Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Klājā nāk jauna bērnu grāmata par pūķīti Ginesu

Easyget.lv, 03.10.2013. 11:46

Pie Latvijas lasītājiem ceļo radījums, kas noteikti kļūs par daudzu bērnu labāko draugu – pūķa mazulis ar mazliet jocīgo vārdu Giness.
Klājā nāk jauna bērnu grāmata par pūķīti Ginesu

Kāpēc Giness? Izlasot grāmatu “Pūķīša Ginesa raibu raibā dzīve”, uzzināsim, ka pūķēnam ar vārda došanu bijuši lieli sarežģījumi – nabadziņš tik tikko nav nosaukts par Mikseri, bet Ginesa vārds beigu beigās dots par godu mazuļa talantam sastrādāt tik daudz nedarbu, ka tos nudien vajadzētu ierakstīt Ginesa rekordu grāmatā!

Mazais pūķu bērns ir ļoti kustīgs, ziņkārīgs un neatlaidīgs. Tik tikko iemācījies staigāt, viņš jau iekuļas dažādos negadījumos – piedzīvo "avāriju" vēderā, kļūst neredzams un apēd pats savu vārdu. Un tas ir tikai pūķīša Ginesa raibu raibās dzīves sākums...
Kopā ar klasesbiedriem zaķi Baķi, sivēnu Tukldeguni, pūķenīti Cibuli un buldogu Zerro Giness vāra košļājamo gumiju, piedalās sporta sacīkstēs, lido ar gaisa balonu, meklē zeltu, sastop īstu jūrasvilku, kuģo ar pirātu kuģi, nokļūst simtiem gadu senā pagātnē un piedzīvo vēl daudz ko citu aizraujošu.

Pūķīša “mamma”, rakstniece Gunta Krūmiņa stāsta: “Grāmata tapa mazliet netradicionālā veidā. Sākumā tie bija īsi fragmentiņi par pūķīti un viņa draugiem, kas tika publicēti avīzes bērnu stūrītī. Pamazām fragmentiņi krājās, pūķītis kļuva arvien patstāvīgāks un vairs negribēja samierināties tikai ar stūrīti avīzē. Tāpēc mazie gabaliņi tika salikti kopā, pārstrādāti, papildināti, un rezultātā pūķītis tika pie veselas grāmatas.

No kurienes radās pati ideja par pūķīti? Latviešu folklorā pūķis mēdz būt sastopams kā naudas glabātājs un sargātājs, taču tie visi ir veci un cienījami pūķi. Vai nav interesanti iztēloties, kāds varētu būt pūķa bērniņš, kādas blēņas un brīnumus no tāda varētu sagaidīt?”

Gunta Krūmiņa savulaik bijusi redaktores vietniece bērnu žurnālos "Fantadroms" un "Jampadracis", pāris gadus avīzē "Neatkarīgā" ar kolēģi veidojusi lappusi bērniem "Taciņa" par dažādiem Latvijas novadiem un pilsētām un kopā ar Uldi Ausekli un Valdi Rūmnieku rakstījusi bērnu avīzei "Kurmītis". Autores pirmā grāmatiņa mazākiem bērniem "Rūtainais sunītis" tika izdota 1995. gadā (ar pseidonīmu Gunta Madara), savukārt 2006. gadā tika publicēta ilustrēta uzdevumu grāmatiņa "Burtu piedzīvojumi". Tagad jau piecus gadus autore dzīvo Somijā – Helsinkos, taču bieži uzturas arī Latvijā.

Grāmatu ilustrējusi pazīstamā māksliniece Agija Staka.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV