Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Rīga 2014 starptautiskajā forumā meklēs atbildi uz jautājumu Kad dzimst vēsture?

Easyget.lv, 21.10.2013. 11:40

Nodibinājums Rīga 2014 aicina pieteikties dalībai starptautiskā forumā par tematu „Kad dzimst vēsture?”, kas būs veltīts cilvēces domas un varas attiecību paradigmas maiņai ko Eiropā aizsāka I Pasaules karš.

Forums norisināsies 12.novembrī kinoteātra Splendid Palace telpās. Foruma nosaukums - Pagrieziena punkts – pirms un pēc I Pasaules kara, vēsture un mūsdienas. Latvija un Eiropa. Reģistrēšanās dalībai forumā līdz 7.novembrim, zvanot 67043639 vai atrakstot uz riga2014@riga2014.org. Ieeja bez maksas.

Tieši I Pasaules karš iezīmēja būtisku pagrieziena punktu visās līdzšinējās dzīves sfērās, tostarp, ekonomikā, arhitektūrā, mākslās un zinātnes sasniegumos. Teju 100 gadus pēc notikumiem, kas aizsāka I Pasaules kara sākumu, dažādās valstīs, domātāju klubos un nevalstiskajās organizācijās tiek gatavotas plaša mēroga programmas, kas cenšas atkal no jauna izzināt kara cēloņus, kopsakarības un seku ilgtermiņa iespaidu. Valstu robežas un to mainība, varas ietekmes pārdale, baisā kara tehnoloģiju laboratorija uz cilvēku, un visbeidzot - cilvēka prāta un gara atbilde uz šo grandiozo vēstures pagriezienu.

Rīga kā 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsēta trešajā starptautiskajā forumā, kas šogad norisināsies 12.novembrī diskutēs par šiem jautājumiem, iezīmējot vienu no 2014.gada programmas tematiskajām līnijām „Brīvības iela”. Tādējādi ar Rīga 2014 tematisko līniju „Brīvības iela” tiek ikviens aicināts domāt par cilvēka iekšējo brīvību, tās simboliskajām attiecībām un spēli starp varu un cilvēku, kas ir arī Rīgas centrālās ielas – Brīvības ielas – spoguļattēls 20.gadsimta varu peripetijām un cilvēku likteņiem.

Starptautiskajā forumā ar priekšlasījumiem uzstāsies izcili Eiropas un Latvijas vēsturnieki, politologi, mākslas un literatūras zinātnieki. Forumā piedalīsies vācu literatūrzinātnieks, prof. Tomass Ancs (Thomas Anz) no Mārburgas universitātes, britu militārais vēsturnieks Makss Arturs (Max Arthur), Vācijas Cepelīna muzeja direktore Dr. Urzula Cellere (Ursul Zeller), Turku universitātes Baltijas jūras reģiona studiju centra vadītājs Marku Jokisipila (Markku Jokisipilä), Berlīnes Mākslas akadēmijas viceprezidente Nele Hertlinga (Nele Hertling), politoloģe prof. Žaneta Ozoliņa, prof., Dr.phil. Daina Teters, Dr. hist. Ineta Lipša, asoc. prof. Sergejs Kruks, Dr.h.c. Imants Lancmanis, Dr. hist. Ēriks Jēkabsons, Mg. art Rihards Pētersons, kā arī nodibinājuma Rīga 2014 vadītāja Diāna Čivle un Rīga 2014 Mākslinieciskās padomes un tematiskās līnijas „Brīvības iela” kurators Gints Grūbe.

Foruma darba valoda būs latviešu, angļu un vācu (tiks nodrošināts tulkojums latviešu valodā), kas būs skatāms arī tiešraidē kultūras portālā www.riga2014.org.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV