Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Izdots romāns par Brīvības pieminekļa autoru Kārli Zāli

Easyget.lv, 14.10.2013. 12:54

Klajā nācis Valda Rūmnieka un Andreja Miglas jaunākais kopdarbs “Trīs zvaigznes”
Izdots romāns par Brīvības pieminekļa autoru Kārli Zāli

Aicinājums atdzīvināt Latvijas vēsturi, lai tā kļūtu tuvāka un saprotamāka mūsdienu cilvēkam, īpaši jauniešiem, pēdējā laikā dzirdams bieži. Tam mērķtiecīgi un neatlaidīgi seko latviešu prozaiķu tandēms Valdis Rūmnieks un Andrejs Migla. Lasītāji jau iepazinuši un iecienījuši viņu vēsturiskos romānus “Kuršu vikingi”, “Sveiks, jautrais Rodžer!” un “Viestura zobens”, kā arī biogrāfisko romānu “Čaks”. Apgādā Zvaigzne ABC klajā nācis autoru jaunākais kopdarbs “Trīs zvaigznes” – biogrāfisks romāns par ģeniālo latviešu tēlnieku, Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu, kā arī daudzu citu izcilu tēlniecības darbu autoru Kārli Zāli (1888–1942), kuram 2013. gada 28. oktobrī atzīmēsim 125 gadu jubileju.

Katrs, kurš dzīvo vai ir viesojies Rīgā, pazīst gan Brāļu kapu kompleksa varenās skulptūras, gan Brīvības pieminekli – Latvijas simbolu, kas jau vairāk nekā pusgadsimtu par spīti visām okupācijas varām slejas pašā Rīgas sirdī. Bet ko un cik zinām par šo, šķiet, jau mūžīgi pastāvošo meistardarbu radītāju? Valdis Rūmnieks un Andrejs Migla ir centušies atrast visu iespējamo vēsturisko materiālu par slavenā tēlnieka dzīvi, ietērpjot atrasto raitā stāstījumā, dzīvos un asprātīgos dialogos, spilgti tēlotās laikmeta ainās un iejūtīgās pārdomās. Grāmatu rotā gan krāsainas un melnbaltas fotogrāfijas – Kārļa Zāles un viņa darbu attēli, gan ar leģendāro mākslas darbu tapšanu saistīto oficiālo dokumentu kopijas.

Romāna galveno varoni lasītājs vispirms iepazīst viņa jaunības gados Liepājā, tad seko līdzi jaunieša mācībām Kazaņā, Maskavā un Pēterpilī, kopā ar viņu priecājas par pirmajiem panākumiem, ir liecinieks neatlaidīgajam tēlnieka darbam jaunajā Latvijas valstī, mākslinieku bohēmai un trakulībām, kā arī neizbēgamajām savstarpējām intrigām un konkurences cīņām. No Kārļa Zāles tēla strāvo spēks un misijas apziņa, kaut gan tēlnieka mierīgo jaunrades darbu reizēm kavē politiķu un kolēģu aizdomīgums un nenovīdība un 20. gadsimta sāpīgie vēstures pavērsieni. Taču galvenais mākslinieka dzīvē vienmēr bijis viņa darbs, kas veltīts Latvijai un tautai. Kā romāna lappusēs saka tā galvenais varonis: “Darbu ir simtiem – kustībā: no nelielas izjūtas, varbūt murgaina sapņa līdz māla ķepīgumam, ģipša valkanajam smārdam, idiotiskām sanāksmēm ar tūkstoš variantiem un akmens varenībai. Bet Brīvības piemineklis ir tikai viens!”

Romāns “Trīs zvaigznes” būs lieliska dāvana gan latviešu valodas, literatūras un vēstures skolotājiem, gan katram patiesam Latvijas patriotam. Romāna atvēršanas svētki notiks 21. oktobrī plkst. 17.00 Rīgas Latviešu biedrības nama Baltajā zālē.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV