Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Ar vieslekciju Rīgā uzstāsies pazīstamā franču dizainere Matalī Krasē

Easyget.lv, 15.10.2013. 13:21

Piektdien, 18. oktobrī, plkst. 14.00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10/20, Rīgā) ar bezmaksas atklātu vieslekciju uzstāsies Francijas mūsdienu dizaina zvaigzne Matalī Krasē, informē muzeja pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.
Ar vieslekciju Rīgā uzstāsies pazīstamā franču dizainere Matalī Krasē

Franču rūpnieciskā dizaina māksliniece Matalī Krasē (Matali Crasset; 1965) pieder pie jaunākās Francijas dizaineru 21. gadsimta paaudzes un tiek atzīta par vienu no spēcīgākajām savas jomas pārstāvēm.

1991. gadā Matalī Krasē absolvējusi Nacionālo Industriālā dizaina augstskolu ENSCI – Les Ateliers (École nationale supérieure de création industrielleliers) Parīzē. 1998. gadā, pēc pirmās sadarbības ar itāļu dizaineru Denisu Santakjaru (Denis Santachiara) Milānā un franču dizaineru Filipu Starku (Philippe Starck) Parīzē, Matalī Krasē nodibināja savu dizaina studiju „Matali Crasset Productions”. Tā atrodas Parīzē, Belevilā, kādas atjaunotas tipogrāfijas telpās.

Kopš tā laika Matalī veido dizainu smaržu pudelēm, audioplejeriem, televizoriem, gaismas ķermeņiem, spoguļiem, dīvāniem, moduļu sistēmām, traukiem, noformē ekspozīciju telpas. Matalī Krasē uzskata, ka dizains ir radošs darbs, pētniecība, kurā mākslinieks, izejot no sākotnēja vērotāja pozīcijām, vēlāk rada dizaina produktus gan ikdienai, gan arī iezīmē savus nākotnes plānus. Līdz ar to pati dizainere nepārtraukti atrodas radošā pētniecības procesā. Viņa pārzina vēsturisko mantojumu, interesējas par dažādām dzīves jomām – sākot no amatniecības līdz elektroniskai mūzikai, no tekstila rūpniecības līdz gadatirgu piedāvājumam. Autore īsteno savus projektus grafiskajā, priekšmetiskajā, vides un mēbeļu dizainā, arhitektūrā, scenogrāfijā, mūzikā, performanču mākslā, veido kopējus projektus ar citiem māksliniekiem (piemēram, viens no projektiem tapis sadarbībā ar ASV gleznotāju un instalāciju mākslinieku Pīteru Heliju (Peter Halley)). Tāpat dizainere aktīvi iesaistās sociālos projektos, meklējot eksperimentālos alternatīvus risinājumus.

Mākslinieces piedāvātie priekšmeti ikdienas lietošanai ir daudzfunkcionāli un futūristiski: pufs viegli pārtop par galdu, galda virsma – par plauktu, bet gulta – par dīvānu un diviem atpūtas krēsliem. Francijā šādus transformerus apzīmē ar vārdu „ludique”, jo Matalī radītās mēbeles provocē spēli un eksperimentu.

Viens no unikālajiem Matalī Krasē projektiem „Kad Džims dodas uz Parīzi” („Quand Jim monte à Paris”) radies, domājot par guļvietas ierīkošanu viesim. Dizaina objekts sastāv no vairākām daļām: matrača, modinātāja un naktslampiņas. Visi elementi apvienoti vienā kompaktā rullī-kolonnā, kas ir viegli transformējama un savāktā stāvoklī neaizņem daudz vietas, simboliski apvienojot viesmīlību un mobilitāti.

Vairāk par mākslinieci: www.matalicrasset.com.

Pēc īpaša Francijas institūta Latvijā uzaicinājuma Matalī Krasē viesosies Rīgā tikai vienu dienu, kurā sniegs lekciju par laikmetīgu dizainu Francijā, iezīmējot iespējamos tālākās attīstības virzienus un perspektīvas, kā arī pastāstīs par saviem projektiem un idejām. Latvijas auditorijai tiek piedāvāta unikāla iespēja iepazīties ar šīs multidisciplinārās mākslinieces radošo darbību, novērtējot viņas daudzšķautnainās spējas, vēlmi veidot apkārtējo vidi humānāku un atvērtāku, un saprast, ka mūsdienās dizains neaprobežojas tikai ar skaistu priekšmetu radīšanu. Matalī Krasē prezentācija būs kā solis uz priekšu dizaina nākotnē.

Lekcija tiek organizēta izstādes „20 Francijas dizaina ikonas. Dialogs” ietvaros, kura no 11. oktobra līdz 24. novembrim ir skatāma Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja Lielajā zālē. Lekcija notiks franču valodā ar sinhronu tulkojumu uz latviešu valodu. Ieeja lekcijā ir bez maksas.

Foto: Franču dizainere Matalī Krasē. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV