Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Jāņa Akuratera muzejā notiks literāri muzikāls vakars

Easyget.lv, 23.09.2013. 17:40

Dzejas dienu noslēgumā un kamermūzikas mēneša noskaņās Jāņa Akuratera muzejs (Rīgā, O.Vācieša ielā 6a) 25.septembrī plkst.18.00 aicina uz literāri muzikālu vakaru „Deg kamīnā ogles kvēlas”.

Turpinot Rūdolfa Blaumaņa 150.jubilejas gada svinēšanu, pasākumā stāsts būs par liktenīgo draudzību, kas saistīja Jāni Akurateru un Rūdolfu Blaumani. Atmiņās Jānis Akuraters rakstīja: „Kad Rūdolfs Blaumanis aizvēra savas acis, es biju tālu no Latvijas. Kaut kur mazā Krievijas pilsētā man pienāca laikraksta numurs, kur bija ziņa par viņa nāvi. Un personīgi priekš manis tā likās, ka viss tur dzimtenē kļuvis tukšāks un ka atgriežoties neviens nenāks pretim ar to mīļi smaidošo vaigu, kāds bija mirušajam dzejniekam. Tad es zināju, ka mums latviešu rakstniekiem un dzejniekiem nav vairs otra tāda drauga, un diezin vaj kad vairs būs.”

Kāda bija šī draudzība, ko viens otram tā deva divām radošām personībām arī kā kolēģiem, par kādām neuzrakstītām lugām Blaumanis sapņoja un kuru Akuratera dzejoli piedēvēja Blaumanim – par to būs gan Ivara Pugas lasītajās Jāņa Akuratera atmiņās un sarakstē ar Rūdolfu Blaumani, gan muzeja darbinieku komentāros.

Pasākuma otrajā daļā būs iespēja dzirdēt Emīla Dārziņa un Jura Kulakova dziesmas ar Rūdolfa Blaumaņa un Jāņa Akuratera vārdiem, kuras izpildīs Vita Baļčunaite un tenori – Guntars Ruņģis un Miervaldis Jenčs. Pie klavierēm būs – Juris Kulakovs.

Gan Rūdolfs Blaumanis, gan Jānis Akuraters – pieder paaudzei, kas prata savas dzīves laikā iziet no zemnieku kultūras vides, radot savu, var teikt, latviskās kultūras aristokrātijas izjūtu, mākslu un dzīvesstilu. Pasākumu „Deg kamīnā ogles kvēlas” ciklā „Kamermūzika Pluss… Latviskais aristokrātisms un smeldze” atbalsta Rīgas dome un VKKF.

Ieejas maksa – Ls 2,00, skolēniem, studentiem, senioriem – Ls 1,00.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV