Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Porcelāna pēcpusdiena kopā ar Imantu Klīdzēju

Easyget.lv, 18.10.2013. 10:20

Sestdien, 19. oktobrī 15.00 Rīgas Porcelāna muzejā, Konventa sētā, Kalēju ielā 9/11, notiks lekcija par porcelāna rašanos Ķīnā, informē Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības pārstāve Anete Baumane.
Porcelāna pēcpusdiena kopā ar Imantu Klīdzēju

Ķīna ir porcelāna dzimtene un lai arī zināmāki fakti par tā rašanos un ražošanas tehnoloģijām fiksēti sākot ar 10. gadsimtu, tā vēsture ieteicas vēl senāk. Unikālās gadsimtu gaitā noslīpētās un paaudžu pēctecībā saglabātās porcelāna receptes un reizēm neizprotamās tehniskās pilotāžas izpildītas ar salīdzinoši vienkāršiem paņēmieniem, kas pamatā balstās uz cilvēku roku darbu, saista ikvienu keramikas interesentu.

Mākslinieks Imants Klīdzējs Ķīnā bijis vairakkārt. Ar eiropieša acīm vērojot austrumu kultūru, uzkrāts ne mazums fotoattēlu, faktu un nostāstu par valdzinošo Ķīnas porcelānu. Ar saviem atklājumiem pieredzējušais keramiķis un aizrautīgais stāstnieks gatavs dalīties „Porcelāna pēcpusdienā” šo sestdien, Rīgas Porcelāna muzejā noturot bagātīgi ilustrētu lekciju „Porcelāna rašanās Ķīnā". Imants Klīdzējs stāstīs par porcelāna sagatavošanas tehnoloģiju, galvenajiem attīstības virzieniem gan porcelāna masas gan glazūras tehnoloģijā, kas dažādos Ķīnas reģionos var atšķirties, un sniegs ieskatu atšķirībās ar Eiropas porcelānu.

Ieeja bez maksas.

Foto: Imants Klīdzējs 2012. gada kultūras foruma Baltā naksts pasākumā Rīgas Porcelāna muzejā demonstrē porcelāna virpošanu. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV