Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Šonedēļ sākas festivāls Māksla+Komunikācija 2013

Easyget.lv, 07.10.2013. 13:35

Otrdien, 8. oktorī, līdz ar vērienīgās 5. starptautiskās mediju mākslas, zinātnes un tehnoloģiju vēstures konferences „RENEW” atklāšanu, sākas 15. starptautiskais jauno mediju kultūras festivāls „Māksla+Komunikācija”, kas norisināsies Rīgā līdz 12. oktobrim.
Šonedēļ sākas festivāls Māksla+Komunikācija 2013

Festivāls, kas guvis starptautisku ievērību un kļuvis par vadošo šāda koncepta un mēroga pasākumu ne vien Baltijas, bet arī Ziemeļu reģionā, ik gadu pulcē ap simts dalībnieku no Latvijas, Eiropas un citām pasaules valstīm, lai diskutētu par jaunākajām idejām un attīstības tendencēm mākslā, sabiedrībā, zinātnē un tehnoloģijās. Taču šogad – pēc kārtas jau piecpadsmitajā festivālā – nākotnes vīziju vietā vēlamies doties vēsturiskā ceļojumā, lai ieskatītots digitālo tehnoloģiju mākslas vēl pavisam nesenajā pagātnē, stāsta festivāla preses koordinatore Elīna Ķempele.

No 8. līdz 11. oktobrim Rīgas Ekonomikas augstskolā norisināsies vērienīga 5. starptautiskā mediju mākslas, zinātnes un tehnoloģiju vēstures (Media Art Histories) konference “RENEW”, kas ir pirmais šāda veida akadēmisks notikums Latvijā. Pirms tam šī konference norisinājusies Berlīnē, Melburnā, Banfā un Liverpūlē. Detalizētāka informācija par konferenci: http://www.renew.rixc.lv

Festivāla īpašā programma norisināsies Rīgā no 9. līdz 12. oktobrim – kim? Laikmetīgās mākslas centrā, Maskavas ielas 8 ēkā Spīķeros, Anglikāņu baznīcā un Spīķeru koncertzālē.

Festivāla programma sāksies trešdien, 9. oktobrī, kad plkst. 19.00 kim? Laikmetīgās mākslas centra 2. stāvā Spīķeros tiks atklāta starptautiska mediju mākslas izstāde “Save As” (Saglabāt kā), kas nedos instrukcijas, bet uzdos jautājumus par laikmetīgās mediju mākslas saglabāšanu. Kurators: Raitis Šmits. Izstādē būs apskatāmi interaktīvi mediju mākslas darbi, kuru autori ir starptautiski atzīti tīkla mākslas pionieri, kas turpina aktīvi darboties mūsdienu mediju mākslas laukā. Izstādes mākslinieki: Aleksejs Šulgins (Alexei Shulgin), Aristarks Černiševs (Aristarkh Chernishev) / Krievija, Oļa Ļaļina (Olia Lialina) (Krievija / Vācija), Dragans Espenšīds (Dragan Espenschied) / Vācija, Sesile Babiole (Cécile Babiole) Francija, Hīss Bantings (Heath Bunting) / Lielbritānija, Roberts Sakrovskis (Robert Sakrowski), Konstants Dullārts (Constant Dullaart) / net.artdatabase.org / Vācija, E-Lab / RIXC / Latvija, Lamberto Teotino / Itālija, Bendžamins Galons (Benjamin Gaulon), Karls Klomps (Karl Klomp), Gijs Gīskes (Gijs Gieskes), Toms Verbrugens (Tom Verbruggen) / ReFunct Media (Francija / Nīderlande), mākslinieku kolektīvs Jodi / Nīderlande, Parags Kumars Mitals (Parag Kumar Mital) (Lielbritānija), Evans Rots (Evan Roth) / ASV / Francija.

Izstāde kim? (Maskavas ielā 12/1) būs apskatāma līdz 17. novembrim. Izstādē apmeklētājus sagaidīs un darbosies gidi. Izstādes darba laiks: pirmdienās: slēgts, otrdienās: 12.00 – 20.00, trešdienās, ceturtdienās, piektdienās, sestdienās, svētdienās: 12.00 - 18.00. Ieejas maksa: pieaugušajiem – 2 Ls, skolniekiem, studentiem un pensionāriem – 1 Ls, bezmaksas ieeja preses pārstāvjiem, uzrādot preses karti, otrdienās – ieeja bez maksas.

Savukārt festivāla atklāšanas vakara programmā plkst. 20.00 Maskavas ielas 8 ēkā Spīķeros – skaņu un mediju mākslinieki Šū Lī Čenga (Shu Lee Cheang) no Francijas un Martins Hauzs (Martin Howse) no Lielbritānijas piedāvās neordināru audio tīkla mākslas performanci “Kompostējot pilsētu. Kompostējot tīklu” (Composting the City. Composting the Net), kas akcentē urbānās vides ekoloģijas jautājumus.

Piektdien, 11. oktobrī, plkst. 22.00 Anglikāņu baznīcā Rīgā norisināsies eksperimentāli avanagardisks elektroniskās mūzikas koncerts “Rund-Funk-Empfangs-Saal” – vides radio mūzika īpaši gariem viļņiem, kurā uzstāsies šobrīd vieni no akutālākajiem skaņu un starpdisciplinārajiem māksliniekiem Eiropā – Edvīns van der Heide (Edwin van der Heide) no Nīderlandes un Jans Pēters E.R. Zontāgs (Jan-Peter E.R. Sonntag) no Vācijas.

Biļetes uz koncertu ir nopērkamas Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās un internetā: http://www.bilesuparadize.lv/events/perf/6760 Biļetes cena: 5 Ls, studentiem, skolēniem un pensionāriem – 2,50 Ls

Festivāla noslēgumā – sestdien, 12. oktobrī, plkst. 19.00 Spīķeru Koncertzālē notiks audiovizuālas performances un elektroniskās mūzikas koncerts, kas attiecības starp skaņu, telpu un attēlu risinās no visdažādākajām, radikāli atšķirīgām perspektīvām.

Sestdienas vakara īpašais viesis – Maikls Senšerijs (Michael Century) no ASV ir komponists, pianists un akordeonists, kas akordeona spēli paspilgtina ar ritmiskām elektroniskās mūzikas pulsācijām. Pazīstamie kanādiešu elektroniskās mūzikas mākslinieki Metjū Bīdermans (Matthew Biederman) un Alens Tibols (Alain Thibault) savā performancē akcentēs skaņas un telpas fizikalitāti. Savukārt daudzsološais britu skaņu mākslinieks Teo Bērts (Theo Burt) 'dzīvajā' performancē radīs dinamisku un kontrastējošu skaņas un attēla divdimensionālu izspēli.

Pavisam atšķirīgu skaņas un apkārtējās vides skanējumu piedāvās itāļu izcelsmes šveiciešu kopmonists Luka Forkuči (Luca Forcucci), kurš savās kompozīcijās ievērojami paplašina skaņas ilustratīvo nozīmi. Savukārt latviešu skaņu un video mākslinieki Irīna Špičaka, Krišjānis Rijnieks, Platons Buravickis piedāvās reālā laikā ģenerētu 3D audioreaktīvu performanci.

Biļetes uz koncertu ir nopērkamas Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās un internetā: http://www.bilesuparadize.lv/events/perf/6761. Biļetes cena: 7 Ls, studentiem, skolēniem un pensionāriem – 3,50 Ls

No 4. līdz 8. novembrim Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorijā (MPLab) (Kūrmājas prospektā 13, Liepājā) notiks festivāla “Māksla+Komunikācija” satelītpasākums – 4. starptautiskā jauno mediju mākslas nedēļa “iWeek” ar radošajām darbnīcām, publiskām lekcijām, jauno mākslinieku prezentācijām, izstādēm un audiovizuālām performancēm.

Vairāk informācijas par festivālu: http://festival.rixc.lv

Foto: Benjamin Gaulon, Karl Klomp, Gijs Gieskes, Tom Verbruggen (Francija-Nīderlande). “ReFunct Media”, kopš 2010.g. Foto (c) Benjamin Gaulon

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV