās teritorijas, mūsu ēras 79.gadā 24 stundu laikā tika pilnībā apraktas Vezuva vulkāna izvirduma laikā. Šīs katastrofas rezultātā dzīvība šajos apgabalos izbeidzās, bet pašas pilsētas saglabājās - līdz brīdim, kad tās gandrīz 1700 gadus vēlāk atklāja arheologi...

Britu Muzejā apkopotā ekspozīcija ir pirmā jebkad izrādītā izstāde par šīm vēsturiskajām pilsētām, un pirmā šāda mēroga izstāde Londonā pēdējo 40 gadu laikā.

Britu muzeja direktora Neila Makgregora (Neil MacGregor) pieteikta, ekspozīcija sniedz daudzpusīgu ieskatu Pompejas un Herkulānas iedzīvotāju ikdienā pirms 2000 gadiem, sākot ar trokšņainām ielām līdz pat romiešu sadzīvei dzīvojamajās mājās. Izstādē apskatāmi priekšmeti, kas atrasti Pompejā un tās apkārtnē un piederējuši vulkāna izvirdumā cietušajiem cilvēkiem. Kino-ekspozīciju papildina vairāku slavenu mākslas ekspertu - izstādes kuratora Pola Robertsa (Paul Roberts), Kembridžas universitātes Klasikas nodaļas profesores Mērijas Bērdas (Mary Beard) un vēsturnieces Betānijas Hjūzas (Bettany Hughes) komentāri.

„Divu pieaugušu cilvēku ģimene un divi viņu bērni atrodas blakus, kā viņu pēdējā dzīves brīdī, zem viņu skaistās mājas kāpnēm. Visslavenākais ir izstādītais suņa atveidojums, kas ir novietots stāvoklī, kādā tas atradās, kad pilsēta iegrima vulkāna pelnos (..) Unikāls eksemplārs ir sienas gleznojums no Pompejas, kurā attēlots maiznieks Terentius Neo un viņa sieva, kura rokā tur rakstāmpiederumus, norādot uz to, ka viņi ir izglītoti un kulturāli. Viņu poza un prezentācija liek noprast, ka viņi ir vienlīdzīgi partneri gan biznesā, gan dzīvē (..)”, par ekspozīcijas materiāliem teikts Britu muzeja sagatavotajā relīzē.

Izstāde ir ciešas Neapoles un Pompejas arheoloģijas pārraugu sadarbības rezultāts, kas kopā apvieno vairāk nekā 450 unikālus priekšmetus, kuri atrasti tikai pavisam nesen, kā arī agrāk veiktos izrakumos. Daudzi no šiem priekšmetiem nekad nav bijuši eksponēti ārpus Itālijas robežām.

Unikālā kino-ekspozīcija filmēta Britu muzejā 2013.gada jūnijā, izmantojot augstas precizitātes iekārtas, dodot iespēju skatītājam redzēt vērienīgo izstādi, sēžot kinoteātra krēslā. Tajā tiek izmantota gan mūzika, gan dzeja, gan aculiecinieku stāsti, koncentrējoties uz notikumiem 24 stundas pirms izvirduma.

Ekspozīciju šoruden paredzēts rādīt vairākos Eiropas pilsētu kinoteātros.

„Šī izstāde sniedz virspusēju ieskatu komplicētā sabiedrībā.. Uz brīdi pazib un mūsu acīm atklājas šo cilvēku humora izjūta, mēs saprotam viņu cerības un vēlmes, redzam, ko viņi izvēlējās paglābt, kad metās bēgt, lai censtos pasargāt savu dzīvību tajā liktenīgajā brīdī”, par Britu muzeja kino-ekspozīciju raksta „The Times”.

„Nekas cits, ko es agrāk biju redzējis vai lasījis, nepastāstīja par šo notikumu tik labi, kā Britu muzejs”, to komentē britu „The Telegraph”

„Cerams, ka šis majestātiskais notikums atgādinās visai pasaulei, ka Pompeja nav vis kaut kāds tūrisma objekts, par kuru var izturēties pavirši, bet gan pasaulē vislabāk saglabājusies vieta, kas spilgti izgaismo mirkli cilvēces pagātnē”, tā „The Guardian”.

Ieeja: 3.00 Ls, studentiem, skolēniem un pensionāriem – 2.50 Ls, iespējams iegādāties arī grupu biļetes.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV