Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Ilmāra Blumberga personālizstādes izskaņā - Dāvja Sīmaņa filma „Zīmētājs”

Easyget.lv, 30.09.2013. 15:43

Tuvojoties Ilmāra Blumberga personālizstādes „Es nemiršu” noslēgumam, ceturtdien, 3. oktobrī, plkst. 18.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls (Torņa ielā 1, Vecrīgā) notiks „Ars Rezumē” pasākums ar māksliniekam veltītas dokumentālās īsfilmas „Zīmētājs” (2007) demonstrēšanu un filmas režisora un scenārista Dāvja Sīmaņa komentāru, informē muzeja pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.
Ilmāra Blumberga personālizstādes izskaņā - Dāvja Sīmaņa filma „Zīmētājs”

Ilmāra Blumberga personālizstāde „Es nemiršu” pusotra mēneša laikā radījusi plaši izvērstu atzinīgu atsauksmju un apbrīnu plūsmu publiskajā telpā, piesaistot līdz šim lielākajai un nozīmīgākajai mākslinieka darbu ekspozīcijai dažādu sabiedrības interešu un vecuma grupu uzmanību. Atzīmējot un akcentējot izstādes pieejamības pēdējo nedēļu, Arsenālā norisināsies notikumu tematiski papildinošs pasākums, kas citā vizuālā – kinomākslas – valodā un citas nozares profesionāļa skatījumā atklās gleznotāja unikālo personību.

Par Ilmāra Blumberga individualitāti un dzīvi uzņemtas vairākas dokumentālās filmas – par mākslinieku un viņa dzīvesbiedri Marinu Janaus („Ilmārs un Marina”, rež. D. Rotbaha, 1989), par daiļradi, radīšanas procesu un mākslinieka profesiju („Ilmārs Blumbergs”, rež. L. Slava, 1993; „Kas no kā rodas?”, rež. A. Cilinska, 2001).

Dāvja Sīmaņa īsmetrāžas (20’) dokumentālā filma „Zīmētājs” (2007) pieteikta kā „tēlains stāsts par cilvēku, kurš nerada mākslu tikai sev apkārt vai sevī, bet ir to padarījis par konstantu esamības stāvokli – pieskarties papīram, dzirdēt zīmuļa skaņu un vienmēr izzīmēt sevi – tie ir latviešu mākslinieka Ilmāra Blumberga noteikumi” (filmas anotācija, Nacionālais kino centrs). „Ars Rezumē” vakara gaitā filmas režisors klātienē papildinās mākslinieka portreta realizāciju kino ar personisku un profesionālu komentāru par filmas radīšanas procesu.
Filma tapusi studijā „Lokomotīve”. Radošā komanda: producents Roberts Vinovskis, operators Andrejs Rudzāts, komponists Matīss Paeglītis. Ieguvusi Latvijas kinofestivāla „Lielais Kristaps” nomināciju.

Dāvis Sīmanis ir kinorežisors, scenārists, operators, analītisku un filozofisku rakstu autors. Ieguvis maģistra grādu Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātē (2005), šobrīd turpina studijas Latvijas Kultūras akadēmijas doktorantūrā. Debija režijā – dokumentālā filma „Versija. LNO” (2006) – ieguvusi kinofestivāla „Lielais Kristaps” balvu, bet pilnmetrāžas dokumentālā filma „Valkyrie Limited” (2009) saņēmusi Starptautiskās kino kritiķu federācijas „FIPRESCI” („Fédération Internationale de la Presse Cinématographique”) festivāla žūrijas balvu. Režisora jaunākā filma „Pēdējā tempļa hronikas” (2012) ir „Dienas gada balva kultūrā 2012” laureāte. Autors raksta teorētiskus un filozofiskus apcerējumus, lasa lekcijas par Latvijas un pasaules kino vēsturi.

Aicinām mākslas, kino interesentus un Ilmāra Blumberga talanta cienītājus izstādes izskaņā atklāt daudzpusīgās radošās personības un tās daiļrades procesa attēlojumu kino interpretācijā. Ieeja pasākumā ir bez maksas. Ieeja izstādē saskaņā ar cenrādi.

Foto: Režisors Dāvis Sīmanis. Foto (c) Kristaps Kalns

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV