Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

23 lietas, ko mums nestāsta par kapitālismu

Easyget.lv, 18.09.2013. 10:05

Apgādā Zvaigzne ABC nākusi klajā slavenā Kembridžas ekonomista korejieša Hadžūna Čanga (Ha-Joon Chang) grāmata “23 lietas, ko mums nestāsta par kapitālismu” (23 Things They Don't Tell You About Capitalism).
23 lietas, ko mums nestāsta par kapitālismu

Grāmata kļuvusi par starptautisku bestselleru, un ne velti – tās autors ir viens no pasaulē cienītākajiem ekonomistiem, kurš viegli uztveramā valodā skaidro, kas ir brīvais tirgus un kādas ir tā lamatas.

Hadžūns Čangs ir Kembridžas Universitātes ekonomists, kurš pēdējos divdesmit gadus pētījis ar ekonomisko attīstību un globalizāciju saistītus jautājumus. Viņš ir bijis arī Pasaules Bankas, Āzijas Attīstības Bankas, dažādu ANO aģentūru, kā arī Japānas, Lielbritānijas, Brazīlijas, Kanādas, Dienvidāfrikas un Venecuēlas valdību konsultants. Šī pieredzējušā eksperta vārdos der ieklausīties: viņš nebūt neiestājas pret kapitālismu (“būt kritiskam pret brīvā tirgus ideoloģiju nav tas pats, kas būt pret kapitālismu”), taču apgalvo, ka pastāv iespējas, ar kurām kapitālismu var un vajag padarīt labāku.

Lai šo sistēmu būtu iespējams uzlabot, cilvēkiem jāizprot jautājumi, kurus autors iztirzā grāmatas lappusēs. Vai pastāv brīvais tirgus? Vai finanšu tirgu efektivitātes pieaugums un finanšu inovācijas ir nesušas labumu vai postu? Kāpēc nabadzīgās valstis ir nabadzīgas un kā tās varētu kļūt bagātākas? Kāpēc pastāv algu atšķirības starp bagātajām un nabadzīgajām valstīm? Kādēļ par “revolucionārām” dēvētās jaunās tehnoloģijas patiesībā ietekmējušas pasauli mazāk nekā veļasmašīnas izgudrošana? Vai inflācijas pūķis ir nonāvēts un pasaules ekonomika kļuvusi drošāka?

Hadžūns Čangs ir ne vien zinošs ekonomists, bet arī eksperts, kurš sarežģītas teorijas spēj pasniegt skaidri, saprotami un ar humoru. Tieši tas padara viņa darbus tik populārus ne vien nozares profesionāļu, bet arī studentu un vienkāršu interesentu vidū. Čangs sarakstījis arī grāmatu “Sliktie samarieši”, kurā atklāj starptautisku finanšu organizāciju dubulto morāli. 2011. gadā grāmatu latviski izdeva Apgāds Zvaigzne ABC, un tā guva plašu lasītāju atsaucību. Mītu atmaskošanu autors veic arī savā jaunajā grāmatā, pierādot daudzu valdošo priekšstatu maldīgumu. Čangs aplūko uzskatus, ko diendienā tiražē mediji, un atmasko tos ar empīriskiem datiem. Viņš arī skaidro, kā ekonomikas teorijas negatīvi ietekmējušas valstu valdības visā pasaulē, novedot pie ilgstoša krīžu viļņa.

Grāmatas terminoloģiskais konsultants Banku augstskolas profesors un Latvijas Ekonomistu asociācijas valdes priekšsēdētājs Dr. oec. Ivars Brīvers raksta: “Grāmatā minēti jēdzieni “godīgums”, “taisnīgums”, “morāle”. Vai tie maz ir piemērojami attiecībā uz ekonomiku? Autors uzskata, ka ir. Tāpat domāja arī Smits, Valrāss, Mills, Keinss, Šumpēters un citi ekonomikas dižgari. Tikai pēdējā laikā šie jēdzieni izzuduši no ekonomikas grāmatām...” Tieši tāpēc tik būtisks ir Čanga aicinājums uz apdomīgākas globalizācijas ēru, kurā tiktu ņemtas vērā dažādu sabiedrības grupu intereses.

No angļu valodas tulkojis Jānis Barons.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV