Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

“Sasalusī zeme” – spēle uz dzīvību un nāvi

Violanta Dzene, 30.09.2013. 15:15

Trillera priekšplānā izvirzīts policijas darbs un noziegumu atrisināšana
“Sasalusī zeme” – spēle uz dzīvību un nāvi

Režisora Skota Volkera trilleris “Sasalusī zeme”, kas balstīts reālos notikumos, attaino sērijveida slepkavas gaitas un sarežģīto vajāšanu, kas patiesajā dzīvē risinājās no 1970. gada, prasot vairāk nekā 20 jaunu sieviešu dzīvības, lai gan īstais skaitlis aizvien nav zināms. Aļaskas sērijveida slepkava tika notiesāts uz 461 gadu bez iespējas piemērot pirmstermiņa atbrīvošanu.

Filmas darbība norisinās Aļaskā, izceļot tās baiso pusi – striptīza klubus, narkomāniju un prostitūciju. Tieši no šīs vides savus upurus nolūko sērijveida slepkava Roberts Hansens. Slepkava, kurš ikdienā ir gluži parasts cilvēks – kārtīgs ģimenes tēvs, ceptuves īpašnieks un krietns mednieks, savus upurus pakļauj nežēlīgai spīdzināšanai un piespriež nāvi kā dzīvniekiem, palaižot viņus skarbajā Aļaskas savvaļā, vērojot tos un nomedījot.

Policijas centieni apturēt slepkavību virkni cieta sakāvi, un tā turpinājas 13 gadus, līdz vienai no upurēm izdevās izbēgt.

Sindija ir pusaudžu prostitūta, kurai izdevās izbēgt. Kopā ar policijas seržantu Džeku Halkombu jaunā pussaudze izstrādā plānu slepkavas notveršanai, vienlaikus tiekot ierauta spēlē uz dzīvību un nāvi.

Iespējams, sākotnēji filmas sižets atgādina kārtējo klišeju par slepkavas notveršanu, kurā visas filmas darbības ir paredzamas. Bet šoreiz par pārsteigumu filma “Sasalusī zeme” nepievēršas slepkavības motīvu pētīšanai un psiholoģijai, bet pašu noziegumu atrisināšanai, tādā veidā priekšplānā izvirzot tieši policijas darbu.

Viennozīmīgi, visbaudāmāko priekšnesumu filmā sniedz aktieru Nikolasa Keidža un Vanesas Hadžensas tēlojums. Abi izstaro to, ko sauc par “ekrāna ķīmija”. Nikolasa Keidža varonis ir nosvērtais policijas seržants Džeks Halkombs, kas par katru cenu vēlas panākt taisnību, kamēr Vanesa iejūtas haotiskās pusaudzes Sindijas lomā. Džeks ir teju vienīgais cilvēks, kas ieklausās Sindijā un dara visu, lai pasargātu viņu un dotu iespēju viņai sākt labāku dzīvi.

Nepamanīts nepaliek arī Džons Kjūsaks, kurš iejūties sērijveida slepkavas ādā. Viņa varonis liekas parasts cilvēks – kluss, mierīgs un atturīgs ģimenes tēvs, tādējādi novēršot jebkādas aizdomas no savas plēsoņa dabas.

Filma skatītājiem atklāj sīkākas izmeklēšanas detaļas un pierāda, ka tikai ar neatlaidību var piespriest taisnu tiesu.

Lomās: Vanesa Hadžensa (“Mačete nogalina”, “Neprātīgās brīvdienas”, “Briesmīgi skaists”), Nikolas Keidžs (“Nolaupīšana”, “Trakais brauciens”), Džons Kjūsaks  “Krauklis”, “2012”), Dīns Moris (“Trakās brīvdienas”), Rada Mičela (“Klusais kalns”) u.c.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV