Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Aizraujošas un mīlētas – septiņas pasaules ienesīgākās grāmatas

Easyget.lv, 23.09.2013. 12:24

No pūķiem, raganām, hobitiem, burvjiem līdz pat emocionāliem stāstiem par cilvēku likteņiem. Tik dažādas ir grāmatas, kas iekarojušas lasītāju sirdis un kļuvušas par vispārdotākajam grāmatām pasaulē.
Aizraujošas un mīlētas – septiņas pasaules ienesīgākās grāmatas

Ieskatīsimies septiņos pasaules ienesīgākajos stāstos.

“Stāsts par divām pilsētām”

Čārlza Dikensa romāns “Stāsts par divām pilsētām” stāsta par notikumiem, kas noved pie Franču revolūcijas. Grāmata pārdota vairāk nekā 200 miljonos eksemplāros, kļūstot par pārdotāko grāmatu pasaulē.

Grāmatas darbība norisinas Lielās Franču revolūcijas laikā, stāsta centrā tiek izvirzītas divas pilsētas - Londona un Parīze. Dikenss romāna lasītājus iepazīstina ar tā laika šausmīgajiem dzīves apstākļiem un šķiru nevienlīdzību, bez liekiem izskaistinājumiem atklājot revolucionāru nežēlību. Uz briesmīgo notikumu fona mēs varam sekot līdzi ar dažādiem varoņiem, kuri cenšas izdzīvot šajā juku laikā, nezaudēt savu iekšējo “es”.

Grāmatas noskaņu vislabāk raksturo pirmās nodaļas teksts “Tie bija labākie laiki, tie bija sliktākie laiki, tas bija gudrības gads, tas bija muļķības gads, tas bija ticības laikmets, tas bija neticības laikmets, tā bija gaismas sezona, tā bija tumsas sezona, tā bija pavasara cerība, tas bija ziemas izmisums”. No tik daudzām šķautnēm Čārlzs Dikenss pasniedz vienu no pasaulē pārdotākajiem stāstiem “Stāsts par divām pilsētām”.

Oriģinālais nosaukums: "A Tale of Two Cities”, autors Čārlzs Dikenss.

“Gredzenu pavēlnieks”

Fantāzijas žanra triloģija, ko sarakstījis Dž. R. R. Tolkīns, pirmo reizi tika izdota 1954. gadā un līdz mūsdienās kopumā pārdota 150 miljonus kopijās. Episkais stāsts par hobita Frodo un viņa biedru gaitām ir iemūžinātas trīs grāmatās “Gredzenu pavēlnieks: Gredzenu brālība”, “Gredzenu pavēlnieks: Divi torņi” un “Gredzenu pavēlnieks: Karaļa atgriešanās.”.

Pasaulslavenā epopeja lasītājus ieved pasakainā Viduszemē, kur dzīvo visneparastākas radības - sākot no pūķiem, elfiem, rūķiem, orķiem, hobitiem līdz pat visvarenākajiem burvjiem. Stāsta centrā ir hobits Frodo Bagins, kura uzdevums ir paslēpt Lielvaras gredzenu, ko radījis tumsas valdnieks Saurons. Kopā ar Gredzenu brālību, kurā ietilpst gan hobiti, elfi, rūķi un cilvēki, Frodo dodas uz Mordoru, kur gredzens ir jāiznīcina. Tā kā pēc gredzena kāro daudzi, ceļojums uz Mordoru ir bīstams un piedzīvojumiem bagāts.

Dž. R. R. Tolkīna darbs izceļas ar krāšņo valodu un rūpīgi izstrādātu citas pasaules redzējumu, kas viegli pakļaujas katra lasītāja fantāzijas lidojumam, liekot acu priekšā uzburt pasakainu ainavu.

Oriģinālais nosaukums: "The Lord of the Rings”, autors Dž.R.R.Tolkīns.

“Mazais princis”

Franču rakstnieka Antuāna de Sent – Ekziperī darbs “Mazais princis” ir vislasītākā un visvairāk tulkotā franču grāmata pasaulē. Kopumā pārdoto grāmatu skaits pārsniedz 140 miljonus kopiju.

Pasaka “Mazais princis” ir poētisks stāsts par kādu mazu zēnu, kas uz Zemes nolaidies no neliela asteroīda. Tas ir bezgala skumjš stāsts par pieaugušajos mītošo bērnu, kurš aizvien ir saglabājis bērniem raksturīgo nevainību un gudrību. Savā ceļā mazais princis satiek daudzus un dažādus tēlus, lasītājiem plaši atklājot dzīves jēgu un tās vērtības, draudzības un mīlestības nozīmi, bērnību un briedumu.

Lai gan grāmata tiek pasniegta kā bērnu pasaka, pats autors uzsvēris, ka tā vairāk veltīta pieaugušajiem lasītājiem jeb precizāk – viņos mītošajiem bērniem. Grāmata ir filozofisks stāsts par pieaugušo pasaules dīvainībām, kuras tiek pasniegtas no bērna skatapunkta.

Oriģinālais nosaukums: "Le Petit Prince", autors Antuāns de Sent – Ekziperī.

“Harijs Poters un Filozofu akmens”

Slavenākā grāmata no Dž.K. Roulingas “Harija Potera” sāgas ir pārdota vairāk nekā 107 miljonu kopijās. Taisnības labad jāsaka, ka arī parējās “Harija Potera” daļas neatpaliek un nodrošinājusi rakstniecei pasaules slavu.

Harijs Poters ir neparasts puisēns, kurš savā vienpadsmitajā dzimšanas dienā atklāj, ka viņa vecāki bijuši slaveni burvji un arī viņam piemīt burvju spējas. Līdz ar šo atklājumu Harijs Poters tiek uzņemts Cūkkārpas maģijas skolā. Spilgti piedzīvojumi garantēti gan lieliem, gan maziem lasītājiem.

Sāga “Harijs Poters” ieved lasītājus īpašā gaisotnē, kur valda fantāzija un maģija. Kur notiek cīņa starp labo un ļauno, un tiek risināta lielā mīkla par to, kas īsti ir Harijs Poters. Aizraujoša un emociju bagātā – tā iekārojusi lasītāju sirdis visā pasaulē.

Oriģinālais nosaukums: "Harry Potter and the Philosophers Stone", autors Džoanna Roulinga.

“Sarkanā kambara sapņi”

Ķīnieša autora Cjao Kvekina hronika “Sarkanā kambara sapņi”, kas sarakstīta 18. gadsimtā, pārdota vairāk nekā 100 miljonos eksemplāru, kļūstot par vispārdotāko ķīniešu romānu.

“Sarkanā kambara sapņi” stāsta par Dzja dzimtas locekļu likteņiem, ļaujot lasītājiem iepazīties ar Senās Ķīnas ikdienu un tradīcijām. Stāsta centrā ir divas aristokrātu ģimenes, kuras dala ietekmi pilsētā, un viņu atvases lasītājiem piedavā īstu ķīniešu Romeo un Džuljietas mīlas stāstu.

Lielāka daļa lasītāju grāmatu uzskata par īstu meistdarbu, kas radies vienā no pasaules varenākajām civilizācijām. “Sarkanā kambara sapņi” lasītājiem piedāvā plašu emociju gammu, sākot no trāpīga humora līdz patiesi dziļai, traģiskai drāmai.

Oriģinālais nosaukums: "Dream of the Red Chamber”, autors Cjao Kvekins.

“Desmit mazi nēģerēni”

Agatas Kristī detektīvromāns “Desmit mazi nēģerieni”, kas izdodota 1939. gadā, aizvien ir populārākais slavenās britu rakstnieces darbs. Grāmata pārdota gandrīz 100 miljonos eksemplāru, kļūstot par pārdotāko detektīvromānu pasaulē.

Grāmatas notikumi risinās uz salas, kas atrodas netālu no Devonas krastiem. Uz salas nonākušie viesi savā istabiņā atrod ierāmētu bērnišķīgu dzejolīti par desmit maziem nēģerēniem, kas cits pēc cita ņem nelabu galu. Drīz vien atklājas, ka tas nav nekāds bērnu izdomāts dzejolītis, bet gan stāsts par nežēlīgu slepkavu, kas atrodas uz salas, vēl vairāk – iespējams ir viens no viņiem.

Romāns ir gluži Agatas Kristī stilā, kad intriga prasmīgi tiek saglabāta līdz pat beigām. Biedējoši un tajā pašā reizē ģeniāli – tā varētu raksturot grāmatu. Iespaidīgs stāsts detektīvromānu karalienes izpildījumā.

Oriģinālais nosaukums: "Ant Then There Were None”, autors Agata Kristi.

“Lauva, Ragana un drēbju skapis”

Īru rakstnieka Klaiva Steipla Lūisa septiņdaļīgā fantāziju romāna grāmata “Lauva, Ragana un drēbju skapis” ir pārdota teju 85 miljonu kopijās, kļūstot par vispārdotāko rakstnieka grāmatu. Stāsts par fantastisko pasaku zemi Nārniju iepazīstina lasītājus ar krāšņiem piedzīvojumiem un episku cīņu par brīvību un taisnību.

Lai pasargātu no Otrā pasaules kara laikā nodarītajiem postījumiem Londonā, vecāki nosūta četrus bērnus – Pīteru, Sūzanu, Edmundu un Lūsiju - uz kāda veca profeora lauku māju. Spēlējot paslēpes, bērni atklāj noslēpumainu drēbju skapi, caur kuru iespējams nonākt pasaku zemē Nārnija. Šajā zemē, kur valda mūžīgā ziema, četri bērni ar karalisko lauvu Eslanu uzsāk neparastu un piedzīvojumiem bagātu ceļojumu, lai atbrīvotu Nārniju no ļaunās raganas lāsta.

Grāmatas notikumi lieliski atklāj pasaules lielākos grēkus – iekāri, mantkārību, dusmas, lepnību un skaudību, pret kuru var cīnīties tikai tīra un labsirdīga sirds. Tāpat lasītāji var ļaut vaļu savai vizuālajai fantāzijai, jo Nārnija ir viena no viskrāšņakajām vietām pasaku pasaulē.

2008. gadā Volta Disneja studija pēc grāmatas motīviem uzņēma kinofilmu "Nārnijas hronika: Lauva, Ragana un drēbju skapis".

Oriģinālais nosaukums: "The Lion, the Witch and the Wardrobe”, autors Klaivs Steipls Lūiss.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV