Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Klajā nāk Andras Manfeldes jaunā grāmata "Ziemeļu tirgus"

Easyget.lv, 03.10.2013. 15:49

Biedrība "Literatūras KOMBAINS" laidusi klajā Andras Manfeldes trešo dzejoļu krājumu "Ziemeļu tirgus". Tās redaktors ir Jānis Rokpelnis, bet foto un dizains ir pašas autores radīts.

Lasītāju grāmata ievedīs Liepājas Karostas savdabīgajā atmosfērā, kas ar savu noskaņu un cilvēkiem līdzinās gandrīz vai Andreja Tarkovska filmu pasaulei. Šajā pasaulē ir daudz skumju un skaudruma, taču Andra Manfelde to pārvērtusi viņai raksturīgā - spilgtā un garīgas jaudas pārbagātā dzejas enerģijā.

"Es esmu dzejniece ainaviste. Vide manu dzeju ļoti ietekmē. Iepriekšējos krājumos tā bija urbānā Rīgas vide ar tramvaju ritmu, bomžiem un pārdevējām. „Ziemeļu tirgus” ainava aizsākas Centrāltirgū, pieskaras Kurzemei un noslēdzas Karostas katedrāles ēnā. Līdzīgi tam, kā gruzīnu gleznotājs naivists gleznoja uz melna audekla, arī es sevi un savus interešu objektus ierakstu daudzstāveņu, dzelzsceļsliežu un šobrīd arī ikdienišķās jūras fonā. Mana dzeja ir par lielo noslēpumu necilo ārieni jeb – vienkāršāk – meklējiet varoņus! Sētniekus, pārdevējas, konduktores, urlas, puisīti ar nolauzto ceriņu zaru un tās, kurām jau pāri piecdesmit," stāsta grāmatas autore.

„Ziemeļu tirgus” ir Andras Manfeldes trešais dzejoļu krājums, pirmais bija „Tranšejas dievi rok”, par ko viņa saņēma Ojāra Vācieša prēmiju, bet otrais „Betona svētnīcas”, par kuru izpelnījās Annas Dagdas balvu.

Šobrīd autore turpina strādāt pie izsūtīto cilvēku dzīvesstāstu grāmatas „Okeāns Ilze”, kas klajā varētu nākt nākamgad, kā arī pie romāna „Virsnieku sievas”, kas vēstīs par Liepājas Karostā sastapto sieviešu likteņiem.

Nākamā gada pavasarī Rīgas Domā pirmatskaņojumu savukārt piedzīvos Zigmara Liepiņa Transcendentālā oratorija, kam Andra Manfelde ir teksta autore.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV