Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Ar filmu par Olgu Dreģi atklās „Latvijas failu” ciklu

Easyget.lv, 04.10.2013. 10:42

No 17.oktobra pie kanāla LNT skatītājiem ik ceturtdienas vakaru nonāks jaunākās dokumentālā filmu cikla „Latvijas faili” filmas.
Ar filmu par Olgu Dreģi atklās „Latvijas failu” ciklu

Filmu cikls piedāvās uzzināt daudz interesantu faktu par Latvijas personībām, vietām, notikumiem, iepazīt labāk vēsturi un ieraudzīt nozīmīgus mirkļus. Pirmā „Latvijas faili” filma „Tautas mīlētā” vēstīs par leģendāro aktrisi Olgu Dreģi. Savukārt nākamajās ceturtdienās ikvienam būs iespēja skatīties „Veiksmes stāstus” par cilvēkiem, kuri nes Latvijas vārdu pasaulē, un atklāt vairāk, ko Latvijai nesusi padomju vara.

Aizvadītā gada rudenī LNT aizsāka tradīciju, bagātinot Latvijas dokumentālā kino arhīvus ar „Latvijas failu” filmām. Līdz šim LNT skatītājiem ir bijusi vienreizēja iespēja vērot dažādas unikālas filmas kā „Vaira Vīķe– Freiberga”, „Čigāni Latvijā”, „Monuments”, „Mūsu Vera Singajevska”, „Simboli” un citas.

Leģendārā aktrise Olga Dreģe

17.oktobra plkst 21:15 LNT skatītāji varēs vērot „Latvijas faili” filmu „Tautas mīlētā”, kas atklās stāstu par leģendāro teātra un kino aktrisi Olgu Dreģi, kura šopavasar svinēja 75.jubileju. Kāds ir O.Dreģes putojošās enerģijas un mūžīgās jaunības noslēpums? Kā tapušas viņas izcilās kino lomas un kāpēc O.Dreģes radītie skatuves un kino tēli tik dziļi iespiedušies tautas atmiņā? Kāds patiesībā ir aktrises ceļš uz panākumu virsotnēm un uz skatītāju sirdīm? Un kāda loma O.Dreģes dzīvē ir bijusi ticībai, cerībai un mīlestībai?

Veiksmes formula

Nedēļu vēlāk, 24.oktobra vakarā, LNT ekrānos nonāks dokumentālā filma „Veiksmes stāsti”, kas atgādinās par dažkārt aizmirsto, kas reiz darījis pazīstamu mūsu zemes vārdu ārpus robežām. Gadiem ilgi latvieši ar skaudību noraudzījušies uz citām tautām, kas spējušas radīt paliekošas vērtības. Lai gan latviešiem allaž bijis, arī tagad ir un vienmēr būs, ar ko lepoties. Kā spilgti piemēri minami Minox un Erenpreiss vai Latvijas bekons un sviests. Bet vai par to zina pārējā pasaule? Arī mūsdienās netrūkst cilvēku, kuri var un vēlas nest Latvijas vārdu pasaulē. Vai viņiem tas izdodas? Vai Latvijā reiz būs savs Skype vai Nokia? Varbūt jau ir, tikai nav izcelts saulītē? „Latvijas failu” filma „Veiksmes stāsts” meklē izdošanās un veiksmes formulu, atslēgu, kas vajadzīga, lai atvērtu Latviju pasaulei un pasauli Latvijai.

Par Latvijas zemi

Nākamā „Latvijas failu” filma „Padomju mantojums” tiks rādīta 31.oktobra vakarā. Lai arī padomju okupācijas armija Latviju atstājusi jau teju pirms divdesmit gadiem, taču svešās varas atstātais mantojums kā lāsts vajā Latviju vēl šobaltdien. Filma „Latvijas faili. Padomju mantojums” nav stāsts par smago morālo kaitējumu, ko Latvijai nesusi padomju vara. Tas būs stāsts par svešo militāristu atstātajām liecībām, par pamestām kara pilsētiņām un par piesārņotu vidi. Šī „Latvijas failu” filma būs par savulaik īpaši slepenām vietām un to, kas tur darīts. Latvijas tauta joprojām nav saņēmusi atbildes uz daudziem jautājumiem, kas slēpts mūsu zemē un kādas briesmas draudējušas.

Vērojiet jaunākās Latvijas failu filmas no 17.oktobra ik ceturtdienu 21:15 kanālā LNT!

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV