Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Tukumā atklāj "Vārtus no pagātnes uz nākotni"

Easyget.lv, 26.09.2013. 14:57

27. septembrī plkst. 17.00 Tukuma pilsētas vēstures muzeja „Pils tornis” (Brīvības laukums 19a, Tukums) tiks atklāts muzeja informācijas stends - vides objekts ar simbolisku nozīmi „Vārti no pagātnes uz nākotni”, informē muzeja pārstāve Gundega Rugāja.

Tukumnieces, arhitektes Līgas Saulespurenas projektētais un mākslinieka Anda Niedres dizainētais vides objekts „Vārti no pagātnes uz nākotni” iezīmē ceļu uz pilsētas vēstures muzeju, kur tiek atspoguļotas mūsu pagātnes norises. Vides objekts vienlaikus kalpos arī kā informācijas stends, jo divos LED ekrānos būs atspoguļotas mūsdienu aktualitātes.

Uz šo vārtu sienām iegravēti diženo tukumnieku vārdi, tostarp Latvijas Republikas pirmā ārlietu ministra Zigfrīda Annas Meierovica, 6. Tukuma latviešu strēlnieku pulka komandiera, pulkveža Anša Lielgalvja, Lāčplēša ordeņa kavaliera Ādolfa Bulles, Tukuma muzeja izveidotāja un dibinātāja Leonīda Āriņa, dzejnieka Imanta Ziedoņa vārdi. Uz vides objekta sienām lasāmi pavisam 41 tukumnieka vārds, no kuriem daudzi laika gaitā ir aizmirsti, piemēram, ūdenslīdēja aprīkojuma izgudrotājs, Krievijas goda pilsonis Karls Ernsts Hauzens, inženieris, Rīgas ostas celtniecības darbu vadītājs Aleksandrs fon Betihers un citi. Tukuma muzejs aicina iesaistīties Tukuma pilsētas vēsturiskās atmiņas veidošanā, sniegt informāciju un papildināt muzeja krājumu ar lietām, kas saistās ar šiem cilvēkiem.

Vides objekts tapis Tukuma muzeja realizētā projektu „Savējo stāsti, ne svešo” ietvaros, ko finansē ES programmas „Eiropa pilsoņiem” 4. aktivitāte „Aktīvi Eiropas piemiņas pasākumi” un līdzfinansē Tukuma novada dome un LR Kultūras ministrija. Vides objekts "Vārti no pagātnes uz nākotni" ir tikai viens no projekta pasākumiem.

Jau 2014. gada martā plānots atklāt jaunu ekspozīciju Tukuma pilsētas vēstures muzejā "Pils tornis", tādēļ notiek Tukuma pilsētas vēstures izpēte, iesaistot dažādas pilsētas iedzīvotāju vecuma, sociālās un etniskās grupas, uzklausot viņu atmiņu stāstus un aicinot viņus dāvināt muzejam priekšmetus ar muzejisku nozīmi. Projekta nosaukums „Savējo stāsti, ne svešo” apliecina vēlmi skatīt 20. gadsimta vēstures notikumus Tukuma pilsētā plašākā kontekstā, salīdzinot tos ar norisēm Latvijas un Baltijas, kā arī Eiropas vēstures mērogā, tomēr tai pat laikā akcentējot konkrētu cilvēku likteņstāstus.

Papildus informāciju var skatīt Tukuma pilsētas vēstures muzejā "Pils tornis" Brīvības laukumā 19a.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV