Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Rīt sāksies Eiropas Valodu dienas pasākumi

Easyget.lv, 19.09.2013. 10:42

Katru gadu 26. septembrī Eiropas Savienības dalībvalstīs svin Eiropas Valodu dienu.

Eiropas Valodu dienas uzdevums ir pievērst sabiedrības uzmanību valodu daudzveidībai, novērtēt savas dzimtās valodas nozīmi un apzināties, cik būtiski ir mācīties valodas visa mūža garumā.

Latviešu valodas aģentūra kopā ar sadarbības partneriem jau devīto gadu Latvijā piedāvā Eiropas Valodu dienas pasākumus. Šogad pasākumi plānoti no 20. septembra līdz 18. novembrim.

20. septembrī plkst. 11.00 Eiropas mājā notiks valodu meistarklases, kur interesentiem atraktīvā un radošā veidā būs iespēja iepazīties ar itāļu, spāņu, franču, horvātu, grieķu, poļu, norvēģu un zīmju valodu.

Plkst. 14.00 pirmo reizi ceļu uzsāks mobilais ceļojums „Valodas kamoliņš”, kura laikā skolēni piedalīsies valodas spēlēs un konkursos dziedātāja Kašera vadībā, kā arī ierakstīs savu novēlējumu latviešu valodai 500 m garajā kamoliņā. Valodas kamoliņa tīšana sāksies Rīgas 37. vidusskolā 20. septembrī plkst. 14.00.

Plkst. 15.00 Gētes institūtā iespēja apgūt vācu valodu jaunākajiem interesentiem, piedaloties atjautības spēlē bērniem.

23. septembrī mobilā ekspedīcija „Valodas kamoliņš” dosies uz Salacgrīvas vidusskolu, Staiceles vidusskolu, Alojas Ausekļa vidusskolu un Limbažu sākumskolu.

24. septembrī Valodas kamoliņs tiks tīts Zaļenieku izglītības centrā, Dobeles 1.vidusskolā, Brocēnu vidusskolā un Saldus 1.vidusskolā.

26. septembrī plkst. 16.00 Gētes institūtā notiks muzikāla darbnīca kopā ar Tomasu Ludvigu, pēc tam kino vakars, kurā tiks demonstrēta filma „Almanya – esiet sveicināti Vācijā”.

Plkst. 18.00 E. Smiļģa muzeja pagalmā notiks spāņu, itāļu, latviešu, lietuviešu valodas un kultūras vakars „Ieklausies, izdziedi un izgaršo kultūru”. Pasākumā kopā ar Kultūras akadēmijas studentiem teatrālā gaisotnē būs iespēja ieraudzīt un sajust atšķirīgo šo tautu valodā, mūzikā, dejā un citās radošajās izpausmēs.

27. septembrī plkst. 18.00 t/c „Rīga Plaza” ikviens aicināts uz valodu spēli „Mēles mežģis”. Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja pārbaudīt zināšanas un atjautību, izrunājot jautrus vārdu salikumus svešvalodās. Ikviens dalībnieks varēs piedalīties valodu skolas „Skrivanek Baltic” loterijā un laimēt dāvanu karti valodu mācībām grupā.

Plkst. 19.00 Kuldīgā varēsiet klausīties mūziku saulrietā pie Ventas rumbas, kur dažādu Eiropas tautu iemīļotas melodijas atskaņos saksofonists Guntis Brancis.

Plkst. 20.00 notiks brīvdabas kino Kuldīgas parkā, kur varēsiet noskatīties Latviešu valodas aģentūras filmas „Runā ar mani. Latviski” un „Vienā valodā”. Pēc noskatīšanās saruna ar filmu veidotājiem.

27. un 28. septembrī Tartu Universitātē notiks starptautiskā Baltijas studentu konference „Tilti Baltijā”, kuras mērķis ir igauņu, latviešu un lietuviešu valodas un kultūras tuvāka iepazīšana, valodu un kultūru saikņu stiprināšana, Baltijas valstu jauniešu tīkla radīšana un Baltijas kopīguma atrašana.

2. oktobrī plkst. 18.00 Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātē notiks tematisks vakars „Valoda. Kultūra. Vārdnīca”, kurā piedalīsies Dīsburgas-Esenes Universitātes profesore Dr. Ulrike Hasa.

3. oktobrī Dikļu kultūras namā notiks skolēnu komandu konkurss „Vārds mākslā un tulkojumā”, kurā Dikļu pamatskolas un Valmieras Pārgaujas ģimnāzijas skolēnu komandas sacentīsies dažādos Gētes „Fausta” tulkojumu daiļlasījumos. Paredzēta arī tikšanās ar dzejnieku Viku pasaku parkā un iepazīšanās ar latviešu teātra un dziesmu svētku tradīciju dzimšanas vietu.

Plkst. 18.30 Rīgā, Ziemeļvalstu valodu centrā „Nordisk”, notiks norvēģu valodas meistarklase un klubiņš.

4. oktobrī plkst. 11.00 Rūjienas vidusskolā notiks pasākums skolēniem „Vārda maģija”, kurā piedalīsies tulkotāja Dace Meiere, LU profesore Ina Druviete un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā koordinatore valodu jautājumos Sandra Kaupuža.

Tāpat kā iepriekšējos gadus, arī šogad tiek izsludināts konkurss skolu jaunatnei Latvijā un diasporā, kas notiks no šī gada 26. septembra līdz 18. novembrim: skolēni tiek aicināti piedalīties radošo darbu konkursā „Dzimtas stāsti. Ar saknēm Latvijā”. Deviņus labākos darbus no katras skolas gaidīsim Latviešu valodas aģentūrā, kur skaistākie likteņstāsti tiks apkopoti un izdoti grāmatā. Konkursa nolikums 20. septembrī tiks publicēts Latviešu valodas aģentūras mājaslapā www.valoda.lv.

Visi pasākumi ir bez maksas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV