Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Caur stāstījumiem aicina iepazīt Vidzemi

Easyget.lv, 18.09.2013. 10:21

21. un 22. septembrī plkst. 10 Līgatnes kultūras namā, Spriņģu ielā 4, notiks kultūrvēsturiski stāstījumi Latviju. Tēma - Vidzeme.

Pasākuma programmā:

Pilskalni – vizuāli visievērojamākās Latvijas senvietas

Pilskalnus var pētīt, uztvert un saprast arheoloģiskā un vēsturiskā, vēsturiskās ģeogrāfijas, kultūrvēstures un kultūrainavas, centralitātes un perifērijas, folkloras, tūrisma un citās nozīmēs. Kopumā tie arī mūsdienās ir vareni un nozīmīgi Latvijas ainavas marķieri (prof. J.Urtāns).

Akmeņi starp sakrālo – rituālo un utilitāro – noderīgo

Akmeņu izcelšanās un daudzveidība. Senākie akmens pieminekļi. Akmens lomas daudzveidīgums. Sakrālā nozīme. Senās zīmes akmeņos pasaulē, Vidzemē (prof. V.Segliņš).

Mainīgā lietu pasaule

No Vidzemes dzīvojamās rijas līdz jaunsaimnieka mājai (vēstures doktors M.Kuplais).

Latvijas bagātība – avotu ūdens. Avoti Vidzemē

Ūdens ir dabas pirmelements, Zemes dzīvības avots un pamats. Ūdens ķīmiskā formula ir loti vienkārša. Tomēr ķīmiskās un fizikālās īpašības ļoti īpatnējas. Avotu ūdens molekulu veidotie raksti. Avoti Vidzemē (tautskolu lektors D.Ozoliņš).

Dižkoku svētums un spēks

Latvija – zeme, kur visvairāk dižkoku, to uzskaites un pētīšanas vēsture. Dižkoki, brīnumkoki, krustakoki u.c., to vērtības. Dižkoki kā nacionālais dārgums un latviskās ainavas sastāvdaļa, zemes un mājvietas lepnums. Kā glābt un aprūpēt dižkokus, ko darīt ar nokaltušiem, kritušiem kokiem (pētnieks, publicists G.Eniņš).

Vidzemes senās dabas svētvietas

Stāstījums par projektu "Senās kulta vietas – Baltijas jūras piekrastes kopīgā identitāte." Izstrādāts virtuālais muzejs http://www.ancientsites.eu , izstrādātas sešas dažādas tūrisma kartes ar tūrisma maršrutu un svētvietu aprakstiem angliski un nacionālajās valodās, publicēta grāmata "Zemgales reģiona senās kulta vietas", izveidota foto izstāde un publicēts fotoalbums – "Vidzemes senās dabas svētvietas" u.c. (projekta vadītāja Vidzemē – O. Landsmane).

21. septembra vakara noslēgumā plkst. 17 koncerts – tautasdziesmas kokles skaņās Ingas Karpičas izpildījumā.

Darbosies senaltviešu rotu, grāmatu un zāļu tēju tirdziņš, notiks saulgriežu ugunsrituāls.

22. septembra pēcpusdienā no plkst.15 ekskursijas pa Līgatni (pieteikšanās ekskursijām līdz 19. septembrim).

Stāstījumus rīko kultūrvēsturniece Ilze Liepiņa. Atbalsta Līgatnes novada Kultūras un tūrisma centrs. Biļetes iepriekšpārdošanā. Vairāk informācijas par pasākumu, biļešu iegādi, satiksmi, pusdienošanas un naktsmāju iespējām http://www.ligatne.lv/jaunumi/stasti-par-latviju

 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV