Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Notiks iestudējuma "Karavīrs" papildizrādes

Easyget.lv, 02.10.2013. 13:50

Oktobrī un novembrī Latvijas Kara muzejā notiks kopas "Vilki" vadītāja Edgara Lipora monoizrādes "Karavīrs" papilduzvedumi
Notiks iestudējuma "Karavīrs" papildizrādes

Aktiera, multiinstrumentālista un vīru kopas "Vilki" vadītāja Edgara Lipora monoizrāde "Karavīrs", kas 27. un 28. septembrī notika Latvijas Kara muzejā, raisījusi plašu publikas interesi, tālab pēc skatītāju lūguma ieplānotas četras papildizrādes. Tās notiks 15. un 16. oktobrī, kā arī 1. un 2. novembrī plkst. 18:00 Latvijas Kara muzejā.

Muzikālā objektu un kustību monoizrāde "Karavīrs" ir simbolisks un saviļņojošs vēstījums par Latvijas vēsturi. Tā mērķis – latviešu un arī citu tautību puikās atraisīt mīlestību pret dzimto zemi, interesi par tās vēsturi un vīrišķīgu stāju kā domās, tā darbos. Tieši tāpēc uz izrādi īpaši tiek gaidīti skolu jaunieši, kuriem "Karavīrs" noderēs kā īstena latviešu dzīvesziņas stunda.

Izrādē apvienoti vairāki skatuves mākslas veidi: leļļu, kustību un objektu teātris, akadēmiskās mūzikas zināšanas un latviešu tradicionālā kultūra. Tālab izrādes režisore un horeogrāfe Lilija Lipora uzsver: "Pagāniskajās kultūrās ir daudz kopīgu simbolu, tāpēc izrādē izmantotais latviešu tradicionālās kultūras dziļums apvienojumā ar skatuves likumiem uzrunās arī citu tautību cilvēkus."

Lai gan Edgars Lipors iepriekš prātojis, ka iestudējuma adresāts nav paši mazākie bērni, pirmās divas izrādes radošo komandu pārliecinājušas, ka "Karavīrs" aizrauj vecuma ziņā neierobežotu auditoriju. Skatītāju reakcija liecina, ka izrādes emocionālo kulmināciju veido brīdis, kad kopā tiek vākti iepriekš publikā izkaisītie raibie kamoliņi, kas simbolizē pasaulē izkaisītos bērnus.

Interesanti, ka izrādē "Karavīrs" runātais vārds dzirdams vien paša aktiera ieskaņotajās dziesmās ar latviešu tautasdziesmu vārdiem, taču to atsver izteiksmīgā mīmika, aizraujošā ķermeņa un žestu valoda, kā arī virkne priekšmetu jeb objektu, kas, atjautīgi pielietoti, pārsteidz ar funkcionālo daudznozīmību.

Latviešu vīrieti izrādē simbolizē kara cirvis – senā latviešu karavīra drosmes atribūts, savukārt sievišķo enerģiju pauž arheoloģiski identisks kaklariņķis. Mīlestībā dzimušie bērni ir raibu raibi dzijas kamoliņi, bet laiva pārtop sirsnīgas latviešu māmulītes tēlā. Tāpat simboliska loma uzticēta puzuram, putna spalvai un vēl daudziem objektiem. Tikām Latvijai uzbrūkošo ienaidnieku, kas vēlas dzīvot uz citu rēķina, simbolizē sirpis. Kāds skatītājs tajā saskatījis padomju laikus un Sarkano armiju, Sibīriju, cits – likteni, vēl cits – kapitālisma metodes un ekonomisko krīzi.

Biļetes uz izrādēm jau šobrīd nopērkamas Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās, kā arī bilesuparadize.lv. Biļešu cena pieaugušajiem – Ls 8, savukārt skolēniem, studentiem un pensionāriem – Ls 5.

Foto: Edgars Lipors monoizrādē "Karavīrs". Foto (c) Aigars Hibneris

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV