Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Flāmu horeogrāfs Kūns Augustainens Rīgā vadīs dejas darbnīcu

Easyget.lv, 27.09.2013. 13:13

Pasaulē atzītās dejas kompānijas Les Ballets C de la B horeogrāfs Kūns Augustainens oktobra sākumā viesosies Rīgā

No 1. līdz 5. oktobrim Latvijas Jaunā teātra institūts kultūras pilī Ziemeļblāzma rīko dejas un horeogrāfijas darbnīcu ar flāmu horeogrāfu Kūnu Augustainenu (Koen Augustijnen). Darbnīca ievada Eiropas kultūras galvaspilsētas gada notikumu "Deja iziet pilsētā" un pētīs veidus, kā deju saistīt ar pilsētvidi, Latvijas Jaunā teātra institūta pārstāve informē Laura Stašāne.

Darbnīcā piedalīsies 10 jaunākās paaudzes latviešu dejotāji. Šī būs ne tikai svarīga profesionālā pieredze mūsu dejotājiem, iepazīstoties ar ietekmīgās kompānijas Les Ballets C de la B stilu un rokrakstu, bet arī sākums sadarbībai, kas Rīgā turpināsies Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā, kad Kūns Augustainens jau strādās pie jaunas izrādes izveides kopā ar latviešu dejotājiem.

Kompānija Les Ballets C de la B ir plaši pazīstama pasaulē jau vairāku gadu desmitu garumā, tomēr tas netraucē viņiem arvien pārsteigt ar jauniem autorprojektiem. Kolektīvu 1984. gadā dibināja Alans Platēls un gaidu gaitā tas ir pārtapis par māksliniecisku platformu, kurā svarīga ir dažādu autoru līdzdalība. Kūns Augustainens ir viens no četriem aktīvi strādājošiem Les Balles C de la B horeogrāfiem un viņa darbi lielā mērā atklāj kompānijas autorstilu. Tie ir emocionāli, daudzslāņaini iestudējumi, kuros tradīcija satiekas ar popkultūru un eksplodē aizrautīgā dejā. Kūnam ir raksturīga arī antropoloģiska interese un savu izrāžu centrā viņš liek dalībnieku individuālo pieredzi un stāstus.

Sācis kā dejotājs Platēla izrādēs, Kūns vēlāk pievērsās horeogrāfijai un ieguva ievērību ar dokumentālu drāmu Ernesto (2000) – solo čīliešu hiphopa dejotājam no Briseles priekšpilsētas. Starptautisku atzinību viņam nodrošināja izrādes bache (2004), Import/Export (2006) un Ashes (2009) - te viņš atklāja savu kaisli uz baroka mūziku un, apvienojot stīgu kvartetu, operas solistus, dejotājus un akrobātus vienotā virtuozā ansamblī, radīja uz skatuves emocionāli uzlādētus stāstus mūsdienu cilvēka eksistences paradoksiem. Izrādē au-dela (2011) Kūns pievērsās džeza mūzikai, uz skatuves radīja sirreālu ainavu, bet dejotāju ansamblī pieaicināja četrdesmitgadniekus, izmantojot viņu daudz pieredzējušos ķermeņus kā pagātnes informācijas nesējus, lai pētītu “dzīvi pēc dzīves”. Kūna jaunākais darbs Badke (2013) ir tapis kopā ar palestīniešu dejotājiem vairāku gadu sadarbības rezultātā - balstīts palestīniešu tradicionālajā svinību dejā, kas sajaucas ar popkultūras elementiem, šis darbs pēta palestīniešu pretrunīgo vēlmi "kaut kur piederēt" un vienlaicīgi izrauties no šīs pasaules kārtības.

Kompānijas māja slapa: www.lesballetscdela.be

Darbnīca ar Kūnu Augustainenu ir daļa no Latvijas Jaunā teātra institūta projekta „Deja iziet pilsētā”, kas pilnībā tiks realizēts 2014. gadā, kad Rīgā uzturēsies vairāki starptautiski pazīstami horeogrāfi, lai kopā ar latviešu dejotājiem pētītu dejas potenciālu ārpus centra un veidotu izrādes un notikumus pilsētvidē. Paralēli projekts norisināsies vēl divās Eiropas pilsētās – Terni (Itālijā) un Krakovā (Polijā), un noslēgsies ar visu dalībnieku kopīgu radošo laboratoriju Rīgā 2014. gada oktobrī.

Projekts notiek ar nodibinājuma Rīga 2014, Valsts Kultūrkapitāla fonda un ES programmas „Kultūra” atbalstu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV