Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

kim? aicina uz Margaridas Mendesas veidotu performanču ciklu "Rezonējošā kamera"

Easyget.lv, 15.10.2013. 10:06

kim? Laikmetīgās mākslas centrs aicina uz „Resonant Chamber” (Rezonējošā kamera) - Margaridas Mendesas veidots performanču cikls par audio spektralitāti Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014 programmas „Gaidot... (Kādas idejas arheoloģija)” ietvaros 25. un 26.oktobrī Latvijas Mākslinieku savienībā, RIXC Mediju telpā un bārā „Chomsky”.
kim? aicina uz Margaridas Mendesas veidotu performanču ciklu "Rezonējošā kamera"

Nolūkā atmodināt parapsihologa un Elektroniskā balss fenomena pioniera Konstantīna Raudives rēgu, portugāļu kuratore Margarida Mendesa (Margarida Mendes) mākslinieku grupas pavadībā atgriežas Rīgā, lai ar performanču cikla palīdzību tiektos pētīt kolektīvās zemapziņas uztveres bezdibeni, vienlaikus atveidojot to ar informācijas elektrifikācijas palīdzību un jaunu tehnoloģiju parādīšanos.

Jau kopš telegrāfa izgudrošanas līdz arvien pieaugušajai ticībai informācijas infrastruktūru materialitātē, mums vienmēr ir bijusi vēlme meklēt pārraides iespējas. Virzoties cauri šim vētrainajam un atbalšu pilno nozīmju mākonim, mūsu mērķis ir bijis nemainīgs - demistificēt uz matēriju projicēto domu viļņa garumu, izgaismojot vēlmes un spekulācijas, kas pašas par sevi ir entropiskas.

Uzlūkojot šo impulsu pārmērību, kā cilvēkveidīgas antenas mēs turpinām uzskaņot savu ausu gliemežnīcas un otolītus, skenējot bezgalīgo Visumu, vienlaikus ilgojoties nošķirt signālu no trokšņa, tiecoties pēc kontakta un mūsu spektrālās eksistences saprašanas.

Iepazīstinot ar dažādu mākslinieku darbiem, kuri pēta audiālu fenomenu apgabalus, estētiskās tehnoloģijas, okultismu un paš-percepcijas cildenumu, cikla mērķis ir izjautāt dažas tehnoloģiskās problēmas, ekstrapolējot tās no parazinātnes lauka planetārā sfērā.

Šāds piemērs ir Emīlijas Kurilovičas (Emilia Kuryłowic) performatīvā instalācija „Euro-Ephemera Mystical Relaxation System” (Eiro-viendienīte – Mistiska relaksācijas sistēma), kas pēta saskares un fizikalitātes transcendenci, izveidojot relaksācijas platformu, kas atsauc atmiņā vienkāršu paradīzi, un Nuno da Luša (Nuno da Luz) „Reel To Reel – Living Vérité” (Filma pret Filmu = Dzīvā Vérité), audio sesija, kur pielietoti zemas frekvences elektromagnētiskās radiācijas lauka ieraksti un paša mākslinieka kolekcija ar satelīta īsviļņu raidījumiem.

Vaņa Smiļaničs (Vanja Smiljanić), kurš ir pētījis slepenos rituālus un sektas, tādus kā Kosmiskie Cilvēki, sniegs performanci „Strobe Antumbra”, poētiski vadītu ceļojumu caur imagināru tukšumu. Tai sekos „Possession Trance” (Apsēstības Transs), hipnotisks Raiena Džordana (Ryan Jordan) audio rituāls, kas pēta neironu aktivitāti elektriskas pārslodzes stāvoklī, pielietojot mirgošanu.

„The Levitating Machine” (Levitējošā mašīna) laikā – dialogam atvērta paralēlā sesijā, kas notiks ideju laboratorijas formā, kurā neformāli tiks apspriesti jautājumi par šīs programmas virzītājspēkiem, paplašinot mākslinieku ierosinātās refleksijas dari pats estētikas un amatierzinātņu teritorijās.

Programma:

25.oktobris

  • 18:00 Latvijas Mākslinieku savienībā (11.novembra krastmala 35) „Euro-Ephemera Mystical Relaxation System” (Eiro-viendienīte – Mistiska relaksācijas sistēma), Emīlijas Kurilovičas performatīva instalācija
  • 21:00 RIXC Mediju telpā (11.novembra krastmala 35) „Reel To Reel – Living Vérité” (Filma pret Filmu = Dzīvā Vérité), Nuno da Luša klausīšanās seanss

26.oktobris

  • 17:00 Bārā Chomsky (Lāčplēša ielā 68) „The Levitating Machine” (Levitējošā mašīna), domāšanas darbnīca Margaridas Mendesas vadībā
  • 21:00 RIXC Mediju telpā „Strobe Antumbra”, Vaņas Smiļaniča performance un „Possession Trance” (Apsēstības transs), Raiena Džordana skaņas rituāls

Ieeja pasākumos bez maksas.

Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014 programmas projekta „Gaidot... (Kādas idejas arheoloģija)” ietvaros Rīgā no dažādām pasaules valstīm ierodas atšķirīgu disciplīnu profesionāļi-domātāji, to vidū kuratori, filozofi, rakstnieki, mākslinieki un mūziķi, ar mērķi pētīt, iedvesmoties un mijiedarboties ar vietējo kultūrvidi. Šo domātāju viesošanās Rīgā ir savstarpēji atšķirīgas – tās ir gan ar mākslinieku studiju vizītēm saistīti radoši braucieni, gan specifisku teorētisko nostādņu prezentācijas, kā arī instalāciju un performanču cikli. Margaridas Mendesas kūrētā vizīte ir otrā epizode pasākuma ciklā, kas aizsākts ar kuratora un rakstnieka Krisa Šārpa (Chris Sharp) lasījumu š.g. augustā.

Foto: Margarida Mendesa. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV