Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Rīgas pilī esošos muzejus pārvietos uz pagaidu telpām

Easyget.lv, 08.10.2013. 17:08

Rīgas pilī esošos Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Rakstniecības un mūzikas muzeja un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumus pārvietos uz pagaidu telpām, izvairoties no turpmākās krājumu bojāšanās un nodrošinot to saglabāšanu un pieejamību.

Nepieciešamība pievērst pastiprinātu uzmanību jautājumam par Rīgas pilī izvietoto muzeju turpmāko darbību radās pēc ēkā, Pils laukumā 3, notikušā ugunsgrēka, kas izcēlās 20. jūnija naktī.

Pēc ugunsgrēka, veicot apsekošanu Rīgas pils Konventa daļas, kurā atrodas trīs muzeji, ir secināts, ka Rīgas pils telpu tehniskais stāvoklis un mikrobioloģiskā vide nav piemērota muzeju krājumu uzglabāšanai un personāla darbībai. Tāpēc valdība kā optimālāko atbalstīja risinājumu, kas paredz, ka muzeji atstāj Rīgas pili. Muzeju krājumi līdz laikam, kad tiks izveidots Muzeju krātuvju komplekss Rīgā, Pulka ielā 8, tiks izvietoti vairākās pagaidu vietās Rīgā. Latvijas Nacionālā vēstures muzejs krājums atradīsies telpās Lāčplēša iela 106/108, Rakstniecības un mūzikas muzeja krājums - Tērbatas ielā 75, savukārt Bauskas ielā 20 būs Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Ārzemju mākslas departamenta krājums. Nolemts, ka Latvijas Nacionālā vēstures muzeja pagaidu ekspozīciju izvietos Brīvības bulvārī 32.

Šā risinājuma kopējās izmaksas ir apmēram trīs miljoni latu. Finansējumu, kas nepieciešams 2013. gadam, ir paredzēts segt no valsts budžeta programmas „Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”, savukārt finansējums laika periodam no 2014. gada līdz 2019. gadam tiks plānots kārtējā gada valsts budžetā.

Pieņemtais valdības lēmums ļaus VAS „Valsts nekustamie īpašumi” uzsākt pagaidu telpu sagatavošanu muzeju krājumu un Latvijas Nacionālā vēstures muzeja ekspozīciju izvietošanai. Apjomīgākie pagaidu telpu sagatavošanas darbi paredzami Lāčplēša ielā 106/108 – to veikšanai tiek plānoti četri mēneši.

Pēc muzeju sniegtajiem aprēķiniem, krājumu pārvietošanai uz pagaidu telpām būs nepieciešami seši mēneši.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV