Otrdiena, 16.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mintauts, Alfs, Bernadeta;

„Dāmu paradīze” Rīgas Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā

Easyget.lv, 14.10.2013. 13:17

Eiropas Modes vēsture no 1900. līdz 2000. gadam uz Rīga 2014 brīvdabas skatuves un uz ekrāna
„Dāmu paradīze” Rīgas Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā

Turpinās darbs pie vērienīgā Rīgas Eiropas kultūras galvaspilsētas projekta - desmit brīvdabas izrāžu cikla par Eiropas modes vēsturi, aptverot Eiropas modes attīstības tendences no 1900 līdz 2000 gadam.

Stillizētajās sadzīves ainās „Dāmu paradīze” prezentē pirmo modes mākslinieku Polu Puarē, Koko Šaneli, Džekiju Kenediju, Endiju Vorholu, Žanu Polu Sartru, Matu Hari, Ivu San Lorānu, Kristianu Dioru, Pikasso, Ģertrūdi Štainas kundzi un citus modes un kultūras vēsturē pazīstamus personāžus, kas iezīmē izteiktākās laikmeta modes tendences un konkrētos modes attīstības laika posmus. Kostīmus ekrāna tēliem un skatuvei uzaicināti veidot modes dizaineri - tērpu mākslinieki Natālija Jansone, Žanete Auziņa, Indra Salcēviča, Elita Patmalniece, Rūta Kuplā, Roberts Krauze u.c. Ekrāna tēlus atveido Maija Doveika, Dārta Daneviča, Ieva Aleksandrova-Eklone, Jūlija Ļaha, Zane Daudziņa, Raimonda Vazdika, Ērika Eglija, Normunds Bērzs, Ģirts Rāviņš un citi aktieri. Izrādes komentāru ierunājuši Mārtiņš Vilsons, Baiba Broka, Ģirts Ķesteris, Kristīne Nevarauska, Indra Roga, Elita Kļaviņa. Andris Freidenfelds un citi.

Desmit „Dāmu paradīzes” brīvdabas izrādes nākamgad piedāvās plašu vēsturiskās izziņas materiālu, spilgtu ekrāna, scenogrāfijas un skatuves darbības sintēzi, aicinot ienākt krāšņā vizuālo tēlu pasaulē, kurus veidojusi grima māksliniece Baiba Grīna.

Ekrāna desmitgades modes stāstu „Dāmu paradīze” filmēšanas periods ilgs līdz pat novembra beigām, kustīgās bildēs izspēlējot 150 laikmetam raksturīgas sadzīves ainiņas. Iestudējuma autore un režisore kinorežisore un žurnāliste Ilona Brūvere skatuves mēģinājumus ar „Dāmu paradīzes” aktieru trupu, dejotājiem un modeļiem, uzsāks 2014. gada pavasarī, lai uz brīvdabas izrādēm, kas stāsta par Eiropas modes vēsturi, aicinātu nākamās vasaras nedēļas nogales vakaros.

Vizuāli ietilpīgā Rīga Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014 projekta producents ir Mediju komunikācijas darbnīca, filmu studija Kinolats.

Līdzās vērienīgajiem Rīgas Eiropas galvaspilsētas projektiem „Dāmu paradīze” un Liktens lietu muzejs filmu studija Kinolats nākamgad nodos skatītāju vērtējumam arī savu jaunāko pilnmetrāžas dokumentālo spēli „Tapieris”, kas stāsta par „Tango karali” Oskaru Stroku. „Tapiera” dzīves notikumus uz ekrāna izspēlēs Gints Grāvelis, Jakovs Rafalsons, Marija Bērziņa un Andris Bulis. Filma nav tikai vēstījums par mūziķi un viņa karjeras līkločiem, bet gan arī stāsts par dzīves nejaušībām, laimīgu sakritību un tās nepastāvīgo dabu.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV