Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Latvijas reģionos notiek Latvijas Tautas frontes 25 gadu jubilejai veltīti pasākumi

Easyget.lv, 17.10.2013. 14:15

Daudzviet Latvijā notiek pasākumi un izglītojošas aktivitātes, kas saistītas ar Latvijas Tautas frontes (LTF) 25 gadu jubileju un kuru mērķis ir akcentēt Latvijas valstiskās neatkarības atgūšanas vēsturisko nozīmību.

Pasākumu norisi nodrošina Kultūras ministrijas (KM) izsludinātā atklātā projektu konkursā piešķirtais finansējums LTF jubilejas pasākumu īstenošanai reģionos. Konkursā atbalstītos projektus plānots īstenot līdz 2014. gada maijam.

Nozīmīgākie LTF jubilejas pasākumi ietver ceļojošās izstādes un lekcijas, dokumentālo filmu izrādes, tikšanās ar LTF dibinātājiem un aktīvistiem novados, īpaši iesaistot skolu jaunatni visā Latvijā. Liela izmanība jubilejas pasākumos ir pievērsta kultūrvēsturisko liecību apzināšanai – atmiņu, vēstures avotu un dokumentu apkopošanai, izpētei un pieejamības veicināšanai.

KM rīkotā konkursa mērķis bija nodrošināt jubilejas pasākumu īstenošanu Latvijas reģionos, veicināt ar LTF darbību saistīto kultūrvēsturisko materiālu apzināšanu, komplektēšanu un popularizēšanu, veidojot sadarbību starp muzejiem, bibliotēkām, arhīviem un izglītības iestādēm.

KM rīkotā konkursa abās kārtās tika atbalstīti 45 projektu pieteikumi: deviņi no Kurzemes, astoņi no Latgales, septiņi no Vidzemes, deviņi no Zemgales un deviņi no Rīgas un Rīgas reģiona. Tāpat tika atbalstīti Latvijas Nacionālā arhīva, Latvijas Okupācijas muzeja un Latvijas Nacionālā vēstures muzeja veidotie projekti, kas paredz LTF 25. gadskārtai veltītus pasākumus un norises vairākos Latvijas reģionos.

Piedalīties konkursā par līdzfinansējuma saņemšanu varēja pašvaldību publiskās bibliotēkas un akreditētie pašvaldību, autonomie un privātie muzeji, Latvijas Nacionālā arhīvs, kā arī izglītības iestādes. Lielākā daļa - 30 no atbalstīto projektu iniciatoriem ir muzeji. Savukārt ar 11 projektiem abās konkursa kārtās piedalījās publiskās bibliotēkas, divus projektus iesniedza izglītības iestādes un vienu – Latvijas Nacionālais arhīvs. Pieteiktajos projektos kā sadarbības partneri ir iesaistījušies lielākā daļa valsts zonālo arhīvu, 70 izglītības iestādes, kā arī 36 dažādas iestādes un nevalstiskās organizācijas. KM rīkotā konkursa kopējais finansējumu bija 60 000 latu.

Jau ziņots, ka pagājuša gada nogalē valdībā izskatīja informatīvo ziņojumu par LTF 25 gadu jubilejas pasākumiem un lēma par finanšu līdzekļu piešķiršanu četriem prioritāriem pasākumiem: tematisko izstāžu organizēšanai visā Latvijā, pamatekspozīcijas izveidei LTF muzejā, grāmatas izdošanai un dokumentālas filmas uzņemšanai par LTF darbību.

Plašāku informācija par pasākumiem un aktivitātēm reģionos lasīt: /lv/ministrija/tautas_frontes_jubileja.html

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV