Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Garlaicīgākās grāmatas TOP 5

Easyget.lv, 18.10.2013. 11:01 | komentāri (2)

Ikvienam grāmatu cienītājam kaut reizi dzīvē rokās ir nonākusi daiļliteratūras grāmata, kas sākotnēji šķiet saistoša, bet laika gaitā tiek apjausts, ka vēlme to izlasīt līdz beigām strauji samazinās. Grūti uztverama doma vai pārāk sarežģīts saturs it tikai daži no iemesliem, kas nepārptotami aicina domāt, ka grāmata lasītāju bezgala garlaiko.
Garlaicīgākās grāmatas TOP 5

Ieskatīsimies garlaicīgāko daiļliteratūras grāmatu TOP 5.

“Cilvēks bez īpašībām”

Vairāk nekā 1700 lappušu biezo romānu autors Roberts Musils rakstīja vairāk kā divdesmit gadus, tomēr tas tā arī netika pabeigts.

“Cilvēks bez īpašībām” ir monumentāls romāns, kas tika publicēts trijos sējumos. Romāna darbība norisinās īsi pirms Pirmā pasaules kara Vīnē, attainojot tā laika sabiedrību un dzīves paradoksus. Stāsta centrā ir Ulriks, cilvēks – pastāvīgs domātājs, kura raksturā ir nepārtraukti analizēt un uzlabot gan sevi, gan apkārtējos. Agrāk meklējis patiesību caur mīlestību, tagad viņš to rod zinātnē.

Lai gan Vācijā grāmata ir tikusi atzīta par veiksmīgu un iemantojusi popularitāti, citviet tā palikusi nesaprasta. Kā daļai modernisma romānu, tai trūkst labu ideju, spēcīgu tēlu un dzirkstoša humora, lasāmvielu ierindojot garlaicīgāko grāmatu topā.

Oriģinālais nosaukums: "The Man Without Qualities", autors Roberts Musils.

“Pusnakts grēki”

Iespējams, sākotnēji Loras Leigas grāmata liksies saistoša sižeta dēļ. Kā vairums detektīvromānu arī šis izmeklē kādu slepkavību, varoņi mirst un kāds cīnas, lai pierādītu savu nevainību, vēl kāds iemīlas.

Par grāmatas neveiksmi nekalpo detektīvromāniem raksturīgās klišejas, bet par tekstuālais saturs. Galvenais mīnuss, kas grāmatu padara bezgala nebaudāmu, ir nesaprotamais sižets, varoņi, neveikla valoda, nerunājot par notikumiem, kuros lasītājs pamana virkni kļūdu.

Oriģinālais nosaukums: "Midnight sins", autors Lora Leiga.

“Svētceļnieka takas”

Puritāņu rakstnieks Džons Banjans sarakstījis alegorisko darbu “Svētceļnieka takas”, kas tiek uzskatīts par vienu no nozīmīgākajiem darbiem reliģiskajā literatūrā, lai gan nekad nav ticis pilnībā izpārdots.

Pirmā grāmatas daļa attaino kristieša ceļojumu no dzimtās pilsētas uz Debesīm. Pa ceļam viņam jāattīrās no grēkiem un jāmeklē atbrīvošanās. Otrajā daļā atainoti notikumi kristiešu ģimenē, incidenti un negadījumi viņu ikdienas dzīvē un cerības, ko sniedz svētceļojums.

Jau 1950. gadā Džona Banjana “Svētceļnieka takas” tika atzīta par visu laiku garlaicīgāko grāmatu, kas liek ticēt, ka arī mūsdienās cilvēkiem, kuri galvenokārt meklē interesantu un elpu aizraujošu literatūru, šī grāmata nešķitīs pietiekami saistoša.

Oriģinālais nosaukums: "The Pilgrim's Progress”, autors Džons Banjans.

“Atlas paraustīja plecus”

Izvēlēloties šo grāmatu, kuras nosaukums pat savā veidā šķiet pietiekami uzrinājošs, lasītājs, visticamāk, zaudēs pacietību pēc 70 lappušu biezs filozofisks izklāsts par to, kā cilvēki virza kopējo sabiedrības produktivitāti.

Aienas Rendas grāmatā “Atlas paraustīja plecus” stāsta par cilvēku, kurš pielīdzināms titānam grieķu mitoloģijā un uz saviem pleciem tur pasauli. Grāmatā tiek pētīta ASV sabiedrība, kurā bagātākie iedzīvotāji atsakās maksāt nodokļus, ignorējot valdības noteikumus, slēdzot savu uzņēmumus.

Autors grāmatā attainojis gan romantiku, noslēpumus un zinātnisko fantastisku, teksti ir filozofiski un alegoriski, kas prasa īpašu iedziļinašānos. Jāpiemin, ka grāmatā aplūkoto tēmu varētu uzrakstīt īsāk. Tā iemesla dēļ, lasot grāmatu, nepamet sajūta, ka vairākkārt lasām par vienu un to pašu tēmu, tikai rakstītu citiem vārdiem.

Oriģinālais nosaukums: "Atlas Shrugged”, autors Aienas Rendas.

“Melanholijas anatomija”

Rakstnieka Roberta Bērtona 1621. gadā izdotā grāmata “Melanholijas anatomija”, iespējams, ir viena no visu laiku garlaicīgākajām grāmatām, kuras biezums ir vairāk nekā 1400 lpp, padarot grāmatas izlasīšanu par īpašu sarežģītu uzdevumu.

Grāmata “Melanholijas anatomija” galvenokārt sastāv no 17.gadsimta rakstnieku atzinumiem par medīcīniskām tēmām, tostarp melanholijas rašanos. Tās zinātniskais un filozofiskais teksts padara grāmatu grūti uztveramu, prasot daudz lielāku iedziļināšanos, nekā lasot vienkāršu mācību grāmatu. Autora stils strauji mainās no satīriska un nopietna līdz galēji ekspresīvam, lasītājam, kas būs sācis izprast autora domu, liekot to atkal pazaudēt.

Lai gan Bērtons ir centies izskaidrot, kā rodas cilvēku emocijas un domas, grāmata spēj novest līdz vienai emocijai – vienaldzībai, bet vismaz atrisina grāmatā galveno apspriesto problēmu – melanholisku skumju rašanos.

Oriģinālais nosaukums: "The Anatomy of Melancholy”, autors Roberts Bērtons.

Kuru grāmatu Tu uzskati par garlaicības iemiesojumu?

Atgādinām, ka šodien Rīgas Kongresu namā sākas 14. Rīgas Grāmatu svētki, kas ilgs līdz 20. oktobrim, un vēlam daudz pozitīvu guvumu!

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV